Автор Тема: Мислење за Alfa Romeo 147  (Прочитано 10596 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30067
    • CARclub.mk
Одг: Мислење за Alfa Romeo 147
« Одговори #15 на: 15 Февруари 2014, 09:00:18 am »
Не траскај.

Добар Симо, добар. Одличен дури. :)

Отсутен simplyclever

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 139
  • Skoda Simply Clever
« Одговори #16 на: 15 Февруари 2014, 12:01:39 pm »
Фала на сите за одговорите, само уште некој да каже за изборот помеѓу бензинецот што го наведов и дизелот  :)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #17 на: 15 Февруари 2014, 12:16:34 pm »
JTD е прав избор!

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #18 на: 15 Февруари 2014, 12:20:38 pm »
Не траскај.

Кажи тогаш дали Алфа 147 е поскапа од Голф 4 за одржување ??

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #19 на: 15 Февруари 2014, 12:23:13 pm »
Поскапа е. А ти не траксај за 2.4 мотор во 147-ца.

Фала на сите за одговорите, само уште некој да каже за изборот помеѓу бензинецот што го наведов и дизелот  :)

Ако е  моторот бензинецот 1.6 eco тогаш е ефтин за одржување, нема скапи свеќици, нема варијатор, воглавно стандарден 1.6 мотор само со еден пар свеќици +. Ама не барај перформанси од него.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #20 на: 15 Февруари 2014, 12:25:32 pm »
Тоа би било идеална комбинација во таа каросерија.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4000
« Одговори #21 на: 15 Февруари 2014, 12:33:03 pm »
Ијам и јас слушнато, планираат во новото Мито да почнат да го вградуваат тој мотор.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #22 на: 15 Февруари 2014, 13:42:19 pm »

Јас го имам дизелот...и не се жалам...пупупу! :D

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #23 на: 15 Февруари 2014, 14:44:38 pm »
Јас би одел на JTD, поедноставно е се.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #24 на: 15 Февруари 2014, 15:01:19 pm »
Што тоа е поедноставно? ЕГР, Турбо, ДМФ... ?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #25 на: 15 Февруари 2014, 15:09:17 pm »
Само да дополнам

Кај било кој денешен дизел, ништо не е едноставно како кај атмосферски бензинец

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #26 на: 15 Февруари 2014, 15:15:50 pm »
Егр и да не работи не е страшно, сем за екологија, турбо или има сила или нема, се мери, мислам дека кај бензинците на
Алфа има мал проблем со потрошувачка на масло, треба стално да се внимава, па потоа одат бомбини, свеќици, ламбда сонда,
и уште неколку ситници, како на пример давач на температура на разладната течност, кој ако не функционира добро, или
дава погрешни податоци, ќе прави лоша смеша на гориво, па почнуваат проблемите од типот, мењај се по ред.
Нормално не мора да е така ако ставиш на тестер, ама често има проблеми и по ставањето на тестер.
На пример дома имам нова Ламбда сонда со 3 жици купена по грешка баш поради погрешна констатација, пошто на
Алфа 145 ми мешаше бензин и масло, после 15 мин. во картер 1 л бензин имаше, што не сменив, дури и Тони од Сингелиќ, дигна
раце од неа, по третата промена на масло и бензин во моторот, и така.
Сето ова е мое мислење, не мора на сите така да им се погоди некој мотор од Алфа.
Тони кој што беше окорели бензинаш, на крај си купи JTD.
Кој како сака, се има своја предност а и мана, ама кај дизелот помали се мааните.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #27 на: 15 Февруари 2014, 15:49:49 pm »
Прво и основно, само мајстор кој нема појма што прави менува се` по ред. Освен Lamda сондите речиси сигурен сум дека е ист бројот на сензори кај турбо дизели и бензинци. (Да речеме бензинците немаат MAP сензор, дизелите имаат, па се компензира бројот на сензори)

Сензори за температура се исто битни и кај дизели. Ако не е во ред, ни смешата нема да биде во ред. Во CF3 i CF4 дизелите, ако затнеш егр, одма добијаш жуто светло на табла. Што праиме со турбото кога „има буст - нема буст - пак има буст“ и одвреме навреме фрла грешка на дисплеј и оди во „сејф мод“ моторот, на сред автопат или при нормално умерено возење Иди најди дали е црево за буст, дали е црево за вакуум, дали е регулаторот на турбината, дали се закочени внт перките, дали маф сензор, дали мап сензор? Не е така поедноставно. 

Тони за жал и покрај неговото искуство, не се надоградува баш со знаење. Се` се базира на неговото (несомнено) огромно искуство. Кога ќе наиде на специфичен проблем, некарактеристичен, заглавува и пробува да се извлече по принципот „ќе смениме ова, а ако не е тоа тогаш ќе смениме она“.  Поради неговото „искуствено“ размислување и јас ламда од 100е за џабе.

За конкретниов случај, бидејќи се работи за возила доста стари, би го земал она кое е во генерално подобра состојба. 

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг: Re: Мислење за Alfa Romeo 147
« Одговори #28 на: 15 Февруари 2014, 18:45:57 pm »
Definitivno jtd. Prosto sum iznenaden od nego. Edino sto e na rebras ne mi se sviga.

Отсутен simplyclever

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 139
  • Skoda Simply Clever
« Одговори #29 на: 15 Февруари 2014, 21:24:50 pm »
http://reklama5.mk/Details.aspx?ad=1012138

Еве една што ми праи мерак ма да не е со новиот лик. Ќе ја спушти 100-200 евра гарант тамн за регистрација.

Ги гледам во  бугарија се движат од 2000 евра па нагоре колку би ме коштало преносот до регистрација ?

http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11391448875422438&f1=details&slink=5ougp9
« Последно менување: 15 Февруари 2014, 21:45:01 pm simplyclever »