Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2275654 пати)

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1198
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #8400 на: 18 Јануари 2021, 18:19:24 pm »
Затоа баш наведив - доколку истрошеноста на моторот е некаков фактор за избор на градација. Во овие 8000 км од последниот мал сервис имам отприлика 300-400 мл додадено што сметам дека е во прифатливи граници.

Не ми е во никој случај за заштеда, баш напротив, не ми менува цената, мислам дека дури и е отприлика иста цена.

5W-40 Ravenol беше 2100 ден 5л, така @vladimir_1 ?
Точен си таа цена ми ја кажа по телефон ама го немаја на лагер маслото. Е сега дали ќе го донеси како шо ми рече за 20тина дена то е друг муабет

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #8401 на: 18 Јануари 2021, 18:28:17 pm »
Ај помош Добро уље за бмве46 99год 300.000км дизел.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

BMW LL04 - 5w40 или 0w40 /  5w30 ако имаш DPF.

Ако најдеш Mannol или Ravenol, ако не пробај Shell Helix, или продолжи да си користиш твој бренд кој си го користел досега.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2805
« Одговори #8402 на: 18 Јануари 2021, 20:04:41 pm »
@Power to the people ќе го продолжам овде муабетот за да не мешам различни теми. Баш тоа и разговаравме со @M3V8 , се надевам дека се сеќава. Се уште сум во дилема за градацијата, дали 5ка или 10ка, со оглед на тоа што е истрошен моторот (нека си пишува 180ккм на табла, јас му ставам х3). На пролет ќе се прави мал сервис (ако успеам да направам 10ккм од лани)

Доколку е тоа некој фактор за избор на градацијата, доколку има некој постручен од мене слободно нека ме посоветува.
Potrosnja od 300ml na 8000km i ne se racuna za potrosnja. Motorot , delovite poradi koi bi troselo maslo, izgleda ne ti se isroseni.
Sekako odi na dobra sintetika 5W40. Ako zemes 10W40 toa e veke polusintetika so poslab kvalitet i vo princip poslaba zastita na motorot, odnosno ke treba sa go menuvas na okolu 5000km.

Pokraj Ravenolot naletav na Mannol sintetika 5W40 po dobra cena.
Vo edna kola ke go probam Manollot.

Ic ne mu ja misli zemi 5W40 :)

Отсутен marjan_984

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 78
« Одговори #8403 на: 18 Јануари 2021, 21:16:30 pm »
Ај помош Добро уље за бмве46 99год 300.000км дизел.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

BMW LL04 - 5w40 или 0w40 /  5w30 ако имаш DPF.

Ако најдеш Mannol или Ravenol, ако не пробај Shell Helix, или продолжи да си користиш твој бренд кој си го користел досега.
BMW LL-04 е по ACEA C3 и е за дизел со DPF.
BMW LL-01 е по ACEA A3/B3, A3/B4 и е за бензин и дизел без DPF.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1838
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #8404 на: 18 Јануари 2021, 21:28:50 pm »
Готово, донесовме финална конечна пресуда :) Фала до @Power to the people @M3V8 и остали за разјаснување на дилемата зошто и како е подобро едно а не друго.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1058
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #8405 на: 19 Јануари 2021, 17:59:47 pm »
Готово, донесовме финална конечна пресуда :) Фала до @Power to the people @M3V8 и остали за разјаснување на дилемата зошто и како е подобро едно а не друго.
@dbl.dzo
kako sto rekoja vekje i drugite pred mene, 5w40 sekogas pred 10w-40 malo pojasnuvanje:
10W-  -> ovaa brojka se odnesuva za svojstvata kako reagira masloto pri niski temperaturi
40      -> ovaa brojka se odnesuva za svojstvata na masloto kako reagira na visoki temperaturi

10W-< 5W- < 0W-

Maslo so 0W- ima najdobri svojstva pri minus stepeni
Maslo so 10W- ili pak so 15W- imaat poslabi svojstva za zimni temperaturi.

slikovita sporedba za svojstvata na masloto pri ladni temperaturi mozes da pobaras na youtube  ;D 15w vs 10w vs 5w vs 0w i ke vidis kolku vreme mu e potrebno na masloto (koga nadvor ima minus stepeni) da stigne od karterot do motorot. Sekoja milisekunda na grebenje na suvo e ostetuvanje na motorot pri sekoj laden start (pred se prvo palenje).

najtezok potfat na hemicarite e da sozdadat maslo koe zimno vreme ke mozze da ima svojstva na 0W-  a vo leto 40, pa taka taa gradacija e najteska i najskapa za izveduvanje zatoa sto 0W- ne moze da se dobie so mineralno maslo, treba skapi visokokvalitetni rafinirani masla so pao ester aditivi VI improver itn...

za 0W-40 ima dve alternativi:

5W-40 -> pogolema zastita na motorot, pogolema potrosuvacka, povekje rezervi pri visoki obrtai i oteznati uslovi na rabota na motorot.
i
5W-30 -> pomala zastita, pomala potrusuvacka, pomalo zagaduvanje na prirodata rezzim na standardno vozenje na motorot do 2500-3000 rpm. po default uslovi.

5w-40 e poproblematicna zatoa sto taa gradacija na pr za dizel so dpf ja nema so site najmoderni aditivi na pr. 504/507 package na vw ja nema so 5w40 zatoa sto vw nema takva gradacija za svoite motori, pa kako alternativa se nudi samo taa na Daimler MB 229.51 za diesel so dpf ama pak ne i site brendovi gi imaat u gamata.

za benzinci e poelsno.

« Последно менување: 19 Јануари 2021, 18:09:14 pm changetheoil savethecar »
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1838
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #8406 на: 19 Јануари 2021, 19:58:59 pm »
@changetheoil savethecar Фала ти за исцрпниот одговор и за одвоеното време, единствено што го знаев беа тие први неколку редови поврзани со својствата на маслото во зависност од температурата.

Дефинитивно ќе си го искористам неработниов ден за да проверам, чисто онака од општа култура.

Уште еднаш:

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6700
« Одговори #8407 на: 19 Јануари 2021, 21:01:59 pm »
40 градација уље неможе да заштити мотор повеќе од 30 градација уље на модерен мотор  (еуро 5 па нагоре) со еден куп еко норми. Самата високозност неможе да се земе како единствен фактор во тврдењето на универзални факти како што на пример повисока градација нуди подобра заштита. Глупости на квадрат.

Високата градација само носи поголема потрошувачка, побавно загревање на моторот а со самото тоа подолг период на незагрено масло односно мотор кој што произведува повеќе гареж, производство на поголема пепел и гареж кога согорува моторот и заебување на самиот мотор, дпф/опф. Затоа некој мислел на тоа, како истовремено моторот да биде заштитен, уљето да ја има истата градација и заштитни својства во што подолг интервал, и внатре моторот да биде чист како суза.  И затоа сега моторите обично идат со 0-30 уље, 5-20 уље, или па 0-20 уље. Ем имаш одлична зашита на ладен старт, моторот се загрева многу побрзо, ем имаш одлична заштита на високи температури + моторот е чист од гареж. Со ставање на 5-40 масло десеткратно го заебуваш моторот на краток рок и прашање на време е кога ќе се заебе ЕГР-то полно со гареж, па дпф итн. Нормално, ова не важи толку за дизели со еуро 3 или 4 стандард да се разбереме. Но и тие мотори би биле благородни од современо 0-30 или 5-30 масло (low saps) зошто нудат поголема заштита иако имаат помала градација и произедуваат помалце уљна пепел која што понатаму се лепи во издувните вентили, егр  (engine blowby)

Отсутен NNN

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 153
« Одговори #8408 на: 19 Јануари 2021, 21:13:35 pm »
@dbl.dzo
kako sto rekoja vekje i drugite pred mene, 5w40 sekogas pred 10w-40 malo pojasnuvanje:
10W-  -> ovaa brojka se odnesuva za svojstvata kako reagira masloto pri niski temperaturi
40      -> ovaa brojka se odnesuva za svojstvata na masloto kako reagira na visoki temperaturi

10W-< 5W- < 0W-

slikovita sporedba za svojstvata na masloto pri ladni temperaturi mozes da pobaras na youtube  ;D 15w vs 10w vs 5w vs 0w i ke vidis kolku vreme mu e potrebno na masloto (koga nadvor ima minus stepeni) da stigne od karterot do motorot. Sekoja milisekunda na grebenje na suvo e ostetuvanje na motorot pri sekoj laden start (pred se prvo palenje).

najtezok potfat na hemicarite e da sozdadat maslo koe zimno vreme ke mozze da ima svojstva na 0W-  a vo leto 40, pa taka taa gradacija e najteska i najskapa za izveduvanje zatoa sto 0W- ne moze da se dobie so mineralno maslo, treba skapi visokokvalitetni rafinirani masla so pao ester aditivi VI improver itn...

5W-40 -> pogolema zastita na motorot, pogolema potrosuvacka, povekje rezervi pri visoki obrtai i oteznati uslovi na rabota na motorot.
i
5W-30 -> pomala zastita, pomala potrusuvacka, pomalo zagaduvanje na prirodata rezzim na standardno vozenje na motorot do 2500-3000 rpm. po default uslovi.

5w-40 e poproblematicna zatoa sto taa gradacija na pr za dizel so dpf ja nema so site najmoderni aditivi na pr. 504/507 package na vw ja nema so 5w40 zatoa sto vw nema takva gradacija za svoite motori, pa kako alternativa se nudi samo taa na Daimler MB 229.51 za diesel so dpf ama pak ne i site brendovi gi imaat u gamata.

za benzinci e poelsno.
Не сфаќам како гарадацијата на маслото вијае на потрошувачката на гориво и на загадувањето.
Некогаш корситам 5 30, некогаш 5 40 и разлика во потрошувачката на гориво нема, разлика во работење на моторот не сум осетил.
На какви резерви мислиш при високи обрати?

Отсутен NNN

• Јуниор
  • **
« Одговори #8409 на: 19 Јануари 2021, 21:22:54 pm »
40 градација уље неможе да заштити мотор повеќе од 30 градација уље на модерен мотор  (еуро 5 па нагоре) со еден куп еко норми. Самата високозност неможе да се земе како единствен фактор во тврдењето на универзални факти како што на пример повисока градација нуди подобра заштита. Глупости на квадрат.

Високата градација само носи поголема потрошувачка, побавно загревање на моторот а со самото тоа подолг период на незагрено масло односно мотор кој што произведува повеќе гареж, производство на поголема пепел и гареж кога согорува моторот и заебување на самиот мотор, дпф/опф. Затоа некој мислел на тоа, како истовремено моторот да биде заштитен, уљето да ја има истата градација и заштитни својства во што подолг интервал, и внатре моторот да биде чист како суза.  И затоа сега моторите обично идат со 0-30 уље, 5-20 уље, или па 0-20 уље. Ем имаш одлична зашита на ладен старт, моторот се загрева многу побрзо, ем имаш одлична заштита на високи температури + моторот е чист од гареж. Со ставање на 5-40 масло десеткратно го заебуваш моторот на краток рок и прашање на време е кога ќе се заебе ЕГР-то полно со гареж, па дпф итн. Нормално, ова не важи толку за дизели со еуро 3 или 4 стандард да се разбереме. Но и тие мотори би биле благородни од современо 0-30 или 5-30 масло (low saps) зошто нудат поголема заштита иако имаат помала градација и произедуваат помалце уљна пепел која што понатаму се лепи во издувните вентили, егр  (engine blowby)
Битна е спецификацијата.
Градацијата ја одбираш според климатските услови каде се вози.
Пример, летно време често темпертурите пукаат по 40 степени. На такви температури со масло 0-20, 5-20, 0-30 ќе имаш лоша заштита.
Јас ставам 5-40 затоа што имам добра заштита до +40 стпени и до -25.
Со 0-30 имаш добра заштита од +35 до -35, а со 0-20, 5-20 е далеку полоша заштитата.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1449
« Одговори #8410 на: 19 Јануари 2021, 21:24:08 pm »
кај мене цело време ставаат 10w-40, а кај скоро сите производители на масло оил фајндерот препорачува 5w-30 ;D

Отсутен NNN

• Јуниор
  • **
« Одговори #8411 на: 19 Јануари 2021, 21:35:06 pm »
кај мене цело време ставаат 10w-40, а кај скоро сите производители на масло оил фајндерот препорачува 5w-30 ;D
OK e 10w-40, заштитата е од -25 до +40, тука многу ретко се случува темпетарути да паднат под -25.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7249
« Одговори #8412 на: 19 Јануари 2021, 21:46:45 pm »
Работата со 10-40 е што обично се полусинтетички уљиња. За мотори со турбо полнач, сепак подобро е синтетичко уље.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6700
« Одговори #8413 на: 19 Јануари 2021, 22:08:14 pm »

Битна е спецификацијата.
Се разбравме.

@dbl.dzo

10W-< 5W- < 0W-

i

za benzinci e poelsno.
Не сфаќам како гарадацијата на маслото вијае на потрошувачката на гориво и на загадувањето.
Некогаш корситам 5 30, некогаш 5 40 и разлика во потрошувачката на гориво нема, разлика во работење на моторот не сум осетил.
На какви резерви мислиш при високи обрати?
Погусто масло значи дека моторот му треба повеќе гориво (енергија) за внатрешните делови да се придвижуваат. Како што реков, таа заштита поради висока високозност незначи ништо кога ја гледаме како единствен показател зошто има многу други побитни работи. Колку таа заштита трае, дали по цена на производство на уљни масти кои што се таложат по вентилите итн. Збориме за модерни еуро 5/6 мотори а не за атмо бензинец со непромената технологија.

Цитат
Moving a thicker fluid takes more energy. If you reduce viscosity, less energy is consumed in the moving parts and in pumping the fluid around the engine

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2855
« Одговори #8414 на: 19 Јануари 2021, 22:31:46 pm »
На татко ми Пунтото со мотор 1,2 16 в користи масло со таа градација 10w-40 и баш Селениа Голд му ставаат во овластениот сервис на Фиат, по спецификација тоа иде во моторот, не знам дали е препорачливо да се стави 5w-40.... инаку и мене не ми прави нешто кеф Селениа, може ќе барам Шел да му стават следниот пат, знам дека имаше едно време Шел по сервисите на Фиат

Чудно ми е 2008ма кола со 10w-40 масло фабричко, ама ете ако вика така, терајте нема лошо.
Пунтото е 2 генерација 2003 година, да не се разбереме погрешно
Своерачен потпис ;)