Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2406165 пати)

Отсутен Strujata85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 249
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #2745 на: 15 Декември 2014, 22:39:34 pm »
Поздрав до сите, Се работи за LIQUI MOLY MoS2 10W-40  за мотор голф 3 1.9 Тди,  Сега во моментот го користам ова масло кое мислам дека се покажува доста добро, за 1000-1500км треба да напрам промена. Планирав од истото масло да си ставам и мирна глата, но низ форумов некој спомна дека ова масло по декларација на опаковката се препорачува да се става на секое второ менување. Ваше стручно мислење или искуство добро би ми дошле ;) Tnx
Живејте го животот, бидејќи има рок на траење . . .

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34556
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2746 на: 15 Декември 2014, 22:54:26 pm »
Стручно мислење од нас батка нема да добиеш :)
Здрава логика и разум треба да играат :)

Отсутен Strujata85

• Јуниор
  • **
« Одговори #2747 на: 15 Декември 2014, 23:13:02 pm »
Секогаш умот во глата   :)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7459
« Одговори #2748 на: 16 Декември 2014, 13:46:53 pm »
зошто секое второ менување ????

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557

Отсутен Strujata85

• Јуниор
  • **
« Одговори #2750 на: 16 Декември 2014, 15:18:59 pm »
AUUU
djidji,
читав и јас на нивнава страна , никaде не прочитав дека е за секое второ менување,  па и по форуми,  барав и на тубето шо ми остана од маслото пак никаде не можам да најдам нешто такво, а маслово стварно си има квалитет, јас на 8 000км имам дотурено само 500мл, моторот работи посмирено и тн. Јас сум презадоволен од маслово, па во план сум пак од истото да си купам директно од АутоМакедонија ;)

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 642
« Одговори #2751 на: 18 Декември 2014, 16:09:07 pm »
дали некој користел  MILTECH 5w40, синтетичко, кај нас на пумпа има ама само од по 1 литар... се јавив, увозникот не знае кај би можел да најдам по 5 литра ??

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1904
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #2752 на: 18 Декември 2014, 20:40:13 pm »
Поздрав до сите, Се работи за LIQUI MOLY MoS2 10W-40  за мотор голф 3 1.9 Тди,  Сега во моментот го користам ова масло кое мислам дека се покажува доста добро, за 1000-1500км треба да напрам промена. Планирав од истото масло да си ставам и мирна глата, но низ форумов некој спомна дека ова масло по декларација на опаковката се препорачува да се става на секое второ менување. Ваше стручно мислење или искуство добро би ми дошле ;) Tnx
Нема врска јас го користам по втор пат ова масло и нема проблем а предходно имав обично Liqui Moly па дополнително му ставив МоS2 АДИТИВ што значи трето менување го терам .......е сега мислам да го сменам на следново менување да разбијам монотониа  ;) , се мислам некое  5/40  да ставам , ама повторно би ставил и во тоа масло дополнително МоS2 aditiv .........

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8416
  • Плинаш!!!
« Одговори #2753 на: 18 Декември 2014, 22:14:24 pm »
Јас пишав погоре што пишува на амбалажата. Во ниеден момент не реков дека маслото не е добро, туку дека се препорачува на секое второ менување да се користи.
Разговарајки со мајсториве по сервиси дознав дека мос2 е уствари некој вид на графит кој ја обложува внатрешноста на моторот односно ги "санира" изабените делови во моторот и затоа помирно работи. Поради графитот се препорачува да се става на секое второ менување бидејки ако го користиш цело време можно е во внатрешноста на моторот да се создадат масни наслаги.

Колку е ова точно, појма немам само го пренесувам она што ми го посочија.

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #2754 на: 20 Декември 2014, 03:51:37 am »
На декларацијата пишува вака: Се применува кај бензиски и дизел мотори, особено во ситуација на долг интервал помеѓу две промени на масло.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7272
« Одговори #2755 на: 20 Декември 2014, 10:03:28 am »
Тие декларации не ги земајте здраво за готово. Често се универзални пошо ги мрзи да печатат различни за секое масло.
Видете кое е и на официјалната страна барајте карактеристики или на англискиот текст на амбалажата. Најчесто маслата со долг интервал меѓу промена се 0-40, 5-40, 5-30 градации но во секој случај е напоменато тоа.

Отсутен BIMMER

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 134
« Одговори #2756 на: 20 Декември 2014, 10:13:33 am »
дали некој користел  MILTECH 5w40, синтетичко, кај нас на пумпа има ама само од по 1 литар... се јавив, увозникот не знае кај би можел да најдам по 5 литра ??
Miltech nema uvoznik posto uljeto se pravi tuka vo Skopje vo naselba Ilinden.  Go pravi firmata 3ST. Mozes niv da gi pobaras ke ti kazat kaj ima

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8416
  • Плинаш!!!
« Одговори #2757 на: 20 Декември 2014, 11:17:42 am »
Тие декларации не ги земајте здраво за готово. Често се универзални пошо ги мрзи да печатат различни за секое масло.
Видете кое е и на официјалната страна барајте карактеристики или на англискиот текст на амбалажата. Најчесто маслата со долг интервал меѓу промена се 0-40, 5-40, 5-30 градации но во секој случај е напоменато тоа.
Во право си, само штампаат и лепат.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7459
« Одговори #2758 на: 20 Декември 2014, 11:32:08 am »
AUUU
djidji,
читав и јас на нивнава страна , никaде не прочитав дека е за секое второ менување,  па и по форуми,  барав и на тубето шо ми остана од маслото пак никаде не можам да најдам нешто такво, а маслово стварно си има квалитет, јас на 8 000км имам дотурено само 500мл, моторот работи посмирено и тн. Јас сум презадоволен од маслово, па во план сум пак од истото да си купам директно од АутоМакедонија ;)

Такоџе и кај мене, веќе 1500 км од промена ама не приметив разлика во нивото, ќе почекам до кај 5000 обично порано со другите масла тогаш дотурав. Исто така моторот си работи помирно и без тропкање додека да загрее сабајлечки.

Отсутен toti

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 96
« Одговори #2759 на: 04 Јануари 2015, 01:36:31 am »
Денес земав масло од LIQUI-MOLY Diesel high tech 5w-40 но дури кога стигнав дома видов дека е со поминат рок.(пишува само 2013г. )
Дали имаат рок на траење и дали можам како такво  да го ставам во колата или да се обидам да го вратам.
позз.