vo vrska so ecoboostot problemot tuka ne e podmackuvanjeto na motorot nego remenot koj pliva vo masloto.
Vo onoj moment koga masloto ke gi izramni svoit TBN i TAN vrednosti ednostavno stanuva kiselo i go nagrizuva remenot.
Taa preporaka "do max. 20.000km/ 1 god." toa e spored mene best case koga kolata ja vadis na avtopat i vozis 100kmh prosek 200hx100kmh= 20.000km idealni uslovi so 200 rabotni casovi na motorot. da receme relacija Veles-Skopje-Veles 100ce na den za 200 dena op 20.000km i pomalku od edna godina bi indiciralo menuvanje na maslo.
E sega koga kje trgneme od tie idealni uslovi i 200 rbotni casa vo grad normalno deka taa kilometrazza kje padne mozebi i na 10.000km, pa taka mislam deka Mile e u pravo koga go menuva do 10.000km ako e strogo gradska.
inace kako sto imame tuka diskutirano od pocesto maslo menuvanje zijan nema, no kade e granicata da se ima kjar, to ne mozze da se znae ako ne se napravi hemiska analiza da se vidi kolku mu se TBN i TAN vrednostite na masloto dali uste bazno ili veke preminalo na kiselo, taka 1 god do 10.000km za gradska e dosta mudro.
za zal ovaa specifiakcija na ford e tolku specificna zatoa sto ne go opfakja samo motorot i turboto nego i remenot, pa taka vo tesna sorabotk so castrol oni fakticki dizajniraaat individualno maslo za toj motor, turbina i kaish so aditivi koi ne go nagrizuvaat materijalot na kaishot itn... zato i najdobriot i najlogicen izbor bi trealo da bide castrol 5w20 professional.
drugive alternativi nemaat direktna sorabotka so ford, NO, imaat approvals od Ford ili interni testiranja i analizi i preporaki ili recommendations za ta speciifkacija na Ford, sto ne e isto so "Approval".
spored mene najblisku do castrolot trebalo da bide ARAL bidejki aral, castrol i BP maslata se proizveduvaat od ista fabrika toa e ista kompanija samo razlicni branda za razlicni pazari, celiot oil business na bp odi preku castrol.
posle aral, dobri kandidati se Fuchs i Shell.
Mislam duri deka i Fuchs bi bil original vo MK, so ogled deka imaat svoe pretstavnik dolgi godini vo MK.
jas bi zemal alternativa samo so "Approval" da se vnimava dali e Approval WSS-M2C948-B ili e recomendation!!!
e sea ako praime sporedba u detali mi trebaa pdf factsheets da se vidat detalite pa da se izbere najdobriot kandidat koi gi nemam ako nekoj gi postira ok...
isto taka na pr. moze da primetite deka castrol za ford ecoboost go nudi aditivniot sostav magnatec koj tehnoloski na pr. e postar od edge fluid titanium, taka da i aditivniot paket i elementite sto se vo nego igraat uloga pri ovaa specifikacija na ford.