Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1772454 пати)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2261
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #7470 на: 12 Септември 2019, 15:25:55 pm »
Фала ви дечки, ќе видам до понеделник како ќе се понаша.  :D
Тие 3000км ќе ги поминам за 20-тина дена секако, здравје. Па во октомври одиме со промена на целото, а и со гледање зимски гуми.

Него дилемата ми остана - дали се исплати да дотурам (ако воопшто дотурам) од оригиналното или да ставам некое заменско (и поевтино) 5W-40.

Отсутен Angel Skopje

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 272
« Одговори #7471 на: 12 Септември 2019, 15:33:53 pm »
ако си користиш селениа долго време, греота е сега да го мешаш за малце со друго евтино
лупни 500-600 денари земи си 1л. ќе му ставиш сега 0.5 и 0.5 ќе ти остане за резерва да си имаш е вака за недај боже  ;)

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #7472 на: 12 Септември 2019, 15:39:43 pm »
ако си користиш селениа долго време, греота е сега да го мешаш за малце со друго евтино
лупни 500-600 денари земи си 1л. ќе му ставиш сега 0.5 и 0.5 ќе ти остане за резерва да си имаш е вака за недај боже  ;)

Каде да најдам во Скопје, знаеш? Најдов една стара тема на форумов, нешто Фас-Вас беше увозник...

Отсутен Angel Skopje

• Јуниор
  • **
« Одговори #7473 на: 12 Септември 2019, 15:41:51 pm »
да да, Фас Вас е увозник, до скоро пазарев кај нив за опелот Petronas знам имаат и Selenia

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1039
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #7474 на: 13 Септември 2019, 00:21:49 am »
Тие 3000км ќе ги поминам за 20-тина дена секако, здравје. Па во октомври одиме со промена на целото, а и со гледање зимски гуми.

Него дилемата ми остана - дали се исплати да дотурам (ако воопшто дотурам) од оригиналното или да ставам некое заменско (и поевтино) 5W-40.
nema potreba da doturas, nema nisto da se slucci so motorot. Dokolku na motorot mu treba maslo kje svetne zoltata lampa, toa e vekje znak deka mora da dostavish maslo.
ako vekje ti e shube i po sekoja cena sakas da doturish ili ne daj bozze padne na MIN togas zemi 5w40 po specifikacija na proizvoditelot na motorot ili zemi specifikacija ACEA kako sto ja pisuva na Seleniata sto ja imas sea na pr ako e benzinec kolata ACEA B3/B4.
Ako ti e ACEA specifikacijata pogodena mozzes i da messas i gradacijata na pr. nameso 5w40 i 10w40 i 5w30. Nema da imas nikakov problem za 3.000km
Inace Petronas gi kupi Selenia taka da mozzes slobodno Petronas masla da koristis bez problem zatoa sto baznite masla na selenia se od petronas samo imeto kako brand ostana.

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Angel Skopje

• Јуниор
  • **
« Одговори #7475 на: 13 Септември 2019, 01:27:52 am »

nema potreba da doturas, nema nisto da se slucci so motorot. Dokolku na motorot mu treba maslo kje svetne zoltata lampa, toa e vekje znak deka mora da dostavish maslo.
ako vekje ti e shube i po sekoja cena sakas da doturish ili ne daj bozze padne na MIN togas zemi 5w40 po specifikacija na proizvoditelot na motorot ili zemi specifikacija ACEA kako sto ja pisuva na Seleniata sto ja imas sea na pr ako e benzinec kolata ACEA B3/B4.
Ako ti e ACEA specifikacijata pogodena mozzes i da messas i gradacijata na pr. nameso 5w40 i 10w40 i 5w30. Nema da imas nikakov problem za 3.000km
Inace Petronas gi kupi Selenia taka da mozzes slobodno Petronas masla da koristis bez problem zatoa sto baznite masla na selenia se od petronas samo imeto kako brand ostana.
која е поентата да дотура масло а да не стави исто?

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3817
« Одговори #7476 на: 13 Септември 2019, 06:53:56 am »
Nema poenta ;D

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11744
  • Архитект
« Одговори #7477 на: 13 Септември 2019, 09:25:29 am »
Клабери, едно прашање:

Пред 12000км (04.2019) сменив масло, филтер и се по ред (знам дека е дојдено време да се промени пак).
Пред некој ден го проверувам уљето и гледам дека ми покажува на стапчето 1/3 или така нешто од максимум.

Дали да дополнам со истото масло (користам Селениа 5W-40 веќе со години) или да купам некое друго (било кое 5W-40), колку да дотурам. Знам дека е за комплетно менување, само имам некои други приоритети сега со колата (имам полуосовина за менување), а некако ми е шубе вака да ја возам на 1/3...

Купи едно литро од таа градиција и дотури. Вози си со масло како што треба.
Сега ќе дотуриш 300 - 500гр, ќе ти остани таа туба за наредна година.

Ако случајно возиш некој фиат или алфа (дека селенија користиш), тогаш обавезно држи ги на макс. Тие сакаат фул масло цело време.

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #7478 на: 13 Септември 2019, 09:31:21 am »
Да, Фиат Браво ЈТД од 2001-ва, верзијата со 105 коњи (брзајте)  :-X
Машинче е, брзо и прилично економично (6L/100km на автопат и макс 7 во град зиме/лете) и удобно, барем за кола стара веќе 18 години. Седиштата се поудобни од многу коли во таа класа и годиште и дефинитивно подобри од Голф 5  :-X
Ме служи верно веќе 10 години, чувано е и одржувано како што треба со сите нишани, запазени генералните правила за редовни сервиси, со козметички забелешки (стандардни за тој модел - делумно излупен лак на хауба/покрив), но сепак време е за смена, сакам промена, јбг. Почна и резервни делови да снемува, понедостапни се. Има, ама почна да станува повуци - потегни.

Се надевам 2020 ќе сменам нешто до кај 5-6к евра... Возам до Скопје секојдневно на работа, ми треба нешто друго, поново.
« Последно менување: 13 Септември 2019, 09:44:13 am balanar »

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #7479 на: 13 Септември 2019, 11:17:05 am »

која е поентата да дотура масло а да не стави исто?
poentata e deka maslata so ista acea specifikacija mozze da se meshaat.
poentata e deka ne mora za selenia da dava 500-600d mozze na pr filter za maslo da si zeme so tie pari.
poentata e deka ne ni mora da koristi selenia za 500-600d ltr zatoa sto i drugi masla na pazarot gi ispolnuvaat tie karakteristiki.
poentata e da ne frla pari po masla samo zatoa sto e nekoj brend koga i taka masloto ne go vozi longlife nego go menuva 1x godishno.
poentata e deka otovreno maslo so tek na vreme oksidira, zatoa sekogas vo gepek masloto sto treba da sluzzi za doturanje treba da e original zapakovano i ako se otvori da se dosipa celiot litar.
zatoa i ako si primetil se nudat najcesto 4+1 ili 5+1 opcii koga se kupvaat masla.
Zavisi od motorot na pr. za 2.0 5 se stavaat koga se menuva koga se ispusta masloto i 1ltr se dotura koga masloto doaga do min ili ako vo megjuvreme svetne zolta lampa. So tie 5ltr motorot ima dovolno maslo da funkcionira kako treba.
otvaranje tubi masla po 1ltr i dosipuvanje i cuvanje za sledna god. ne e bas preporaclivo, ama ete vrssi rabota.
Idealna sostojba pri nova promena da e pomegu min i max masloto.
dokolku e na max. mozzno e kaj dizelite sto imaat dpf pri obid na regeneracija sistemot da vbrizga dizel za da se dostigne visoka temp, na toj naccin ostanuva dizel vo masloto i se podiga nivoto ako se vozi iskluccivo gradska vozznja ne mozze da dojde do sogoruvanje. Vo toj slucaj mozze da se napravi pogolema steta na motorot ako e masloto nad max. Zatoa se preporacuva posebno kaj dizelite masloto da e pomegu Min-Max da mu se dade dovolno prostor na motorot vo slucaj na prisilna regeneracija vo grad da ne se prekoracci Max.

(Oo=[][]=oO)

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #7480 на: 13 Септември 2019, 11:39:38 am »
Да, Фиат Браво ЈТД од 2001-ва, верзијата со 105 коњи (брзајте)  :-X
Машинче е, брзо и прилично економично (6L/100km на автопат и макс 7 во град зиме/лете) и удобно, барем за кола стара веќе 18 години. Седиштата се поудобни од многу коли во таа класа и годиште и дефинитивно подобри од Голф 5  :-X
Ме служи верно веќе 10 години, чувано е и одржувано како што треба со сите нишани, запазени генералните правила за редовни сервиси, со козметички забелешки (стандардни за тој модел - делумно излупен лак на хауба/покрив), но сепак време е за смена, сакам промена, јбг. Почна и резервни делови да снемува, понедостапни се. Има, ама почна да станува повуци - потегни.

Се надевам 2020 ќе сменам нешто до кај 5-6к евра... Возам до Скопје секојдневно на работа, ми треба нешто друго, поново.
za tvojot dizel bidejki e bez dpf najdobro ti e da zemash full saps masla so specifikacija ACEA A3/B4.
Najmoderen paket na aditivi za taa specifikacija  (A3/B4) imaat maslata so approval od MB 229.50.
Mozzes i masla so approval MB229.30 poslab paket aditivi no se poeftini so ogled deka go menuvas 1x godisno.
Gradacija 5w40 e ok ako premnogu go trossi mozzes i na 10w40, zavisi vo koja sostojba e motorot.

Ako seleniata e 500-600den ltr. togas razgledaj drugi masla imas dosta kandidati so taa specifikacija.

(Oo=[][]=oO)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #7481 на: 13 Септември 2019, 12:01:38 pm »
За да не оксидира нека го шибне цело литро ;D

Или па ако е оксидирано во гепек ни под разно да се дотури во случај да зафали уље ;D

Тоа со дпф, колку што имам разбрано при прекинати/недовршени активни регенерации се меша нафта во уљето.

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #7482 на: 13 Септември 2019, 12:41:23 pm »
@MIKAS
tuka ti se site masla koi mozzes da gi koristish: so moderni aditivi MB 229.50
https://bevo.mercedes-benz.com/bevolisten/229.5_de.html

so poslabi aditivi no sepak ako menuvas 1xgodisno se ok spored specifikacija 229.30:
https://bevo.mercedes-benz.com/bevolisten/229.3_de.html

Normalno ako sakas da si ostanes do Selenia e tvoj izbor: ako stvarno plakjash 500-600d litar spored mene nema potreba imas mnogu kandidati na pazarot.
kako sto mozzes da vidis selenia ima 229.3 toa e postar paket na aditivi od 229.5
Selenia WR 5W-40 Diesel

Freigabe   ACEA B3/ ACEA B4
Fiat 9.55535-N2
GM-LL-B-025
MB 229.3
VW 502.00
VW 505.00
Viskosität   5W-40
Synthetisch
« Последно менување: 13 Септември 2019, 13:25:08 pm changetheoil savethecar »
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 435
« Одговори #7483 на: 13 Септември 2019, 14:30:08 pm »
денес се јавив во optikoop да си купам Kroon Oil масло, немало никој да ги барам од понеделник.. малку не сериозно.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 792
« Одговори #7484 на: 13 Септември 2019, 14:57:52 pm »
Јас направив нарачка пред некој ден од Уникомерц, топ услуга. Зедов 2 x 77lubricants VX 5W-30 VW 504 507, филтри Sct-Germany, Mannol antifreeze и масло менувач за мануелен. Едното VX ќе се тура на леон 1.9 105, кој моментално тропа како трактор, незнам што масло има турено претходно. Па ќе видиме разлика пред / потоа :D
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005