Автор Тема: Нов автомобил до 15 000 ~ 17 000 евра, совети, предлози, искуства  (Прочитано 13380 пати)

Отсутен b3nd0

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
Момци, другари, вака најпрво, со оглед на тоа што зад мене веќе имам едно мислење на форумот и тоа на темата Добредојдовте.. и фактот што моето членство тука не датира од вчера што се вика.. него од денес, мислам дека имам се што е потребно да отворам и тема. ;D
Не сега озбилно, шала на страна, доколку ги немам тие привилегии односно доколку администраторите сметаат дека нема потреба од ваква тема, слободно префлете во некоја од темите за која сметате дека е адекватна за ваков тип на прашања, совети и сл.
Иначе како што претходно напоменав ве пратам доста време, а имам и претходно искуство од КГН форумот така да горе - доле знам како стојат работите во поглед правила и начинот на функционирање.

Сега да пpеминам на главното или она што ме натера пред се да ја отворам оваа тема.

Се работи за совет при избор на нов автомобил кој би чинел до/околу таа вредност која е прецизирана во насловот, значи грубо кола до 15 000 евра, со отстапки за нешто подобро/поквалитетно до 17 000 евра како некоја крајна цена.
Конкретно за мојот случај, значи се дво/тро-умам, барам совет за кола која ќе ми биде најдобро решение за подолг период, еве да речеме некои 10тина години. Пред се' многу битни фактори кои можат да бидат и клучни, ми се:

-економичноста на тоа возило во поглед потрошувачката на гориво (значи, исклучиво дизел мотор) затоа што многу често сум во кола (приватен бизнис) најчесто кратки релации но секојдневни,
-квалитетот - истрајноста на тоа возило,
-комфорт - пред се мислам на возило кое е и воедно фамилијарно (за едно 4 члено семејство, здравје понатака, на хартија тоа 8)) и
-сигурност нормално.
- возни способности, средства, опрема.. итн. не многу битни детаљи
Значи, сума сумарум, барам - All round компакт возило.

Во потесниот круг ми останаа како што спомнав погоре, 3 фаворити, нормално секој со свои предности и недостатоци, и тие се:

1. WV Golf Mk7

2. Citroën C4

3. Ford Focus

1. Фаворит број 1 односно желба секако ми е голфот, a како недостаток во мојов случај - напоменувам заради лимитот со финансиските средства, ќе ја истакнам нормалнo високата цена за дизел моторите, реално во досег би можел(?) да ми биде само основниот дизел мотор 1.6 TDI 90 ks кој има цена 19500 евра. Сега незнам колку и дали воопшто може нешто да ми спуштат попуст, со оглед дека и на основниот бензинец 1.2 TSI 85 беше 16 750е па е сега на попуст 14 990е, очекувам да ми дадат некој попуст за плаќање во готово. Немам никакво претходно искуство со купување на нова кола од салон, па оттука и незнам како оди спуштањето на цена, едно е сигурно, ако успеам да го земам 1.6 ТDi некако на мускули супер, ако не, односно не ми спуштат некоја прифатлива цена, нивна грешка ;D, продолжувам понатака во "соседниот" салон кон фаворитот под реден број 2.

2. Кај Цитроенот симпатичен ми е изгледот, големината и големиот комфорт внатре. Реално најсимпатична ми е цената. Како други предности и недостатоци ќе оставам на вас да ми помогнете, и не сум баш многу голем познавач.  :)

3. Фокусот, повеќе ми е како резервна варијанта на овие два, најмногу пред се' поради тоа што најмалку ме привлекува на изглед па и најмалку се интересирав за него за да добијам некоја повратна посебна карактеристика што би ме предомислила. Од "муабети" и ревјуа читам као имал најдобра вожња или како што "љубат" да истакнат автомобилските критичари е најзабавен за возење, што и не ми менува нешто ригорзно во она што го имам зацртано како главни атрибути во изборот на најдобар автомобил за тие пари.

Мислам дека ова би било сосема доволно, за тоа каков автомобил сакам.
Чекај, да не се разбереме погрешно, јас сакам Јагуар или Мерцедес, може и Мазда*, ама овде се работи за она што реално може да си дозволам. Сепак да се придржаваме на оваа тема која воедно може да служи понатака и за сите други кои се заинтересирани за автомобил до 15000 евра и нешто плус, кон она народното "колку пари, толку музика".

Секаков предлог, совет, знаење, искуство е добредојдено.

Ќе ги замолам администраторите/модераторите ако може и анкета да стават.

Ајде сега навалете.

*Очекувам доста мислења околу новата мазда 3, штета што оној модел кој ми е во досег е бензинец, а од друга страна и мислам дека е повисока класа и нема што да барам, мада има убитачен изглед.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
4. Сеат Леон

Мислам дека Голф дизел со доста опрема може да земеш за 17.000 евра. Ако си заинтересиран во салон.

Леонот ти е исто голф а имаат сега еден дизел кој бил демо возило и се зема под 17.000 евра. Заинтересирај се, секако може и нов некој ако ти фати око.

Цитроен во оваа категорија на возила не. Имав цитроен на времето, ама многу по надолна линија тргнаа особено со Ц4.

Фокусот е одличен со солидна опрема и мотор и сигурно ќе го земеш под 17.000 евра.

За кола мора да отидеш на лице место и долги долги муабети да правиш ако сакаш цена. Незнам дали октавија ти спаѓа во рангот, но да ти спомнам.

Јас би посетил:
1. Сеат Леон. (Октавија)
2. VW Голф.
3. Форд Фокус
4. Мазда немаш за овие пари или нешто утепано.
5. Цивик бензинец 1.4 ти е под 16.000 со наполнета опрема.
6. Киа Сид
7. Цитроен Ц4

Мислам дека Киа ќе ти понудат многу за 15.000, 1.4 дизелот со 90кс и највисоко ниво на опрема треба да е под 17к.

Само не зимај основно ниво на опрема од било која кола.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
Мене Голф 7 1.6 тди 105кс, ми го оставија од 19 838 на 17 700...

Trendline, 5 врати

Дополнително имаше: Climatronic, Електрика на задни стакла, некое си радио, магленки со корнеринг функција, Кожен волан, рачна и менувач, колор пакет и металик боја (Сина металик)
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3836
Новата 308ца.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Azriel

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 695
Kako sto kaza Deni vidi si Seat drugar. :) Za krajna cena od 17000 evra se zema ubav Leon. :)
Seat Leon 1.4 TSI

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16733
  • Keep it 100
Каде бе новата 308-ца и Леон со дизел за 15.000 евра?

Мислам дека само Citroen C4 можеш да земеш со асално моторче и добра опрема за тие пари. http://www.citroen.com.mk/promotsii/slavime-zaedno/

Плус ќе ти остане некое евро за ремап во Автотек и пониски спирали.

Отсутен Azriel

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 695
Krajna cena e 17.000 evra. Za tie pari se zema dizel Leon.
Seat Leon 1.4 TSI

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
Дени ти објасни убаво. Дополнително, би можел лично да помогнам во Volkswagen, Ford или Kia.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
Skoda Octavia 1.6TDi(105), Ambition(второ ниво на опрема) по официјален ценовник 16860 евра. Мислам дека оваа понуда највеќе ќе му одговара, со оглед на тоа што бара. Убаво би било доколку би можел да се исценкаш за оваа цена да добиеш плус алу. фелни, темпомат и задни паркинг сенозри.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16733
  • Keep it 100
До 17 може.

B3nd0, немаш баш економичност со Мазда 3 бензин, а дизелот е над 20к.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
@Kimi R: Или за таа цена да добие ниво+ опрема. :)

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
Доколку може така, тогаш работата би била грабај-бегај или она енглескана верзија, shut up and please take my money. Како и да е, таа комбинација што ја напомнав погоре за околу 16500 евра е одлична понуда за просечен купувач.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Одг: Re: Нов автомобил до 15 000 ~ 17 000 евра, совети, предлози,
« Одговори #12 на: 09 Февруари 2014, 17:36:52 pm »
No brainer што би рекле некои.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
Ако може голфот што го споменав за 17 да се земи, јас би играл на тоа
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Moндео ако успее да се исценка за 17 топ.