Ова не е аргумент зошто тука имаш компаративни бројки кои не кажуваат дали едно масло е подобро или полошо. Високозноста на дадена температура е само едно мало делче од целата слика и давајќи такво значење носи и до погрешни заклучоци како твоите. И не само за високозноста, туку и за индекссот, пепелот, тбн итн.
Дајте вистински параметри на масло користено после 20.000км и неговата истрошеност и после да збориме за квалитет.
to bi bilo taka koga ke sporedis dve razlicni firmi.
vo ovoj slucaj se raboti za tri brenda koi koristat isti resursi za: bazni masla, aditivi, research i tehnologija itn...
zar BP ke mu dade odvrzani race na castrol da kupuva bazni masla od mobil shell total ili petronas koga bp sam proizveduva bazni masla? Pa oni kako konzorcium zatoa go kupija castrol i aral da mozzat da gi prodavaat to est vgraduvaat nivnite bazni masla a ne na konkurencijata sto e logiccno. toa isto kako da kazes deka vw i dava odvrzani race na skoda da zima motoroi od drugi proizvoditeli ne mora da se drzzi do vw motorite. A barem na site treba da ni e jasno deka 70% od masloto e sostojkata; bazno maslo.
Taka da castrol kolku i da se trudi da ispliva na povrshina da bide top, kvalitetot na castrol sekogas ke bide limitiran ili onolku dobar kolku sto se dobri baznite masla na BP.
ili pak koga se pravat aditiv paketite za specifikacijata na MB na pr. ne e li pologiccno da se napravi ista receptura za site tri brenda bp visco aral highronic i castrol edge i istata da se dodate vo baznoto maslo?
ima samo minimalni razliki na pr castrol ima linijase vika FST titanium tamu dodavaat malku podruga receptura no toa e tolku marginalno ostanatit delovi od aditivi se skoro isti toa se gleda po TBN phosphor viskozitetot itn..
jas so 99.9% sigurnost tvrdam deka baznite masla na BP Visco, ARAL Hightronic i Castrol Edge se isti. Site se od BP.
Standardnite aditivipaketi za specifikaciite se isto taka isti, castrol samo ja zasoluva corbata i vika deka e zasolena od castrol gotvac.
da se razbereme nie tuka cepidlacime na visoko nivo.
taka da jas stojam pozadi mojata izjava deka bp i aral mozzat da se nosat so castrol. deka castrol se podobri ne osporuvam, no toa e marginalna razlika i toa ne kaj site modeli.
eve na pr vidija strategijata na bp za gradacija 0W40:
vo programata na castrol nema 0w40 vollsynthetisch
vo programta na aral go imas aral supertronic vollsynthetisch -> sto ne e isto so full synthetic.
vollsynthetisch e poim koj vo germanija e zakonski zashtiten i mozze da go imaat samo masla sto imaat cist PAO nad 80%
eve najdi mi castrol 0w40 sto e cist vollsynthetisch , nema.
eve najdi 0w40 od castrol za Mb 229.51?
eve ti od aral super tronic 0w40 so mb 229.51:
Aral SuperTronic 0W-40
Spezifikationen/Freigaben: API SN/CF; ACEA B4, C2, C3; BMW Longlife-04;
MB-Freigabe 229.31/ 229.51; Fiat 9.55535.S2
znacci Aral i Castrol go delat pazarot
za mb i bmw .> aral ll04 229.51 0w40
za vw ag -> castrol 504/507 zatoa i gradacijata 0w30 so iskluccok za BMW M castrol 10w60