Автор Тема: CPU 100 % проблем !!!  (Прочитано 16571 пати)

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Одг: CPU 100 % проблем !!!
« Одговори #15 на: 14 Февруари 2014, 18:17:06 pm »
Повеќе работи се во svchost. exe, не се само апдејтите. Не чепкај ако немаш проблем.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
« Одговори #16 на: 14 Февруари 2014, 20:47:29 pm »
svchost.exe процес направен да пристапува до разно-разни библиотеки на Виндоусот. Не можеш/смееш да го килнеш.

Ако svchost.exe оди до 99%, тогаш има некој друг проблем што треба да се открие и да се реши.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5175
  • Пиши лаже
« Одговори #17 на: 14 Февруари 2014, 20:52:34 pm »
За подетални информации од свцхост јас порано користев Process Explorer: http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896653.aspx
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #18 на: 14 Февруари 2014, 21:10:14 pm »
svchost.exe процес направен да пристапува до разно-разни библиотеки на Виндоусот. Не можеш/смееш да го килнеш.

Ако svchost.exe оди до 99%, тогаш има некој друг проблем што треба да се открие и да се реши.
како на пример да се потсредат регистрите

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #19 на: 14 Февруари 2014, 21:18:39 pm »
Боше, сеуште истиот и (ќе) се користи. Пред некој ден баш средував една Виста, само што таму еден од овие процеси регистрираше потрошувачка од 1.5 гб рам меморија, а имам среќавано и процесорско оптоварување. Легални беа процесите само полудени, не беа спајвер малвер и останато ѓубре.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7830
  • Плинаш!!!
Одг: Re: CPU 100 % проблем !!!
« Одговори #20 на: 14 Февруари 2014, 22:28:51 pm »
Не, немам проблем, туку чисто информативно прашувам.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #21 на: 14 Февруари 2014, 23:42:55 pm »
svchost.exe нема само еден процес туку повеќе, окулу 10. Еден ако килнеш нема ништо да му биде на ком-јутерот. Ќе си го стартува одново.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
« Одговори #22 на: 15 Февруари 2014, 01:05:31 am »
Промената настана кога Мајкрософт префрли одредени процеси/библиотеки да функционираат од .exe во .dll фајлови. svchost.exe е генеричен егзекјутабл преку кој се користат овие .dll фајлови пошто тие по дефиниција не се executable.

Ако се погоди да трефнеш да скинеш svchost.exe процес што во тој момент работи со некоја системски важна библиотека, ќе го угаси компјутерот. Тоа му се случило на Жиле, тоа ми се случило и мене кога сум експериментирал. :)

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #23 на: 15 Февруари 2014, 01:38:15 am »
Хаха сите сме ги гаселе тиа..бар ја знам така од време на време да си гасам процеси, ако видам нешто непознато одма гуглам и средувам :D

Баш пред некој ден имав 5-6 процеси stij.exe не ми трошеа незнам што ама штом не знам за што се, нема потерба да постојат. открив дека се од инкредибар оние глупостите што ми се инсталирале при некоја апликација или ја несвесно сум ги инсталирал како екстенжн хром или слично. Мадафака санава ган.

И многу се нервирам што иам некој процеси кои иако не ми земаат ништо од меморијата, само ми стојат таму. Тука ќе ги стаам Ајтјунс хелпер, бокс синхронајзер, дропбокс синхронајзер и слични. Абе кога ќе ве кликнам тогаш, а до тогаш мрш од мојот пц :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #24 на: 15 Февруари 2014, 11:43:17 am »
Епа кога инсталирате разни работи, и само стискате next-next-next и не гледате што инсталирате...

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #25 на: 15 Февруари 2014, 12:17:16 pm »
Абе ја пазам ептен на тие работи, ама еднаш ќе му го дадам на брат ми компјутерот на 2 саати и после незнам...Како мало дете е, ќе види од оние глупостите на фејсбук се отвара, или лајв стрим кога глеа фудбал оние глупите реклами околу дека нешто треба апдејт исто одма стиска :S

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #26 на: 15 Февруари 2014, 12:38:57 pm »
Затоа ќе им направиш посебен ограничен кориснички профил, преку кој не смеат да инсталираат софтвер и мирна глава. Исто и вие не би требало да работите постојано со администраторски права. Нема потреба веб прелистувачот да работи како администратор.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #27 на: 15 Февруари 2014, 12:44:52 pm »
Многу е комплексно така. Секогаш фали некое најпросто софтверче кое ќе неможеш да го инсталираш.
Иако идејата е во ред секако, но тешка е во пракса. :)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #28 на: 15 Февруари 2014, 13:20:09 pm »
На почетокот имав проблеми со Winamp затоа што работеше само како администратор, ама одма му најдов замена. Потоа мислам дека го средија, одкако искочи Виста, сега веќе секој софтвер би требало да може да работи од обичен корисник. За тие неколку што не работат, ќе мораш да ги палиш како администратор.

Уште на XP си го имав наместено така системот. Кај 7 и 8 ова веќе е автоматски подесено, во C:\Users добро се поставени правилата за пристап, не мора да правиш run as admin, сам си го повикува ако му треба и ред други подобрувања. Само треба да го активирате администраторскиот корисник и вашиот да го направите да биде обичен.

Ако малку се разбирате и делите компјутер со други, вреди да се намести вака, ќе избегнете многу нервози поради туѓи несовесни акции. Од Виста па навака, Микрософт го препорачува ова поради зголемување на безбедноста.

Ова го правам откако почнав да работам на Линукс и се навикнав на таа изолација на корисниците. Таму системот се обидува да те спречи да работиш како администратор, освен ако не е неопходно. Еве како изгледаше позадината кога ќе се логираш како root(Администратор за тие што не знаат), за да те потсети дека се што правиш од тука може да има последици кон целиот систем.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13932
« Одговори #29 на: 15 Февруари 2014, 13:32:07 pm »
SUSE Linux?

Најголемото гомно од оперативен систем во историјата на оперативни системи...