Автор Тема: Скутерчиња  (Прочитано 508699 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4219
Одг: Скутерчиња
« Одговори #2745 на: 05 Јуни 2015, 07:45:30 am »
не најдов дека некој ги постирал измените,а и во измените кога читав пред некој ден не најдов ништо околу мопедите и лепенките.
ако имаш некаде прочитано,те молам постирај да се информираме сите.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5653
« Одговори #2746 на: 05 Јуни 2015, 09:39:03 am »
Edno ne mi e jasno samo sto se inaetite okolu plakjanjeto i barate dupka u zakon.
Sigurno nikoj na svoja raka ne ti naplakja 500 denari za nalepnica i nejzino izgotvuvanje mora nekade da go ima pisano so zakon.Tuka site silni odete vo Pss,avto moto pa tamo na lice mesto raspravajte se i inaetete se deka nalepnica nezimate.
Kako sto pisav i pred nekoja strana vo amsm ne ti dava da izvadis osiguranje bez da uplatis za nalepnicata.I sto treba da mu vlezes majageri na tipot na salter ili bidi muz vozi taka bez osiguranje i koga kje te zastane cico cajkan odi i nego dokazuj mu deka ti si toj nad zakonot.
E koga i on kje ti pise kje vrtis telefoni pak kje baras zakoni i na kraj kje si platis kako popce 3 pati poskapo nego sto kosta famoznata nslepnica od 500 denari.
Vrti suci jebena stranka ispadnavme so skutercinjava no toa e se spremame za izbori vo April i idemo dalje-Ostvaruvame

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #2747 на: 05 Јуни 2015, 10:12:06 am »
Зошто би вадел осигурување во ПСС или АМСМ (кои BTW нудат само од ЕУРОИНС а тие се на црна листа за мене) кога имаш милион дилери на АО? Башка на форумов ги има неколку.

Јас ги читав и измените, и да таму се спомнува за налепниците. Меѓутоа, таму е прецизирано дека налепници се задолжнителни за возила кои се подложни на РЕГИСТРАЦИЈА. Како што е познато, М категорија или велосипеди со мотор/мопеди не се подложни на регистрација освен во наведените случаеви.

И мене ми е веќе смачено за пишувам за ова, само сакав да се надминат некои нејаснотии што ги имаме ние сопствениците на мопеди, со тоа што ќе видам изворно како е Законот.

А реално, ако ти имаш АО, кацига, светла, горе доле прописно возиш и да не сум во право околу ова (пошо сите знаеме дека џандарот е во право и џабе се сите Закони) нема шанси џандарот да те замара за тоа.

Толку од мене, кој како сака нека постапува, it`s a free world.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2748 на: 08 Јуни 2015, 01:54:47 am »
не најдов дека некој ги постирал измените,а и во измените кога читав пред некој ден не најдов ништо околу мопедите и лепенките.
ако имаш некаде прочитано,те молам постирај да се информираме сите.

појди во псс, амсм, аутомакедонија, макоил, асуц, или било кој технички што има полицаец кај нив, па дури можеш и во МТВ зградата во отсек за сообраќај и информирај се... можеш и додека возиш онака кежуал, кога ке видиш полицаец-сообраќаец, застани и информирај се... да сакав јас да барам закони и да ги цитирам, ке го направев тоа уште во првиот пост... доста е паразиткиот начин да барате друг да ви сервира на форум линкови, докази, цитати бла бла бла... баук било, финта било, лага било... 100% сум сигурен дека не им тенало туку така на сите технички (и тоа на сите одеднаш замисли) да почнат да тураат лепенки и на мопеди...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #2749 на: 08 Јуни 2015, 05:33:14 am »
onak e vo pravo.
site barate serviran zakon.jas koga bev vo amsm pocnav da se nategam so sluzbenikot tipot ladno mi rece bez uplata za nalepnica ne izgotvuvame dokumenti.
nemora da vadis kaj niv odi vo bilo koj broker vo nekoja kancelarija izvadi si osiguranje ali koga kje te zastane policija i ti pobara lepenka sto kje mu kazes kje odis na sud da pobivas negoviot zbor  ili kje si platis kazna ???

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #2750 на: 08 Јуни 2015, 07:28:42 am »
@onak
ако е паразитски да побарам да се информирам за нешто што ти си пишал дека некој веќе го постирал,а ја не го најдов,зашто го нема никој постирано,да паразит сум и се чекам некој друг да ми сервира на готово.фала ти за советот што ми го даде,апсолутно е некорисен.
исто и Влатче,ако ти е сеедно што си платил 600 денари,а не знаеш зашто си ги дал,а поготово кај што нема никаква законска основа на тоа,или некој друг пропис што го регулира тоа,тогаш продужи да го правиш тоа,ама не ги спречувај другите што сакаат да се информираат каде им одат парите во намерата

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #2751 на: 08 Јуни 2015, 07:53:15 am »
zasto se lutis ne mi e jasno.
mene mislis mi e seedno da frlam 538 denari vo voda...ne toa mi e skoro dnevnica na rabota.
ako tolku stois na tvoeto proburickaj po zakoni odi do najbliskata stanica za tehnicki i rasprasaj se vidi sto kje ti kazat.ima policija na sekoj kjos zastani prasaj gi gospodata vidi sto kje ti kazat.
mene isto taka me interesira zasto frliv 538 denari vo veter a pojma nemam od zakoni nitu pak sum slusnal deka ima bilo kakva izmena.
bi te zamolil najdrugarski da pises odgovor i ednas zasekogas da zavrsime so misterijata.
samo nemoj da postiras stari zakoni daj sveza informacija od nedelava.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг:
« Одговори #2752 на: 08 Јуни 2015, 07:57:20 am »
Za da plastics fond za patista posto motorcinjata od 50cc gi trosele. :)

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #2753 на: 08 Јуни 2015, 08:16:26 am »
zasto se lutis ne mi e jasno.
mene mislis mi e seedno da frlam 538 denari vo voda...ne toa mi e skoro dnevnica na rabota.
ako tolku stois na tvoeto proburickaj po zakoni odi do najbliskata stanica za tehnicki i rasprasaj se vidi sto kje ti kazat.ima policija na sekoj kjos zastani prasaj gi gospodata vidi sto kje ti kazat.
mene isto taka me interesira zasto frliv 538 denari vo veter a pojma nemam od zakoni nitu pak sum slusnal deka ima bilo kakva izmena.
bi te zamolil najdrugarski da pises odgovor i ednas zasekogas da zavrsime so misterijata.
samo nemoj da postiras stari zakoni daj sveza informacija od nedelava.

не се љутам јас,него најнормално побарав да се даде линк каде тоа е пропишано дека треба налепница и за мопеди.јас не најдов во измените нешто такво.значи ако тебе ти земале 600 денари за налепница со изговор дека мора така,не значи дека мора.од тогаш барам каде го пишува тоа,дали е законско,нема никаде,ама сум требал да ги прашам џандарите??? они ќе ми кажеле.пази да не.
толку многу примери има каде што не дерат институциите поради тоа што не сме информирани,а сега кога сакам да се информирам и да прашам,сум бил паразит и се сум сакал на готово.форум за тоа е,со линкови и со факти да дојдеме до вистината,каква и да е,а не што има ја на тебе да ти цитирам став(на онак се однесува ова).
фала и пријатно

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #2754 на: 08 Јуни 2015, 16:11:21 pm »
pak kje se umesam.
unazad nekolku stranici dosta narod napisa deka izvadile nalepnica i deka koga bile ili se javile vo stanica za tehnicki pregled im bilo kazano deka mora no nikoj ne postirase nitu zakon nitu bilo kakov pisan dokument.
taka da toa e toa dzabe se skoka i kontrira...koj saka cista informacija neka ide direkt vo stanicive zactehnicki imate site mobilen barajte na osnova na sto vi gi lapaat parite sliknete dokumentot i postirajte go ovde da vidime site i da prestaneme da se obvinuvame site koj bil parazit koj vakov koj onakov.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7385
« Одговори #2755 на: 08 Јуни 2015, 16:33:00 pm »
Јас пред две недели се замарав со ова. Бев и во ПСС и во АМСМ.. на крај, си дадов +500 денари и тоа е тоа. Еве ви со фискални со се. Осигурањето е за возач и за патник, затоа тро поскапо, иначе стандард мислам е околу 700-750.

Јас ќе извадев само осигурање, не е тоа проблем.. проблемот е дали осигурањето би важело пример при сообраќајка, без заверување на сообраќајнава и нешто слично ? Или ќе сметаат како нерегистриано (неисправно) возило ? Значи многу срања у последно време, налет у пм. На сообраќајната ми ставија печат и регистриано до наредна година.

И сега ? :)  Нормално, ако може да не се плаќа ова- супер. Резервоар гориво плус. :) Ако не плаќате вие годинава, да не плаќам јас за понатаму. Пм. Значи, логички според законите што ги постираше АллМигхту погоре - НЕ ТРЕБА да не замараат со налепници и слични срања. Ама ???

Отсутен Bardako

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 212
« Одговори #2756 на: 08 Јуни 2015, 17:35:49 pm »
 Интересен целиов муабет :D
надоврзување на целиов муабет и тоа што го пишав пред некој ден

Минатата недела прашував Во АМСМ ми кажа дека треба и технички да се направи и се на се околу 1800 ден. (лопови мме) , во ПСС 5-600 ден .. само налепница и барање , во Здружение на возачи 300 ден. плус налепница 60 = 360 ден. така да ќе си платам 360 ден. и нека кршат глава...
Не можело да го направам ова во Скопје затоа што скутерот ми бил на Прилепски таблици морало во Прилеп.... ај ок, одам Прилеп се јавувам во амсм на шалтерот на мвр, службеникот ми вика не бе дечко каква налепница.. нема кај да ја заведам нетреба ништо .. осигурање вади и толку..  ???  ???  ???  ??? одам во здружение на возачи ми го викаат скоро истото... и му го кажувам муабетот од Скопско мвр  :D .. вика ок понеделник дојди ке има службеник ке видиме што ќе направиме, ама пошто морав да завршам во саботата излегувам и одам во амсм да се расправам со службеникот од мвр. Ми вика другар стварно незнам за тоа прв си ти што го бараш тоа  :D :D :D како е можно скопје - прилеп како за различни држави да правиме муабет.... слушај му викам , дај ми ти налепница да не ме запрат колегиве твои од скопје од сообракај па после сто сакаш прави  :D си платив 60 ден. зедов налепница и поздрав .

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #2757 на: 08 Јуни 2015, 17:42:25 pm »
breee ova vekje preminuva vo indiska serija so nalepnicive...:):):)

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #2758 на: 08 Јуни 2015, 18:49:43 pm »
значи да мењам PP таблици на скутеров ебаго  ;D
и ајде сега кој е за верување?тие у ск или тие у прилеп?гледате со каква администрација и лопови си имаме работа.
значи не е проблем налепницата,ќе ја земам,ама 60 денари да е,како и за автомобилите,а не плус 500 денари за трошоци и такси.
и уште ова,која беше потребата да се иде во псс или амсм за АО?и плус на Спенсер му туриле печат и потпис у сообраќајната.
Освен ако не е прва регистрација или промена на сопственик,нема зашто да го прават тоа.
Еве,јас за 20 дена треба да обновам полиса,ќе ги прочешлам пак измените у законот,и ќе пишам како сум прошол.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #2759 на: 08 Јуни 2015, 19:03:53 pm »
Ne procesluvaj nisto.
Odi prvo prosetaj do najbliska stanica za tehnicki  i rasprasaj se najubavo e sam da cues.Ako nema nisto vo zakon a na tehnicki ti kazat da platis sto kje pravis kje se tepas li so sluzbenikot ???
Ti kazav neti vadat osiguranje dodeka ne platis za nalepnica..Sto ako tipot ti kaze da platis a ti stois na toa deka zakonot vaka onaka..Kje ti kaze samo decko prijatno i tolku i kje si zamines so race u dzeb i krenat pritisok 200.
Utepaj denovive 5 minuti prosetaj i direktno na salter dasi cues info od prva raka i posle direkt pisi ovde da vidime sto si napravil.