Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1956690 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8001
  • Плинаш!!!
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #9045 на: 13 Декември 2021, 17:05:05 pm »
јас лани од тука земав
веројатно и годинава од истото ќе земам
Па ако се одлучам за титан, од тука ќе земам ептен ми е во комшии.
Чисто како инфо, Тотал маслото што го продаваат во Рели рејсинг кај Млечен нема декларација (а колку што знам Еуроимпекс се увозници). Маслото што го гледаше другаров е 200 денари поевтино отколку во Еуроимпекс (5л канта) :D Дали прават далавери или што прават не знам, но јас би ги избегнувал.
И Матрикс носат тотал!!

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 795
« Одговори #9046 на: 14 Декември 2021, 00:25:45 am »
Абе земете си Kroon Oil додека е на акција во Optikoop...
Не се будали цела Холандија го возат и знаеш дека е оригинал.
Јас ич не им верувам на брендовиве :D
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #9047 на: 14 Декември 2021, 07:27:07 am »
Zemeno 😁

A sto mislite za Rowe oil, navodno germansko, denovive dosta se promoviraat po facebook 🤔
« Последно менување: 14 Декември 2021, 07:32:17 am Roci »

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2765
« Одговори #9048 на: 14 Декември 2021, 10:02:26 am »
Ako e celosno izblendano i pakuvano vo germanija treba da e dobro i da gi ispolnuva site min. tehnicki parametri.

E sega razlikata od ova do drugo germansko, a realno poskapo, e sto verovatno doturile poskapi bazni masla i aditivi i gi nadminale min. tehnickite baranja i otisle extra vo uste podobra zastita na motorot za premium cena.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1049
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #9049 на: 14 Декември 2021, 19:15:31 pm »
Абе земете си Kroon Oil додека е на акција во Optikoop...
Не се будали цела Холандија го возат и знаеш дека е оригинал.
Јас ич не им верувам на брендовиве :D
@darkserial
I KroonOil e brand i toa dosta dobar.
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #9050 на: 14 Декември 2021, 19:27:39 pm »
ROWE se top masla i se proizveduvaat striktno samo vo Germanija.
ROWE se blenderi koi nemaat sopstvena rafinerija, site resursi gi nabavuvaat.
ne mozze da se generalizira mora da se sporedat konkretni masla pa da se vidi koi kakov setup postavil.
ROWE se specijaliziraat vo "individualni" sportski masla pogotovo vo racing i sportski segmenti.
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9051 на: 14 Декември 2021, 19:43:22 pm »
@changetheoil savethecar кажи некое масло за 1.0 Ecoboost што не е Castrol а го има оригинал кај нас?

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #9052 на: 14 Декември 2021, 19:49:34 pm »
Gledam na sajtot na Rowe si ima specifikacii koe maslo e HC sinteza koe PAO.
Izgleda cista rabota nema prevari.
Koj go nosi Rowe kaj nas?

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
« Одговори #9053 на: 14 Декември 2021, 20:30:01 pm »
Ми треба совет.

Ќе менувам уље на Астрата. Сакам да ставам 504/507 ACEA C3, 5W-30, сега, за зимово. Mannol, се разбира, пошто ќе го мењам во јуни секако за 5W-40.

Сум ставал ACEA C3, ама воглавно пробувам да се држам до препорачани спецификации - dexos2 или ACEA A3/B4.

Има ли некои адитиви или додатоци што можат да ме заебаваат во фамозното 504/507?

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #9054 на: 14 Декември 2021, 22:26:12 pm »
@changetheoil savethecar кажи некое масло за 1.0 Ecoboost што не е Castrol а го има оригинал кај нас?
@Tischläufer
CASTROL Magnatec Professional, Ford E  -> профешнал верзиите на кастрол се предвидени за автосервиси и имаат дупла филтрација на маслото одколку моделите за ритејл, тешко се стига до нив но ако можеш било како би ти било според мене најдобра опција.
алтернативни опции би ти биле: од овие модели тука кои би биле оригинал во мк не можем да ти кажам за жал, мислам дека фукс би требало со оглед на тоа дека се многу долго во мк имаат генерално застапник, иначи шел е добар кандидат,
LIQUI MOLY Special Tec, F ECO
MOBIL Super, 3000 Formula F
SHELL Helix, Ultra Prof AF
ARAL EcoTronic, F
KROON OIL DURANZA, ECO
FUCHS TITAN, Supersyn F Eco-B
PETRONAS SYNTIUM, 5000 FR

треба да внимаваш кај овие екобуст мотори ременот е најголемиот проблем во врска со маслото, макс. 20.000км и обавезно еднаш годишно. во оној момент кога маслото од базично ТБН тотај бејз намбер ќе се израмни со ТАН тотај ејсид тогаш маслото од базично преминува во кисело и го нагризува ременот, па така мора да се внимава и тие 20.000км според мене се како да кажам бест кејз сценарио.
за жал иако сакаш да го избегнеш кастрол за оваа форд спецификација кастрол бидејќи соработува стриктно со форд мислам дека се најдобар избор, е сега ако не може никако да дојдеш тогаш разгледај ги алтернативите.

кое масло сега го користиш?
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #9055 на: 14 Декември 2021, 22:55:05 pm »
Ми треба совет.

Ќе менувам уље на Астрата. Сакам да ставам 504/507 ACEA C3, 5W-30, сега, за зимово. Mannol, се разбира, пошто ќе го мењам во јуни секако за 5W-40.

Сум ставал ACEA C3, ама воглавно пробувам да се држам до препорачани спецификации - dexos2 или ACEA A3/B4.

Има ли некои адитиви или додатоци што можат да ме заебаваат во фамозното 504/507?
Stavaj slobodno 504/507 ima odlicen paket na aditivi.

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #9056 на: 14 Декември 2021, 23:01:06 pm »
CASTROL Magnatec Professional, Ford E
Sto e tolku specijalno za ova maslo, odnosno sto maka ima Ecobust motorot?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9057 на: 14 Декември 2021, 23:38:25 pm »
@Tischläufer
CASTROL Magnatec Professional, Ford E  -> профешнал верзиите на кастрол се предвидени за автосервиси и имаат дупла филтрација на маслото одколку моделите за ритејл, тешко се стига до нив но ако можеш било како би ти било според мене најдобра опција.
алтернативни опции би ти биле: од овие модели тука кои би биле оригинал во мк не можем да ти кажам за жал, мислам дека фукс би требало со оглед на тоа дека се многу долго во мк имаат генерално застапник, иначи шел е добар кандидат,
LIQUI MOLY Special Tec, F ECO
MOBIL Super, 3000 Formula F
SHELL Helix, Ultra Prof AF
ARAL EcoTronic, F
KROON OIL DURANZA, ECO
FUCHS TITAN, Supersyn F Eco-B
PETRONAS SYNTIUM, 5000 FR

треба да внимаваш кај овие екобуст мотори ременот е најголемиот проблем во врска со маслото, макс. 20.000км и обавезно еднаш годишно. во оној момент кога маслото од базично ТБН тотај бејз намбер ќе се израмни со ТАН тотај ејсид тогаш маслото од базично преминува во кисело и го нагризува ременот, па така мора да се внимава и тие 20.000км според мене се како да кажам бест кејз сценарио.
за жал иако сакаш да го избегнеш кастрол за оваа форд спецификација кастрол бидејќи соработува стриктно со форд мислам дека се најдобар избор, е сега ако не може никако да дојдеш тогаш разгледај ги алтернативите.

кое масло сега го користиш?

Сега го користам СASTROL Magnatec Professional 5w20, она што го ставаат во сервис, ако воопшто тоа го ставаат, немам доверба во Мида.

Инаку какви 20.000км, до сега имам 32.222км поминати и сум направил 3 сервиси на 10.000км секој. Поминувам по 10.000км годишно. Меѓутоа, моторот работи на богата смеша кога е ладно, а мене добар дел од релациите ми се кратки. Компјтуерот вели дека 90% од км ги поминувам на незагреан мотор и препорачува на 15.000км да го менувам маслото. Со оглед на тоа колку силно мириса на бензин и после тазе промена на масло, се мислам да го менувам маслото еднаш на пролет и еднаш во Ноември кога заладува. Маслото е ефтино јебига, ама не сакам да го менувам во Мида секое второ, тоа ми е муабетот, кога можам сам.

CASTROL Magnatec Professional, Ford E
Sto e tolku specijalno za ova maslo, odnosno sto maka ima Ecobust motorot?
Нема особена мака моторот, само фураат маркетинг, демек маслото е многу заслужно за тивката работа на моторот и ниската потрошувачка, драпај си меот. Каишот е влажен, тоест рекламираат Lifetime животен век и ради него треба почести промени.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #9058 на: 15 Декември 2021, 00:07:35 am »
А да си го провериш термостатот ;D

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #9059 на: 15 Декември 2021, 06:57:54 am »
Џабе ќе фрлаш пари на масло Миле. Еднаш годишно или на 20к километри е доста. Дури и за моторче како твоето во кое ребрастиот му плива во масло.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.