Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1963203 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34297
  • Таков е животот... јебига
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #5370 на: 18 Јули 2017, 18:36:00 pm »
Јас сакав да споделам тука како е :)

Таму интересно е, ја миеш колата и чиста е две недели. Овде чиста е 500 метри,.
Им викам на колегиве, абе гледам сите коли се чисти а не видов ниедна перална. Шчо е работава? Вика, па ти не ги гледаш зошто сите перални се внатре во паркинзите. Башка работа што воздухот е чист па не се ни валкаат

Присутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6581
« Одговори #5371 на: 18 Јули 2017, 21:06:32 pm »
Кое уље се мења на 30.000? за Другарче прашувам :)
генерално сите мотори имаат сензор преку кој се утврдува квалитетот на уљето.
Да, има посебна лабараторија под хауба што мери два пути дневно... Сабота и недела им се неработни!  :'(
Зошто мораш да си саркастичен а притоа се понашаш како да знаеш како функционора сензорот. Еве да ти објаснам, па после реши дали сакаш да бидеш смешен.

Сензорот нормално дека не го мери квалитетот така ти како што го опиша. Туку си има алгоритам кој зависи од број на ладни стартови, просечна температура на уљето, време во часови поминати возење, просечна брзина, просечна потрошувачка. И врз основа на овие параметри може да се случи бордот да ти извади порака да смениш уље порано од предвидените 30.000км или 2 години. Ова работи само ако колата е програмирана на лонг лајф сервис план, барем кај ваг постои како опција веќе 10 години.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #5372 на: 19 Јули 2017, 00:46:25 am »
На vw имам гледано некое апаратче под картер, како функционира?
Патем имам видено отворен мотор после 30.000км... Верувајте никој не ви сакал да го види неговииот мотор таков... кај вентилите т.е. клацкалките трапој имаше, не гребаници, буквално трапови. Беш ти лонг лајф, не е оба rock'n'roll :D
Aral 10-40 мислам беше.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #5373 на: 19 Јули 2017, 01:24:51 am »
Да, има посебна лабараторија под хауба што мери два пути дневно... Сабота и недела им се неработни!  :'(
Зошто мораш да си саркастичен а притоа се понашаш како да знаеш како функционора сензорот. Еве да ти објаснам, па после реши дали сакаш да бидеш смешен.

Сензорот нормално дека не го мери квалитетот така ти како што го опиша. Туку си има алгоритам кој зависи од број на ладни стартови, просечна температура на уљето, време во часови поминати возење, просечна брзина, просечна потрошувачка. И врз основа на овие параметри може да се случи бордот да ти извади порака да смениш уље порано од предвидените 30.000км или 2 години. Ова работи само ако колата е програмирана на лонг лајф сервис план, барем кај ваг постои како опција веќе 10 години.
Па како да не бидам саркатстичен на таков муабет... Можеш да пишеш дека борд компјутерот си пресметува дали е време за менување на маслото. А сензор може да има само за притисок, ниво и температура на масло.

Присутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #5374 на: 19 Јули 2017, 07:23:26 am »

Па како да не бидам саркатстичен на таков муабет... Можеш да пишеш дека борд компјутерот си пресметува дали е време за менување на маслото. А сензор може да има само за притисок, ниво и температура на масло.
OK, пиши им на ВАГ дека ти знаеш подобро и не заборавај да ги истролаш.

Цитат
This Flexible regime has been made possible due to the development of new Volkswagen engines with the latest technically advanced longlife oil. These engines use built-in sensors that continually monitor the oil quality, making it possible to enjoy reliable and confident motoring for up to a maximum of 18,000* miles or 24 months (whichever occurs first).

Патем имам видено отворен мотор после 30.000км... Верувајте никој не ви сакал да го види неговииот мотор таков... кај вентилите т.е. клацкалките трапој имаше, не гребаници, буквално трапови. Беш ти лонг лајф, не е оба rock'n'roll :D
Aral 10-40 мислам беше.
Па нормално ќе биде гребаници и глупости кога користиш 10-40 уље и не го менуваш на 15.000. Овакво уље не се става одамна во сите модерни тси и тди мотори, така да грешката е од старт направена.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #5375 на: 19 Јули 2017, 08:49:40 am »
Aral 10-40 мислам беше.

1. Зима. Го палиш возилото и на ладен мотор ја цапаш папучата за гас до долу. Не чекаш да загрее. Го гмечиш нон стоп моторот на ладно.
Маслото е ладно, не е "дигнато" горе во мотор, имаш суво триење. Трапои еден куп.

2. Жена. Го вози возилото цело време во втора низ град на 4000 вртежи. Полесно е така, паника од семафор до семафор. Тазе положена, еднаш мења брзина и си вози раат без да шалта.
Маслото ќе се амортизира дупло побргу за 30000 километри, отколку да ги возиш во нормален режим како што возат сите. Трапои еден куп.

3. "Егеец". Го вози возилото во град 50 во шеста брзина. Штеди. Моторот врти со 1000 вртежи, ама затоа 4.0 литри градска.
Маслената пумпа не постигнува работен притисок во целиот опсег на експлоатација, се јавува пак неоптимално подмачкување. Трапои еден куп.

Има уште многу примери. Поентата е дека лонг лајф термините за промена за масло не се криви за струганиците во мотор или картерот ако возачот е цреп.

Затоа ставиле инжењерите сензори за да можат ваквите пациенти да ги предупредат на време и да можат да се заштитат ако некоја тетка со Поло Дизел и 20.000 километри им дојде и им рече, ми чури многу бело низ ауспух. Колата ми е под гаранција направете ја.

Има и друга логика, ама не ми се пишува проза по сабајле. Долга е приказната.

ДИСКЛЕЈМЕР:

Поимите ЕГЕЕЦ и ЖЕНА се земени фигуративно врз основа на шеги и досетки кои се актуелни помеѓу народот, без никаква намера некого да навредам лично или да дискриминирам.

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #5376 на: 19 Јули 2017, 09:00:54 am »
Nailed it.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #5377 на: 19 Јули 2017, 11:36:15 am »
Како сакаш вози ја колата, најголемите гаранции се до макс. 200 000 км, за тој период ако ја одржуваш редовно неможеш да постигнеш поголемо оштетување на моторот или поголема потрошувачка на масло, така да производителите нема потреба да се занимаваат со разни лабаротории или алгоритми во колата.
Сензори што најмногу ги имаат возилата се за ниво, притисок и температура на маслото.

Присутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #5378 на: 19 Јули 2017, 11:43:33 am »
Како сакаш вози ја колата, најголемите гаранции се до макс. 200 000 км, за тој период ако ја одржуваш редовно неможеш да постигнеш поголемо оштетување на моторот или поголема потрошувачка на масло, така да производителите нема потреба да се занимаваат со разни лабаротории или алгоритми во колата.

Повторно ширење дезинформации. Ликот погоре кажува како бил отиден моторот на 30.000 зошто некоја будала ставала 10-40 масло.

Како може така паушално и ти да шириш дезинформации производителите немаат потреба да се занимаат со лабаратории или алгоритми, кога е сосема спротивното. Јас стварно не разбирам како од ракав дафате информации на форум а луѓе ве читаат.

Цитат
Do I have to use LongLife oil all the time?
Yes. If you want to take advantage of the LongLife service regime. Please note that if the engine is topped up with more than ½ litre of non-LongLife oil between services, the service indicator will come on earlier and the time or distance between services will be reduced.

Цитат
LongLife Regime.
To obtain the most benefit from the LongLife service regime, the car should to be generally driven in a style/condition of use listed below:
Mainly longer distance journeys
• Limited number of cold starts, engine is kept at operating temperature over a longer period of time.
• Daily mileage above approx. 25 miles.
• Constant speed.
• Vehicle used regularly.

Цитат
It your car is driven in a style if listed below, it may be more appropriate to opt for the Time and Distance regime (по нашки на секои 10-15к)
• Extremely uneconomical driving style ie continual maximum acceleration ie. ‘foot to floor’.
• Vehicle fully loaded.
• Mainly short journeys.
• Frequent cold starts.
• Frequent hill climbs.
• Frequent towing.
• City centre driving

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #5379 на: 19 Јули 2017, 12:07:06 pm »

Повторно ширење дезинформации. Ликот погоре кажува како бил отиден моторот на 30.000 зошто некоја будала ставала 10-40 масло.

Како може така паушално и ти да шириш дезинформации производителите немаат потреба да се занимаат со лабаратории или алгоритми, кога е сосема спротивното. Јас стварно не разбирам како од ракав дафате информации на форум а луѓе ве читаат.
Лабаратории и алгоритми во колата(читај до крај).
Доколку има некакви алгоритми или сензори за квалитетот на маслото ќе имаш и вариабилен сервисен интервал.
Кај сите коли се фиксни сервисните интервали и можат да ти го сменат интервалот во овластен сервис.
На реното ми го сменија од 30 000км на 15 000км, кога еднаш менев на 20 000км масло.

За која кола произведена во последните 10 години ќе најдеш во официјалното упатство дека е препорачано 10w40 масло?
Јас знам еден кој ја зариба колата на 90 000км, а менеше масло на околу 7 000км, ама ставаше од бурињата масло кои му беа за камионите.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #5380 на: 19 Јули 2017, 12:09:05 pm »
... Јас стварно не разбирам како од ракав дафате информации на форум а луѓе ве читаат.

Problemot e sto ima mnogu lugje koi veruvaat na se sto se pisuva po forumi.
A forum e pretezno za tresenje se i sesto, 2% dali e nesto vo red :)

Присутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #5381 на: 19 Јули 2017, 12:10:49 pm »
Проблем во Македонија е што немаш избор. Не ти признаваат гаранција доколку сакаш да имаш варијабилен интервал. Место еднаш на 30.000км да менуваш уље, треба три пати.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7514
« Одговори #5382 на: 19 Јули 2017, 12:32:06 pm »
Јас имам лонг лајф масло, за 30.000км според препорака од производителот. Ќе го менувам деновиве на 20-21.000км/ 9 месеци временски период, баш да видиме во каква состојба е маслото и дали би било ОК да се вози уште некое иљадарче плус.
« Последно менување: 19 Јули 2017, 12:40:07 pm Спенсер »

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #5383 на: 19 Јули 2017, 12:38:05 pm »
Абе кој мотор се поебал од 10-40 масло, што трескате глупости. Прашајте искусен механичар што отворил 1000 мотори ќе ви каже дека мотор може да зариба само ако бил без масло или не редовно менување. Под масло мислам на ОРИГИНАЛ, не чкартоина пунетo во "арачиново". Јас ви гарантирам дека квалитетно 10-60 да се стави на ТСИ нема да има никакви посериозни оштетувања (може да страда само турбината и хидрауличните подизачи).

Присутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #5384 на: 19 Јули 2017, 12:43:12 pm »
Јас имам лонг лајф масло, за 30.000км според препорака од производителот. Ќе го менувам деновиве на 20-21.000, баш да видиме во каква состојба е маслото и дали би било ОК да се вози уште некое иљадарче плус.
Само во лабараторија носење. Вака од изглед или мирис можеме да нагаѓаме. Друг пат ако го менуваш порано да речеме на 10.000 исто така на лабараторија носење и да видиме дали и каква разлика има.

Абе кој мотор се поебал од 10-40 масло, што трескате глупости. Прашајте искусен механичар што отворил 1000 мотори ќе ви каже дека мотор може да зариба само ако бил без масло или не редовно менување. Под масло мислам на ОРИГИНАЛ, не чкартоина пунетo во "арачиново". Јас ви гарантирам дека квалитетно 10-60 да се стави на ТСИ нема да има никакви посериозни оштетувања (може да страда само турбината и хидрауличните подизачи).
Ти гарантираш важно, тоа е најважно. ТСИ мотори се става само 5-30, 0-30, 0-20 или 5-40 масло ако го менуваш фискно на 15.000 или 1 годишно. Какво 10-60 луѓе не си играјте играчки. Финтата не е само во високозноста на маслото, има и други битни работи, затоа постојат спецификации и не сите 5-30 масла се лонг лајф.