Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2207989 пати)

Отсутен Nubislav

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #9630 на: 07 Ноември 2022, 22:54:02 pm »
Laicko prashanje, spored ovaa specifikacija wss m2c913-b  dali moze da koristam castrol magnatec stop-start 5w30 c3 namesto a5 da receme

Отсутен damjanku

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 301
« Одговори #9631 на: 07 Ноември 2022, 23:08:06 pm »
Според официјалниот сајт на кастрол, Castrol Magnatec Stop-Start 5w30 c3 нема Approval за таа спецификација така да не е препорачано да го користиш тоа уље.

https://www.castrol.com/en_gb/united-kingdom/home/car-engine-oil-and-fluids/engine-oils/engine-oil-brands/castrol-magnatec-brand/castrol-magnatec-stop-start.html#tab_5w-30-c3

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1056
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #9632 на: 08 Ноември 2022, 22:07:54 pm »
Некој искуство или инфо за ROWE масла, произведено во Германија, ми излезе фб реклама од Аутофилтер, 5 л со гратис филтер за масло и 50% попуст за работна рака во Мотоцентар
ROWE se top masla ama i tamu ima od do.
imas standard imas race verzija.
mozes bez prerasudi da teras.
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
« Одговори #9633 на: 12 Ноември 2022, 10:11:24 am »
Некој искуство или инфо за ROWE масла, произведено во Германија, ми излезе фб реклама од Аутофилтер, 5 л со гратис филтер за масло и 50% попуст за работна рака во Мотоцентар
ROWE se top masla ama i tamu ima od do.
imas standard imas race verzija.
mozes bez prerasudi da teras.

Rowe масла во мотоцентар изложени видов, ваљда ги рекламираат нешо партнерскиа ау..

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
« Одговори #9634 на: 12 Ноември 2022, 10:16:33 am »
Kolcu sto visov kaj nas nosat samo ROWE HC masla.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #9635 на: 12 Ноември 2022, 21:33:28 pm »
Купила сам 4L Elf SXR 5W-40 од АМГ за 1800ден, намалено со филтри.

Rowe сметав ~2400ден, вака за тие пари воздушен плус зедов и маслен. Ништо не ми фалеше порано со Елфот, ем оригинал ем со одобрена спецификација.

Отсутен was

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 387
« Одговори #9636 на: 16 Ноември 2022, 11:09:37 am »
Земав Repsol 10w40 full sintetico 4L Made in EU - España од Макпетрол па ќе видиме..

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #9637 на: 16 Ноември 2022, 11:39:22 am »
Toa full sintetic go stavaat vise koj kaj stigne.
Zatoa Germancite se zakon i imaat propisi da nemozat kupuvacite da bidat manipulirani od proizveduvacite.
Full sintetik verba samo ako e za germanski pazar masloto i taka navedeno.

Отсутен was

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 387
« Одговори #9638 на: 16 Ноември 2022, 13:58:44 pm »
Toa full sintetic go stavaat vise koj kaj stigne.
Zatoa Germancite se zakon i imaat propisi da nemozat kupuvacite da bidat manipulirani od proizveduvacite.
Full sintetik verba samo ako e za germanski pazar masloto i taka navedeno.
И мене ми падна чудно.. Горе на капачката Макпетрол исто пишале "целосно синтетичко". На Liqui Moly на една паковка пишуваше Teilsyntetische на друга Syntetische technologie.

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #9639 на: 16 Ноември 2022, 23:21:52 pm »
Germancite se poposteni vo toj pogled.
10W40 e "stara"gradacija i voobicaeno e da e polusintetsko.
Ako si e motorot predviden za taa gradacija nemas gajle.
Mada za slicni pari si mozel da zemes 5W40, za drugpat.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #9640 на: 25 Ноември 2022, 10:02:43 am »
Брошура од ЕЛФ со сите масла 2022ра, со спецификации и одобрувања, тип на масло, градации. За жал тој што бара 100% синтетика за коли, немаат, освен за мотори. Во АМГ во новово паковање ми дадоа, и не им е поскапено.

https://publications.totalenergies.com/Fluidbook/brochure-ELF-janv-2022/

Отсутен Iron Man

• Почетник
  • *
  • Пораки: 15
  • Рок на бришачи за шофершајбна: неограничен
« Одговори #9641 на: 26 Ноември 2022, 02:50:00 am »
10w 40 full sintetic не постои, реално и 5w40 се преретки, само Ravenol, има од тие што ги знам и Германија е беспрекорна и нивното означување. Другиве држави сите мафија...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9642 на: 10 Декември 2022, 01:27:07 am »
Вчера го проверував маслото во 1.0 Ecoboost после изминати 9500км од последната промена и после 6 месеци од промената.
Мерев на загреан мотор но после 30 минути откако беше паркирана. На мерачот покажа милиметар или два над максимум, идентично како кога маслото беше ново. Имаше мирис на бензин. Маслото е Castrol 5w-20 што го точат во Мида на овластен сервис, барем така викаат. Возилото има поминато 49.500км.

Испаѓа дека не троши воопшто масло или пак троши многу малку ако земеме дека во волуменот е додадено одредена количина бензин. Иста беше ситуацијата од втората промена на па наваму. Прв пат кога го менував маслото на 9.000км беше половина потрошено иако ново ми го испорачаа со масло на максимум.

Како се покажуваат други возила со потрошувачка на масло кои се релативно нови? Забележувате ли трошење?

Отсутен Coco

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 116
« Одговори #9643 на: 10 Декември 2022, 05:53:59 am »
Во август направив мал сервис на бравото 1.9. Тогаш се мислев меѓу Мобил ЕСП и Тотал ЕЦС. Одлучив да дадам повеќе пари и зедов Мобил. После 4 месеца здраво возење приметив две работи. А тоа е дека моторот работи потивко и дека повеќе забрзува. Највеќе сум приметил кога ја возам колата во 3та брзина и натиснам полна гас на 2000 обртаи,мислиш патот го корне. Шо со претходното уље шо беше ставено кога ја купив не беше таков случај. Претходниот газда имаше ставено Арал супертроник.
За нареден сервис ќе ставам Тотал,само поради тоа што сакам да ја видам разликата меѓу него и Мобилот,да проверам дали вреди да дава човек 2000 денари плус за уље.
Инаку ако некој некогаш се двоуми дали да стави Мобил ЕСП или некое друго во исти ранг,без двоумење ставете Мобил. Јас сум презадоволен.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3070
« Одговори #9644 на: 10 Декември 2022, 10:55:11 am »
Вчера го проверував маслото во 1.0 Ecoboost после изминати 9500км од последната промена и после 6 месеци од промената.
Мерев на загреан мотор но после 30 минути откако беше паркирана. На мерачот покажа милиметар или два над максимум, идентично како кога маслото беше ново. Имаше мирис на бензин. Маслото е Castrol 5w-20 што го точат во Мида на овластен сервис, барем така викаат. Возилото има поминато 49.500км.

Испаѓа дека не троши воопшто масло или пак троши многу малку ако земеме дека во волуменот е додадено одредена количина бензин. Иста беше ситуацијата од втората промена на па наваму. Прв пат кога го менував маслото на 9.000км беше половина потрошено иако ново ми го испорачаа со масло на максимум.

Како се покажуваат други возила со потрошувачка на масло кои се релативно нови? Забележувате ли трошење?
Кај мене 1.5 tdci нема потрошено никогаш масло за 120ккм, освен еднаш кога ставив мотул. Тогаш потроши околу 400 грама за 10ккм.

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk