Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1954094 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #6075 на: 14 Декември 2017, 23:19:01 pm »
Ова не е аргумент зошто тука имаш компаративни бројки кои не кажуваат дали едно масло е подобро или полошо. Високозноста на дадена температура е само едно мало делче од целата слика и давајќи такво значење носи и до погрешни заклучоци како твоите. И не само за високозноста, туку и за индекссот, пепелот, тбн итн.

Дајте вистински параметри на масло користено после 20.000км и неговата истрошеност и после да збориме за квалитет.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
« Одговори #6076 на: 14 Декември 2017, 23:27:45 pm »
Планирав летово од немачка да му земам на спарков оригинално арал 0w40, но не знам дали ќе има проблем, пошо според упатството треба да исполнува API SL, а тоа има API SN/CF

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #6077 на: 14 Декември 2017, 23:31:33 pm »
Момци... Ми се ближи време за редовен сервис на Меривата... Препорака за масло? По интернет, нормално нели е препорачано GM 5w30 fully synthetic...

Не ми текнува која градација беше тоа што го менував лани, али знам дека беше GM.

Па ајде, ве молам поискусните за препорака.

Иначе, Meriva A 1.7 CDTI (2005), 74kw.

Sent from my Redmi Note 4x

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2765
« Одговори #6078 на: 15 Декември 2017, 00:17:16 am »
Планирав летово од немачка да му земам на спарков оригинално арал 0w40, но не знам дали ќе има проблем, пошо според упатството треба да исполнува API SL, а тоа има API SN/CF
SN e ponova spec od SL i ja nadminuva taka da nema da mu smeta.
Nego, da ne go zbesnes epten so 0w40 :)
Mislam deka ti e sosema dovolno kvalitetna 5w40 nemas potreba da doplakas za 0w40.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
« Одговори #6079 на: 15 Декември 2017, 00:33:31 am »
До сеа му е ставано 10w-40, ама за во скопје, овде коа ќе фати минус 10ката мед ќе стане. А штом не му прави проблем добро е, за цената ќе видам ако е голема разликата ќе си земам 5w-40.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6080 на: 15 Декември 2017, 07:52:29 am »
@kamarad poso si borec za coecki pravdini :) treba da otvoris i tema za serviserive na koli, bilo oficijalni ili ne i sto se desava tamu i zosto cenite im se izgor skapi za popravki. fala mn i prijatno
Ааа тоа ќе направам јас кога ќе ми заврши NDA (Non disclosure agreement) договорот и ќе пишам се што прават овластените сервисери, увознивжци и автомобилски дилери. Ќе паднете на г'с што се случува. Ќе видите колку се вратил животот во Македонија.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Ako imas info kako sto vikas :D aj samo ova kazi go, dali oficijalnive servisi imaat original delovi i masla i tn ili i tie fals stavaat za tie golemi ceni?
Imaat i originalni i zamenski delovi, so marzi cesto pati i do 100% i sekogas na popis imaat visok, sto znaci fakturiraat a ne vgraduvaat ili vgraduvaat neevidentirani na zaliha, na crno ili pak izvadeni od drugi vozila.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #6081 на: 15 Декември 2017, 07:57:39 am »
:'(

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1049
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #6082 на: 15 Декември 2017, 19:11:00 pm »
Ова не е аргумент зошто тука имаш компаративни бројки кои не кажуваат дали едно масло е подобро или полошо. Високозноста на дадена температура е само едно мало делче од целата слика и давајќи такво значење носи и до погрешни заклучоци како твоите. И не само за високозноста, туку и за индекссот, пепелот, тбн итн.

Дајте вистински параметри на масло користено после 20.000км и неговата истрошеност и после да збориме за квалитет.
to bi bilo taka koga ke sporedis dve razlicni firmi.
vo ovoj slucaj se raboti za tri brenda koi koristat isti resursi za: bazni masla, aditivi, research i tehnologija itn...
zar BP ke mu dade odvrzani race na castrol da kupuva bazni masla od mobil shell total ili petronas koga bp sam proizveduva bazni masla? Pa oni kako konzorcium zatoa go kupija castrol i aral da mozzat da gi prodavaat to est vgraduvaat nivnite bazni masla a ne na konkurencijata sto e logiccno. toa isto kako da kazes deka vw i dava odvrzani race na skoda da zima motoroi od drugi proizvoditeli ne mora da se drzzi do vw motorite. A barem na site treba da ni e jasno deka 70% od masloto e sostojkata; bazno maslo.
Taka da castrol kolku i da se trudi da ispliva na povrshina da bide top, kvalitetot na castrol sekogas ke bide limitiran ili onolku dobar kolku sto se dobri baznite masla na BP.
ili pak koga se pravat aditiv paketite za specifikacijata na MB na pr. ne e li pologiccno da se napravi ista receptura za site tri brenda bp visco aral highronic i castrol edge i istata da se dodate vo baznoto maslo?
ima samo minimalni razliki na pr castrol ima linijase vika FST titanium tamu dodavaat malku podruga receptura no toa e tolku marginalno ostanatit delovi od aditivi se skoro isti toa se gleda po TBN phosphor viskozitetot itn..
jas so 99.9% sigurnost tvrdam deka baznite masla na BP Visco, ARAL Hightronic i Castrol Edge se isti. Site se od BP.
Standardnite aditivipaketi za specifikaciite se isto taka isti, castrol samo ja zasoluva corbata i vika deka e zasolena od castrol gotvac.
da se razbereme nie tuka cepidlacime na visoko nivo.

taka da jas stojam pozadi mojata izjava deka bp i aral mozzat da se nosat so castrol. deka castrol se podobri ne osporuvam, no toa e marginalna razlika i toa ne kaj site modeli.
eve na pr vidija strategijata na bp za gradacija 0W40:
vo programata na castrol nema 0w40 vollsynthetisch
vo programta na aral go imas aral supertronic vollsynthetisch -> sto ne e isto so full synthetic.
vollsynthetisch e poim koj vo germanija e zakonski zashtiten i mozze da go imaat samo masla sto imaat cist PAO nad 80%
eve najdi mi castrol 0w40 sto e cist vollsynthetisch , nema.

eve najdi 0w40 od castrol za Mb 229.51?

eve ti od aral super tronic 0w40 so mb 229.51:
Aral SuperTronic 0W-40
Spezifikationen/Freigaben: API SN/CF; ACEA B4, C2, C3; BMW Longlife-04; MB-Freigabe 229.31/ 229.51; Fiat 9.55535.S2

znacci Aral i Castrol go delat pazarot
za mb i bmw .> aral ll04 229.51 0w40
za vw ag -> castrol 504/507 zatoa i gradacijata 0w30 so iskluccok za BMW M  castrol 10w60
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #6083 на: 16 Декември 2017, 14:46:56 pm »
Jaс се уште не можам да откријам дали се продава некое оригинал масло на нашиот пазар? Освен LUBEX!
Jaс се уште не можам да откријам дали се продава некое оригинал масло на нашиот пазар? Освен LUBEX!

Midland, швајцарско :D
ФАМ Крушевац.

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #6084 на: 18 Декември 2017, 10:00:12 am »
Проверував уље некни и беше ебате како мед. Ама ладно беше.

10-40 е ликви моли...

Муабетот ми е за мојата кола само 10-40 е препорачано...

А кај и дае треба да мењам па што мислите дали да турам помала градација сега за зимово  Или нема врска да си терам 10-40

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен vlatko05

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 341
  • k24a3
« Одговори #6085 на: 18 Декември 2017, 10:16:26 am »
Момци... Ми се ближи време за редовен сервис на Меривата... Препорака за масло? По интернет, нормално нели е препорачано GM 5w30 fully synthetic...

Не ми текнува која градација беше тоа што го менував лани, али знам дека беше GM.

GM не би ти препорачал. Гледај да ја има dexos2 спецификацијата или GM-LL-A-025 за бензин и GM-LL-B-025 за дизел. Можиш да бираш дали 5w30 или 5w40, а за бренд на пример Motul, Fuchs, Castrol, LM... Јас конкретно за Астрата го гледам ова https://www.opieoils.co.uk/p-984-fuchs-titan-supersyn-5w-40-high-performance-fully-synthetic-engine-oil.aspx

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1049
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #6086 на: 18 Декември 2017, 23:44:01 pm »

GM не би ти препорачал. Гледај да ја има dexos2 спецификацијата или GM-LL-A-025 за бензин и GM-LL-B-025 за дизел. Можиш да бираш дали 5w30 или 5w40, а за бренд на пример Motul, Fuchs, Castrol, LM... Јас конкретно за Астрата го гледам ова https://www.opieoils.co.uk/p-984-fuchs-titan-supersyn-5w-40-high-performance-fully-synthetic-engine-oil.aspx
za dizel bez dpf i benzinci:
ARAL HIGH TRONIC M SAE 5W-40
bp superV Plus 5W-40
Castrol EDGE PROFESSIONAL A3 5W-40
Castrol Magnatec Professional A3 5W-40
Fuchs TITAN Supersyn LONGLIFE 5W-40
Fuchs TITAN Supersyn LONGLIFE SAE 0W-40
Gulf Formula GX
LIQUI MOLY 5W-40 LEICHTLAUF HIGH TECH
MANNOL ELITE 5W-40
Mobil 1 Formula M 5W-40
Mobil 1 FS 0W-40
Mobil Super 3000 X3 5W-40
MOTUL 8100 X-cess 5W-40
RAVENOL SSL 0W-40 Fullsynth CleanSynto
RAVENOL VST VOLLSYNTH TURBO 5W-40
Shell Helix Ultra
Total Quartz 9000 Energy 5W-40
Total Quartz 9000 Energy 0W-40
Valvoline SynPower 0W-40
Valvoline SynPower SAE 5W-40
77 MOTOR OIL MP 5W-40
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен masterficx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 482
« Одговори #6087 на: 19 Декември 2017, 00:01:35 am »

10-40 е ликви моли...

А кај и дае треба да мењам па што мислите дали да турам помала градација сега за зимово  Или нема врска да си терам 10-40

Јас сабајле проверував и си беше ок. Онака течно таман ама е 5-40.
Чисто од радозналост, која кола е? Код на мотор, снага, година ?
Cheap + Reliable = Not Fast
Fast + Cheap = Not Reliable
Reliable + Fast = Not Cheap

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #6088 на: 19 Декември 2017, 08:17:49 am »

10-40 е ликви моли...

Јас сабајле проверував и си беше ок. Онака течно таман ама е 5-40.
Чисто од радозналост, која кола е? Код на мотор, снага, година ?
Пунто хгт 1.8, 2000

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #6089 на: 19 Декември 2017, 09:11:34 am »

10-40 е ликви моли...

Ако живееш некаде Берово или Маврово и секој ден ја палиш насабајле во 5 е тогаш разбирам да ставиш поретко масло. Ако е 10-40 препорачано ондак не му се секирај многу.