Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1957415 пати)

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #6210 на: 06 Февруари 2018, 11:26:34 am »
Абе за продавање најлесно е. Јас сеа ако сменам карики а ако више ја отворам може и варијатор нов да ставам и ако се реши проблемот со уљето колата ќе биде топ. Нема друг никаков проблем. И нема да ми се исплати да ја шиткам. Пред месец дена напраив 24000 ден сервис.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #6211 на: 06 Февруари 2018, 11:31:18 am »
Баш потрошња на уље ги е*е еко нормите. Второ, фиат прават мотори од времето на црешовото топче така да заборавиле дупки да направат? Тие 82мм клипови ги вози секој фиатов мотор, ги има во радишани ко јабуки да продаваат :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #6212 на: 06 Февруари 2018, 11:41:55 am »
Ма јок, 800г (1л) на 1000км е пичкин дим, тоа е (макс) 8г CO2 на 1Km, што во бројката од (минимални) 200г/км ЦО2  што е пропишана од производителот за еко-норми, е релативно малце.
Во лаб пред сертификација, праќаат совршен мотор кој троши 0л/1000.000км уље, и мерат 200г/км, ама после што излегува од фабрика - мање-више, небитно.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #6213 на: 06 Февруари 2018, 11:43:35 am »
за компресија мерење колку што знам едноставно е и околу 500-тче е.
П.с. ама не знам дали до тоа е проблемот.

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #6214 на: 06 Февруари 2018, 12:06:36 pm »
Ма јок, 800г (1л) на 1000км е пичкин дим, тоа е (макс) 8г CO2 на 1Km, што во бројката од (минимални) 200г/км ЦО2  што е пропишана од производителот за еко-норми, е релативно малце.
Во лаб пред сертификација, праќаат совршен мотор кој троши 0л/1000.000км уље, и мерат 200г/км, ама после што излегува од фабрика - мање-више, небитно.

Моево нема pcv valve така?

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #6215 на: 06 Февруари 2018, 13:44:07 pm »
Се моли @IdeuX да ги појасни работите околу фиатовите мотори. Мислам дека има прочитано повеќе литература за фиат него ли србиве за класа југо хибрид!  ;D

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #6216 на: 06 Февруари 2018, 13:46:19 pm »
Иначе у упатство пишува дека максимум што може да троши е 400мл на 1000км, мене ми троши дупло.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #6217 на: 06 Февруари 2018, 14:08:47 pm »
Koj imase problem slicen kako tvojot, go reshi so generalka remont. http://forum.carclub.mk/index.php?topic=16659.msg1009559#msg1009559

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #6218 на: 06 Февруари 2018, 16:08:38 pm »
Не мешајте баби и жаби, PVC или слични работи. Ако крева притисок во картер (ваљда ќе го поебе дихтунгот) или уљето ќе го шмука моторот па поради тоа би требало усусната клапна да е лом од уље. Земи извади тоа PCV и остали срања, пушти го цревото доле нека издувава како на југо и ајт упм.
Си пробал со некое 10-40 масло со постари спецификации? Нешто како liqui moly mos2?

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #6219 на: 06 Февруари 2018, 17:08:32 pm »
Не мешајте баби и жаби, PVC или слични работи. Ако крева притисок во картер (ваљда ќе го поебе дихтунгот) или уљето ќе го шмука моторот па поради тоа би требало усусната клапна да е лом од уље. Земи извади тоа PCV и остали срања, пушти го цревото доле нека издувава како на југо и ајт упм.
Си пробал со некое 10-40 масло со постари спецификации? Нешто како liqui moly mos2?

Па незнам дали има pcv мојава кола ако знае некој нека каже.

Иначе да пред селениа кпе да ставам имав плаво ликви моли 10-40 и од април до декември 4 литра уље имав дотурено :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Присутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #6220 на: 06 Февруари 2018, 18:01:51 pm »

Има pcv или одушок за уљни/маслени пари. Извади го комплет за проба, пушти само едно црево во шише колку да видиш дали е до него. Иначе ако е проблемот како што кажува Симо, да има запечено масло на маслена карика тогаш не само што би трошела повеќе масло туку и цилиндерот би бил "со резови" оштетен поради лошо нанесување на маслото. Тогаш асален ремонт не му бега, сепак имаш километража на моторот.

Значи прво исчисти го одушокот, биди сигурен дека немаш блокада во цел pcv систем, спроведи црево од него во шише и нагази ја колата. Ако и покрај чистењето ти фрла масло од него, тогаш ќе пробаш со друго масло. Ако нема разлика - ремонт. Во секој случај измери компресија.

Секако, може и од вогици (истрошена вогица многу брзо ги гори гумиците) од глава да ти троши, али за тоа понатака, види прво блокот.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6221 на: 06 Февруари 2018, 18:09:36 pm »
Обично од глава кога троши и чури. Најчесто на старт ќе се раздими малце повеќе, а понатаму ќе си чурка.. Ама се бива, на 300.000 мотор, газен, газен, прегазен од газење се е можно :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #6222 на: 06 Февруари 2018, 18:12:12 pm »
Не чури кај мене, само на ладно коа е од кондензација, вака на потопло не.

А кај се наоѓа пцв точно знаете?

Изгледа под моторот е доле негде

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6223 на: 06 Февруари 2018, 18:15:41 pm »
Не е горе, на капакот на главата, прати го цревото што води од капак до усис (веројатно завршува пред клапната).

Отсутен vlatko05

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 341
  • k24a3
« Одговори #6224 на: 06 Февруари 2018, 18:31:22 pm »

+1 да пробаш следно со 10-40 ЛМ мос2