Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2204043 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #7080 на: 06 Март 2019, 14:48:01 pm »
Од кај тоа дека Бис Оил го увезува кастролот од Словенија? Си ги следел пакетите по пат? Си видел договор за увоз?
Мубетот е дека главниот дистрибутер за овој дел од Балканот е застапнокот во Словенија, како што е и за многу други производи.
Поентата на нас "инсајдерите" е дека маслото нема допирна точка со Кастрол и увозникот/застапникот од Словенија, туку дека маслото е со сомнително потекло, те. точено/пакувано во некој локален хангар.
Ова важи за речиси сите познати масла кои ги има на секоја тезга/ќоше во фиромов.
Епа да се согласиме дека маслото (кастрол или било какво) можеби е со сомнително потекло. Тоа незначи дека секое купено масло кастрол (или било кое) е фалц и пакувано во локален хангар. Пошто цело време се фураат истите муабети. Тоа е главниот проблем. Како што реков ако толку некој запнал по кастрол отиди во порше салон, натрти се 1100-1200 денари за литар и ете може мирно да спиеш.

Сега уште да не треба и фактура да ти дадам од бис оил?!

Јас лично сум купувал и купувам кастрол масло (во друга држава) каде што онака од љубопитност секогаш на налепницата стоеше бис оил за Македонија како увозник. Баш ќе отидам до продавница деновивте и ќе видам дали истото го пишува и сега.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7663
  • French diamond
« Одговори #7081 на: 06 Март 2019, 15:04:13 pm »
И онака не ги возиме маслата по 15К км како што препорачува производителот, а и во продавницата денес така ми рекоја, туку го менувам на 8к км т е еднаш годишно, та било оргинал,та не.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7082 на: 06 Март 2019, 17:41:13 pm »
све инсајдери упм
Колку што се сеќавам (исправи ме ако грешам) ти велеше дека бис оил не ги пишува на сајтот од кастрол дека само увезуваат масло а не дека и продаваат?

Тогаш како би коментирал тоа дека бис оил во своја продавница продаваат кастрол?

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my MI 6 using Tapatalk

сВе на едно место ааајј нонен...

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #7083 на: 06 Март 2019, 18:17:02 pm »
Не дека ти тураат фалц туку дека никој неможе да ти гарантира дека е оригинал.

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Никој не докажува ни дека е фалц. :)

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4222
« Одговори #7084 на: 07 Март 2019, 09:23:04 am »
За да се докажуваме, прво треба да се пронајде оригиналот :D

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #7085 на: 07 Март 2019, 15:51:49 pm »
Се докажува дека нешто е фалц, не дека не е фалц.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #7086 на: 07 Март 2019, 16:25:04 pm »
Еве во Индија како се проверува оргинал или не

http://www.blog.sagmart.com/check-original-fake-engine-oil/

Кој знај кај нас дали има вака.

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1296
« Одговори #7087 на: 07 Март 2019, 17:15:07 pm »
И онака не ги возиме маслата по 15К км како што препорачува производителот, а и во продавницата денес така ми рекоја, туку го менувам на 8к км т е еднаш годишно, та било оргинал,та не.
Мене ми беше чудно во сервисната дека колата изгледаше понекогаш малку запоставено, јас одсекогаш од 8/10 илјади сум менувал масло на колата, кај мојава некој сервис беше на 9,000, некој на 12, некој на 14 илјади. Кога прашав на бмв форум, зошто е така ми рекоа дека тоа возило има интервал за менување 20,000km што ми беше многу чудно, инаку и во компјутерот на колата кога ќе го ресетираш враќа 20,000км за вожња. Нивото на масло никогаш не ми се сменило, колку ставам толку вадам, последниот сервис на скоро 11к км го направив и немаше потрошено масло, беше во нормална состојба кога го исцедив. Веројатно препорачаната километража за промена на масло е за со LongLife масло, а не со нашиве какви и да се... ;D

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #7088 на: 07 Март 2019, 18:00:20 pm »
Ти пишува на тубата што ја ставаш дали е LL или не. Менувај го на 20 ако веќе ставаш LL. А ако не ставаш LL нека ти го сменат интервалот барем на компјутерот на пократкиот да не мораш да памтиш сам. LL на БМВ е до 30ккм.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #7089 на: 08 Март 2019, 23:25:18 pm »
На крај купив Елф made in E.C   :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7090 на: 08 Март 2019, 23:27:31 pm »
Дали некој тука користи Пенасол?

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
  • .
« Одговори #7091 на: 08 Март 2019, 23:49:04 pm »
6 meseci ja vozam kolata prilicno letno vreme i pominuvam samo 5k km dodeka drugite 6 meseci kolata e vo zimski son vo garaza. Servisot se pravi so Longlife maslo 5/30. Dilemata e dali sepak treba sekoja godina servis ili kako sto preporacuva proizvoditelot na masloto longlife na 24 mseca??
I dali masloto shto e longlife nameneta za pogolem vremenski interval gi gubi svojstvata ako kolata polovina godina spie vo garaza?
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
« Одговори #7092 на: 09 Март 2019, 20:42:17 pm »
Ако производителот препорачува промена после година дена без разлика на пројдени километри, не гледам тука причина да не се смени.

Sent from my Huawei P Smart using Tapatalk

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #7093 на: 09 Март 2019, 21:31:16 pm »
Производителот препорачува 2 години или 30к. Е ако правиш само 5к годишно не гледам проблем зошто да не менуваш уље на 2 години, тоа ќе му дојде 10к вкупно. А секоја година менувај си филтер за полен. Кај голфот многу лесно се менува можеш сам да го смениш за 40 секунди.

Отсутен Bayern

• Почетник
  • *
  • Пораки: 44
« Одговори #7094 на: 09 Март 2019, 23:18:31 pm »
Какво масло препорачувате за Опел Астра 1.7CDTI 2006г.до сега сум стаел 5-30од GM,па мо рекоа дека треба да идам на варианта 5-40 или 10-40. Што би ми препорачувале. И која продавница е најдобро снабдена во Тетово.