Автор Тема: Ефектот на бандажот и гумата кон моторот, забрзувањето, максималната брзина и др  (Прочитано 43349 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9100
Ajde cestito.....a neli i koga ke ja napravese ke gi menuvase a?????? ;D ;D ;D ;D
So li se nema da se kaze u nervoza.....pozz

Според мене од 205 поширока гума не смее да има. Идеална ширина.

abe kakov 205 zakaci i tamu 225, jas na ibizata imam 205/45 tolkavo kolice

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
Честито оправка на колата, оваа недела ке видиме како се ја средил, па да се пробаме... да видиме до кај сме ...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
2.4 сите, а ако ја товариш 2.5 назад. Два броја бандаж и плус поширока гума... На бензинец...

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17594
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
За 195/50/15 кој притисок препорачувате? Досега 2.2 сите четири ги пумпаме, ама на предните се забележува деформација карактеристична за подпумпување.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9100
За 195/50/15 кој притисок препорачувате? Досега 2.2 сите четири ги пумпаме, ама на предните се забележува деформација карактеристична за подпумпување.

valjda ti pisuva na kolata, mislam deka preporakata za pumpanje ne zavisi samo od goleminata na gumata

Присутен MartinAlfista

• Легенда
Фабричките се 175/65/14, овие се 195/50/15. 2.4 вика на интернет, треба да најдам кај пишува во кола.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20699
@MartinAlfista: Ја на Ибица имав таа димензија гуми, мислам дека сите ги теравме на 2.2 - 2.3.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
@MartinAlfista: Ја на Ибица имав таа димензија гуми, мислам дека сите ги теравме на 2.2 - 2.3.

Ќе пробам баш до 2.3, можда ќе се изгуби деформацијата во предните. Фала ви иначе.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
Фабричките се 175/65/14, овие се 195/50/15. 2.4 вика на интернет, треба да најдам кај пишува во кола.

Па на колата ќе пишува за фабричките, јес да е Alfa али није Ванѓа ;D ;D ;D

Присутен MartinAlfista

• Легенда

Барав на гумите, не пишува. Ваљда индивидуално за секоја кола е. Или не?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
Колку гумите треба да имаат притисок треба самите да си одлучите со метод на визуелна инспекција. Иста димензија на гума на различни возила треба различно да се пумпа. Треба да ја пумпате гумата само колку да има минимална деформација гледано од страна односно рабовите од гумата да не стрчат на надвор ако гледате од напред.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***

Барав на гумите, не пишува. Ваљда индивидуално за секоја кола е. Или не?

Се знае, колку се пумпаат гуми и како ја возиш колата, најчесто сам или товаран ако си таксиста...

Од мене, за тебе моја препорака е под 2.2 да не ги пушташ гумите... би можело 2.2 напред 2.3 позади најоптимално е кај мене 2.3 напред 2.5 позади... ама коа ке ја пуштам во лер иде цел ден :)

Присутен MartinAlfista

• Легенда
2.2 е малце за кај мене, се деформира гумата гледам. Товарена не ја возиме, ваљда боље би било сите 4 ист притисок...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
2.2 е малце за кај мене, се деформира гумата гледам. Товарена не ја возиме, ваљда боље би било сите 4 ист притисок...
Зависи од weight distribution и од wheel camber
Read the fucking manual :D

Присутен MartinAlfista

• Легенда
Кој разбира италјански? ;D ;D ;D