Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2349391 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #2940 на: 03 Февруари 2015, 11:54:19 am »
Нека го праша Банза неговиот колега Тортевски како си помина со таков Пасат ко што зборуваат погоре Велештрумф и Владо_ 78.
И нека напише што му кажале, у право е Владо-78, лапаат доста(ненормално премногу) уље.

Да е жив и здрав Тортевски и неговиот Пасат.

Само што ете, и ја сум у право пошто го имам тој Пасат и не лапа уопште (барем ништо повеќе од очекуваното), а камо ли па доста или ненормално многу. По чему да е Пасатот на Тортевски повалиден пример од овој на татко ми? Или по чему Владо-78 да е поише у право од мене у случајов?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #2941 на: 03 Февруари 2015, 11:56:10 am »
Појма неам за Торте и неговиот Пасат караван, не сме збореле на таа тема :)

Знам другарче има Пасат 2.0 ТДИ мислам 2008 година и си дотура уље меѓу сервиси, секако сервисиран во Порше и прв газда е.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45141
  • Il Moderatore
« Одговори #2942 на: 03 Февруари 2015, 12:00:12 pm »
Ако во секое f-in упатство за возила вели „нормално е да потроши уље помеѓу сервисни интевали“, тогаш јас не гледам што толку се притресувате околу уљено.... Ако троши - троши, ако не троши - не троши. Ако троши неиздржливо многу при нормална експолатација (за мене тоа би било грубо 1л на 1000км), тогаш треба да се бара решение, макар и одлично работел моторот.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #2943 на: 03 Февруари 2015, 12:03:21 pm »
Е ајде де...

Ене ги, 4 ФВ дизели (од кои 3 со солидно натепани километражи, за релативно краток период) за кои тврдам дека не трошат повеќе од нормалното, не се земаат за валидни примери, ама Пасатот на Тортевски и Аудито на Владо трошеле уље ради некоја причина, и сеа боди ги Фолксваген со вили и мотики.

Епа не бива ни така.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #2944 на: 03 Февруари 2015, 12:03:51 pm »
Не велам дека лажеш, у блиско окружење имам уште неколку, трошат уље. Си имал среќа не си у таа мнозина на лоши искуства со тие Пасати со 2.0тди. Не го поседува повеќе,го даде пошто-пото.
Најинтересно од се е што во Порше го убедувале дека тоа е нормално. Не зборувам за литро, литро ипол.

Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
« Одговори #2945 на: 03 Февруари 2015, 12:07:23 pm »
Ne gledam zasto treba da se nametnuva momentot "koj e u pravo", tuka sme valjda da diskutirame i da spodelis iskustvo shto si go imal, pa taka koj go interesira za temata da si napravi sam slika koga treba da odluci okolu nekoi dilemi vo vrska so koli.
Jas samo si go kazav iskustvoto so miote koli shto sum gi imal i shto sum slushanal od bliski prijateli, takada nemam voopshto namera da te "ubeduvam" deka i tebe ti trosi kolata 1L ulje na 10 000km :-D

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #2946 на: 03 Февруари 2015, 12:11:59 pm »
Мене минимално ми троши уље дизелот на VW. Испод литро е на 15.000 км, али немам ни 30.000 поминато.

Акордот не троши ич меѓу сервиси, Интеграта ако редовно ја газев си трошеше уље, таму проверував еднаш у 10 дена. Кај Минито исто треба да се припази ако се гази, али помалце троши од Интеграта.

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
« Одговори #2947 на: 03 Февруари 2015, 12:14:33 pm »
A ima i drug moment koj kako go meri potrosenoto ulje:
Ako ti si stavil 4L ulje i ti pokazuva nad MAX i u megjuvreme si dosipal 400-500ml vo tekot na godinata i na kraj si go smenil uljeto a toa e kaj MIN crtkata, togas ne si potrosilo samo 400-500ml ulje nego uste 300-400ml poshto nivoto ne e na uljeto nad MAX :)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #2948 на: 03 Февруари 2015, 12:19:36 pm »
Како тоа над МАКС си ставил уље? Кој става над макс и уште да си се вози година дена ;D

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
« Одговори #2949 на: 03 Февруари 2015, 12:22:11 pm »
Како тоа над МАКС си ставил уље? Кој става над макс и уште да си се вози година дена ;D
Mislev malce nad MAX crtata de... :)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2950 на: 03 Февруари 2015, 12:26:19 pm »
Ни до ни над мах не се става, на средина само.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6705
« Одговори #2951 на: 03 Февруари 2015, 12:30:42 pm »
Obicno od max do min ima okolu litro razlika. Vo users manual si pisuva obicno.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45141
  • Il Moderatore
« Одговори #2952 на: 03 Февруари 2015, 12:33:19 pm »

Зошто не до макс? Зошто е ставена таа ознака на шипката?
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55325
  • Махер
« Одговори #2953 на: 03 Февруари 2015, 13:04:46 pm »
До макс, а ќе си го потроши до мин.

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #2954 на: 03 Февруари 2015, 13:34:04 pm »
јас би се загрижил ако не ми троши ич уље,незнам колку бензинот е спремен да подмачкува на 7000+ обртаи
Па не се грижам за тоа, затоа што Модусот веќе има 215 000 км и до сега ќе покажеше некакви проблеми ако нема подмачкување, а поради малиот мотор 1,2 кој го носи на отворено се вози доста често околу 5000 обртаи. А астрата пред првиот сервис 14 400 км немаше ич уље  потрошено, од сервисот до сега имам поминато околу 9 000 км и уљето е на исто ниво со кога ја зедов од сервис.

Во Рено нон стоп го полнеа до максимум и не сум имал проблем, а во опел ставаат до една црта пред максимум што лично на мене ми стои по исправно.

Еве малко инфо за Рено

« Последно менување: 03 Февруари 2015, 13:43:44 pm karajann »