Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1775660 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #2670 на: 03 Ноември 2014, 19:46:28 pm »
Препорака за масло за Опел Корса 1.0 2007год?? Како да видам што спецификации си бара моторот?? Корсата има 93 000 поминато, а досега незнам што е ставано во неа..
Дали да биде 5-40 или 10-40?? Во моементов доста лошо работи моторот (мислиш 1.9 сди има под хауба) па хитна е работава..

Неодамна проверував. За тој мотор треба 15-40, 10-40 или 5-40 полу синтетско или синтетско масло.
5-40 е поскапо а реално нема потреба тој мотор од целосно синтетско масло. Тоа што ти работи как 1.9SDi не ќе да е до маслото. Обрати се кај што ти кажа Џиџи (мада тешко дека ќе добиеш одговор).

Доволно е да е 10-40 маслото ама да е квалитетно и немаш гајле.

Отсутен The Ghost

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 301
« Одговори #2671 на: 03 Ноември 2014, 20:31:26 pm »
Препорака за масло за Опел Корса 1.0 2007год?? Како да видам што спецификации си бара моторот?? Корсата има 93 000 поминато, а досега незнам што е ставано во неа..
Дали да биде 5-40 или 10-40?? Во моементов доста лошо работи моторот (мислиш 1.9 сди има под хауба) па хитна е работава..

Неодамна проверував. За тој мотор треба 15-40, 10-40 или 5-40 полу синтетско или синтетско масло.
5-40 е поскапо а реално нема потреба тој мотор од целосно синтетско масло. Тоа што ти работи как 1.9SDi не ќе да е до маслото. Обрати се кај што ти кажа Џиџи (мада тешко дека ќе добиеш одговор).

Доволно е да е 10-40 маслото ама да е квалитетно и немаш гајле.

Би одговарало 10-40 liqui moly или некое друго?? Утре сакам да купам така да секој предлог ми бил добредојден..

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2672 на: 03 Ноември 2014, 20:45:07 pm »
Да, секако Линви моли е германско масло правено со акцент на германските мотори. LM 10-40 тоа супер лаихтлауф го ставаат на Опелите во Аутомакедонија. Така да, проверен рецепт а и оригинално масло е.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #2673 на: 06 Ноември 2014, 09:19:57 am »
Каде има кај нас да се купи Ина масло? Ми треба за мењач од Ина. На макоил има да одам да проверам?
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #2674 на: 06 Ноември 2014, 09:38:21 am »

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7069
« Одговори #2675 на: 06 Ноември 2014, 09:46:08 am »
http://zk.mk/agro-ultra-stop?choice=uo

АГРО-УЛТРА СТОП ДООЕЛ - Скопје, е ексклузивен увозник и дистрибутер на производите од производните програми на ИНА МАЗИВА Загреб и МУЊА Акумулатори Загреб – Р.Хрватска

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #2676 на: 06 Ноември 2014, 09:55:53 am »
Фала дечки, ако не најдам на бензинска ќе идам до кај нив.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен manebenz

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 54
« Одговори #2677 на: 11 Ноември 2014, 10:07:55 am »
Najprvo zdravo na site. Clen sum na CARCLUB od deneska (11 nov 2014 ) i mozam da vi kazam deka ima mnogu interesni temi.Bi sakal da dopridonesam za site ljubiteli na site brendovi sto se vozat kaj nas...Za temava sekoja cest i kako i sto ocekuvav procitav mnogu razlicni mislenja pa bi go spodelil i moeto.
Sopstvenik sum na Mercedes Benz servis vo Kumanovo i mozam da vi kazam deka imam dosta slusnato i procitano vo vrska so temava. Ne uspeav da gi procitam site179 strani no procitav barem 20tina,,,
temata e; Mobil,Total,Elf ili kakvo maslo....
Bez mnogu lupanje glava u zid sto bi se reklo eve mal pomos:

http://lubematch.shell.com/mk/en_GB/browse

http://oelbrack.lubricantadvisor.com/default.aspx?Lang=eng

http://mannol.de/en/        od leva strana imate da si go odberete vaseto vozilo.

"Skoro" site masla se dobri dokolku koristite toa sto mu e potrebno na vaseto vozilo.... kako sto rece "djidji" uste na prvata strana,najvazno e da se gledaat specifikaciite za toa koe maslo kakvi aditivi ima i pri koi normi e testirano.
Naprimer:
MB229.51
BMW LL-04
API SN/CF
VW502.00 / 505.00

Ova e mnogu vazno za SEKOJ motor ... I pak kako sto rece "djidji" sekogas kupuvajte poskato maslo (klasa pogore) i nemajte gajle.
Citajki niz temava naidov na prasanjeto koj e sega uvoznik na Shell motornite masla pa imase posle odgovor deka se "ORBIKO" pa ne mozele da gi dobijat i.t.n.
Bi sakal da odgovoram i na ova prasanje:
Da "ORBIKO" se glavnite i edinstvenite uvoznici na Shell motorni masla i nema sto da krijam. "Jukon petrol" ako ne se lazam zima od niv ... Benzinskata (pokrien znakot na Shell so cerada) na izlez na Skopje prema Tetovo koja se pretstavuva kako "Shell" na svoja raka covekot si odlucil deka saka da mu se vika Shell i toj zima od "ORBIKO"
E sega isto taka imase deka nekoj pokusal da gi kontaktira pa ne mu se javuvale...ORBIKO e firma gigant vo koja stvarno treba da imas ludje ili sreka da bides niven partner.Tie drzat 7 ovlasteni servisi niz Skopje so nivnoto maslo...Porsche Makedonija / Kia / MAN e isto taka preku niv i neznam koi uste bea treba da proveram...Zatoa nivnite proizvodi gi nema niz benzinskive/marketive zasto oni ne sakaat mnogu mnogu igracki i sitni trgovci :) (nekoj kako mene :)
Posle edna godina ubeduvanje konecno uspeav da gi ubedam (so sreka ne so ludje :) ) da pocnat da prodavaat na nekoj sto ne e ovlasten servis. Od Maj 2014ta stanav distributer na Shell programata za Kumanovo Kratovo i Kriva Palanka i mozam samo da se vratam na temata i da kazam deka iako go rabotam Shell nemozam da kazam nisto loso za iminja kako sto se Mobil , BP,  Castrol i site onie koi imaat SVOI platformi za vadenje na nafta. ...Pa logicno e deka tie masla ke bidat najskapi zatoa sto tie firmi kako Shell,Mobil,Castrol vlozuvaat najveke pari i napori da proizvedat sto pokvalitetno maslo.Ovie firmi vo isto vreme ja prodavaat bazata na site ostanati proizvoditeli na nivo na svetskiot pazar i drugite samo dodavaat svoi aditivi ....
Kolku motorni masla mozete da nabroite eve samo vo Makedonija....Shell,Mobil,Texaco,Aral,Pennasol,Mannol,Wurth,Wolf,Elf,Selenia i mnooooooogu drugi.....pa nemaat tie site svoi platformi za vadenje na surova nafta.Zatoa jas mislam deka 90 posto od maslata vo Makedonija se masla na golemci skladirani vo nivno (sopstveno) pakuvanje...

Dokolku nekoj saka da vidi nekoi klipovi za maslo i da nauci nesto poveke povelete na mojata facebook strana kade imam postirano interesni videa:

https://www.facebook.com/pages/MI-DA-Komerc-2002/303521666470358?ref=hl

eve edno i direktno od ORBIKO so prevod:

http://www.orbico.com.mk/brendovi/category/lubricants

Dokolku nekoj ima potreba od originalni Shell masla slobodno kontaktirajte me.

Pozdrav i se dopisuvame vo nekoja druga tema...

Отсутен Vladeee

• Редовен
  • Пораки: 2215
« Одговори #2678 на: 13 Ноември 2014, 11:13:42 am »
Едно прашање до поискусните. Доколку ненеправам 10.000 км од сменето масло, колку време може да го возам истото? Јас знам на година дена, ама од линкот погоре пишува две години.
>>>>><<<<<

Отсутен BIMMER

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 132
« Одговори #2679 на: 13 Ноември 2014, 11:32:44 am »
Zavisi i od kvalitetot na uljeto i uslovite na koristenje i rabota na voziloto. Ako ne ti e skapo uljeto popametno e da go menuvas na 12 meseci. Sintetikata moze da tera i do 2 godini.

Отсутен Vladeee

• Редовен
« Одговори #2680 на: 13 Ноември 2014, 11:46:05 am »
Liqui molly 10-40

во глобала само по град е возена некаде 4500 км за 15 месеци.
>>>>><<<<<

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17566
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #2681 на: 13 Ноември 2014, 12:22:27 pm »
Провери со прсти од шипката за уље, ако уште ти личи на уље, терај го до две години. Ако ти личи на вода мењај.

Отсутен Vladeee

• Редовен
« Одговори #2682 на: 13 Ноември 2014, 16:08:54 pm »
ок фаљимендерит :)
>>>>><<<<<

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2683 на: 13 Ноември 2014, 18:34:23 pm »
Каде има кај нас да се купи Ина масло? Ми треба за мењач од Ина. На макоил има да одам да проверам?

Ина масла видов на Окта пред Катланово на самиот автопат.

Отсутен Strujata85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 249
« Одговори #2684 на: 13 Ноември 2014, 20:46:03 pm »
Кај мене во тојотата ставено за прв пат Liqui Moly Mos2 на точно 200.000 км.

Цена во Аутофилтер 1.800 денари за 5литра. До сега трошеше по литро на промена, сега ќе видиме.
UBAV IZbor sii napravil ;)
Живејте го животот, бидејќи има рок на траење . . .