Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2206537 пати)

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1056
  • Best Motors Worldwide
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #9675 на: 22 Јануари 2023, 14:14:21 pm »
А бе дечки , што сте запнале за  Ravenol ? Ми се чини како да имате главоболки или хемороиди па да одите по аптека да барате Ravenol ?! А бе , Texaco, Castrol, L.Molly и др. ќе ви врши работа само гледај по спецификации и барања за моторот или пак локални сервисни правила ако е над 200.000км се препорачува 5-40 кај дизели и 10-40 кај бензинци , а ако е испод 150.000км тогаш според фабричките спецификации најчесто 5-30 кај дизел и 10-30 бензици ама овде во МК ретко ги има.

Sent from my SM-X800 using Tapatalk

;D ;D ;D Pane se javi, navistina se javi !! toa e toa makedonski evergreen
Фала , еве се јавив, на моето Ауди ТДИ со 5-40 секој по 7-8000км со филтер ги менувам и еве уште терам и немам проблем . А вие имате проблем ?

Sent from my Samsung 20 Note  Ultra SM-N986U using Tapatalk
@Pane-G posto neam Audi nemam ni problem  ;D ;D

inace koe maslo go preporacuvas za benzinci so 10w30?
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6294
« Одговори #9676 на: 22 Јануари 2023, 15:10:47 pm »
Со право се запнале за равенолот, горе долу безбеден е, и кастролот е супер ама ако ти го донесат од штекот.  Кај нас Made in Lirim and Agron's шупа е :D

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1959
« Одговори #9677 на: 27 Јануари 2023, 11:59:51 am »
Какво масло и која градација (0-30 или 5-30) препорачувате за Mazda 3 Skyaktiv-D 2.2 150hp?

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1056
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #9678 на: 27 Јануари 2023, 18:47:44 pm »
Какво масло и која градаија (0-30 или 5-30) препорачувате за Mazda 3 Skyaktiv-D 2.2 150hp?
mozes i dvete, koi masla gi imas na raspolaganje?
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9679 на: 27 Јануари 2023, 19:05:51 pm »
Какво масло и која градација (0-30 или 5-30) препорачувате за Mazda 3 Skyaktiv-D 2.2 150hp?
Ако цената не е проблем тогаш секако дека 0w-30 треба да е подобро од 5w-30

Отсутен fiestaaprilia

• Почетник
  • *
  • Пораки: 20
« Одговори #9680 на: 28 Јануари 2023, 23:15:05 pm »
Пробав све од уље сменив куп коли сфатив дека во државава тешко да се најде оригинал уље+лоша нафта=хаос.Решив да купам оригинал уље макар Lubex,тоа од lidl,некое иранско од аутолидер само да е оргинал од фабрика и да исполнува мој спецификации.Читнав на форумов за некое Ravenol со заштита од фалсификат(гребеш код-проверуваш на нет) и се одлучив за него дека германско.Нарачав го стаив,после недела дена како нова кола да сум купил.Нема тропање на подизачи,нема смрдеа,смирена е колата ептен.Го препорачувам ептен.Незнам дали колава живна од оригинал уље или квалитетен е брендот.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
« Одговори #9681 на: 29 Јануари 2023, 00:13:55 am »
Izgleda jas sum krivecot sto koristis Ravenol :)

Отсутен fiestaaprilia

• Почетник
  • *
« Одговори #9682 на: 29 Јануари 2023, 00:46:14 am »
Еј незнам онака зачитав форумот па гледав на autocentar и таму ми излезе и  викам чек да го прогуглам, се изненадив од тестовите на оној Piotr.Сеа за сеа врв.Ќе видиме понатака.Ако ти си кривецот што го открив уљево имаш кафанче од мене :) Ептен ми се напрај мерак што знам дека е оригинал уље.Само филм ми скрши филтер кога мењав барав најскуп и најквалитетен.И bosch ми дадоа 250 денари 😂   незнам тоа кај да најдам оригинал,неможе bosch  да е 250 денари....

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #9683 на: 29 Јануари 2023, 11:48:10 am »
Filter za ulje ke si kupuvas od Megaautoparts, ili bilo kade samo da se original.
Mann, Hengst, Kneght ili Male.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1959
« Одговори #9684 на: 29 Јануари 2023, 12:07:48 pm »
Какво масло и која градаија (0-30 или 5-30) препорачувате за Mazda 3 Skyaktiv-D 2.2 150hp?
mozes i dvete, koi masla gi imas na raspolaganje?

Веројатно сите (можам преку нет да си нарачам во ХР), кој бренд би препорачале?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9685 на: 29 Јануари 2023, 18:08:37 pm »
Пробав све од уље сменив куп коли сфатив дека во државава тешко да се најде оригинал уље+лоша нафта=хаос.Решив да купам оригинал уље макар Lubex,тоа од lidl,некое иранско од аутолидер само да е оргинал од фабрика и да исполнува мој спецификации.Читнав на форумов за некое Ravenol со заштита од фалсификат(гребеш код-проверуваш на нет) и се одлучив за него дека германско.Нарачав го стаив,после недела дена како нова кола да сум купил.Нема тропање на подизачи,нема смрдеа,смирена е колата ептен.Го препорачувам ептен.Незнам дали колава живна од оригинал уље или квалитетен е брендот.
Да не си ја згрешил колата, па си ја возел новата наместо старата? ;D

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3907
« Одговори #9686 на: 29 Јануари 2023, 19:52:51 pm »
Hahaha mu uleta so klizaci 😂

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6315
« Одговори #9687 на: 29 Јануари 2023, 21:06:18 pm »
Ова со равенолот побрзо ќе најдам еднорог него ли уље со спецификација каква што ми треба.. Башка што тие (ваљда увозници) прилеп појма немаат..

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #9688 на: 29 Јануари 2023, 21:36:48 pm »
Prebarvac na Ravenol maslo koe ti treba po tim na vozilo.
https://oilguide.ravenol.de/?lang=en

Proveruvas, se javuvas kaj uvoznicite vo Prilep dali go imaat.
Ako go nemaat naracuvas.
E jebiga nema izbor na masla posiroka paleta ama jas si naracuvam odnapred voobicaeno po dve turi i ne mu mislam stalno sum pokrien so zaliha za poveke koli.

Отсутен fiestaaprilia

• Почетник
  • *
« Одговори #9689 на: 29 Јануари 2023, 21:48:20 pm »
Да не си ја згрешил колата, па си ја возел новата наместо старата? ;D

😂😂😂 Не ама шала на страна до сега за сите коли купував од АМГ Elf и дечките се цареви и мислам дека е 100% оригинал,ама моменталнава кола нема елф спецификација за мене.Па ставав све што предвидува vag групација,катастрофа...Подизачите мн ми тропаа пробував и со адитиви за џабе.Ravenolov ме изненади ги смири ама ај да не избрзувам многу 300 км само му имам напраено да видиме и на лето како ќе се покаже.