Автор Тема: oepl astra 1.7 DTI  (Прочитано 16809 пати)

Отсутен astra dti 1.7

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
oepl astra 1.7 DTI
« на: 31 Јануари 2014, 20:13:31 pm »
zdravo nov sum na forumov i mi treba vas sovet za opel astra se raboti za motor 1.7 dti 2001g. Poveke me interesiraat dali ima nekoi mani motorot kako e so potrosni delovi potrosuvacka na gorivo i dali vredi da se kupi so toj motor.se nadevam ke dobijam nekoj odgovor.
« Последно менување: 31 Јануари 2014, 20:39:31 pm astra dti 1.7 »

Отсутен Mario_306

• Редовен
  • Пораки: 1177
  • Тоа ти е релативна работа...
Одг: oepl astra 1.7 DTI
« Одговори #1 на: 31 Јануари 2014, 22:06:23 pm »
Здраво и добредојде на форумов пред се... :) Вака, овие мотори се доста проблематични, немам многу големо искуство конкретно со нив ама имам вујко кој работи со коли, а опелите му се јака страна, премногу ги разбира... Делови зависи ако ти е исузу моторот малце е поскап за оджување, но и ако ти е опелов малку е поевтин но се исто проблематични, главен проблем им е со прегревањето, ако прегрее или ако работи некое време на повисока температура одма моторот во канта, нема оправање... Ако сакаш астриче да си земеш најдобро е да си земеш 1.4 бензин или 1.6 бензин малку појак во комбинација со плинче и ич гајле да немаш, ако ставиш плин трошокот за гориво ќе ти биде тука некаде со дизелот... А ако сакаш дизел баш од таа серија на астра тогаш оди на 2.0 исклучиво DI или DL, никако DTI или евентуално ако најдеш CDTI ама тие се после 2003 година, ама па се ептен ретки кај нас... Многу луѓе се имаат сполетано баш по овој мотор, ама се каат сега и нека не те лаже годината никогаш што е 2001 година... Еден пријател зема иста астра како што бараш за 3000 евра 2001г, ај што ја преплати па му правеше проблем нешто со check engine, не му влече како што треба и доста му троши едно 7-7.5 литри во град што е многу, а не е нешто посебно... Имам возено 1.7 DTI астра седан, ама мене не ми направи мерак нешто... Кажи ми за што поконкретно ти треба кола, дали сакаш да биде исклучиво астра или може и нешто друго, а најважно кажи ни колкав ти е буџетот и што да ти предложиме... Ако си случајно од Скопје уште подобро, пиши во приватна порака или во коментар да те направиме со саглам количе...
Давам шлогиран дедо, или го менвам за друга недвижнина :)
;D ;D ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2 на: 31 Јануари 2014, 22:27:52 pm »
Боже-боже...

Отсутен Mario_306

• Редовен
« Одговори #3 на: 31 Јануари 2014, 22:47:19 pm »
Боже-боже...

Ова за мене да не е наменет коментаров... :D
;D ;D ;D

Отсутен astra dti 1.7

• Почетник
  • *
« Одговори #4 на: 31 Јануари 2014, 23:35:18 pm »
znaci taka,fala mn za sovetot a jas veke bev odlucen da ja zemam ama sega ke podrazmislam,ne mora da bide bas astra kolata samo da bide dizel,so mala potrosuvacka,eftino za odrzuvanje,sredna kola ni mala ni golema,poveke me vlecat germanskive opel,VW,od ford samo focus,i fiat bravo bi mozel da zemam ama pogotovo sum zainteresiran za astra,jas imav astra 2.0 benzin mn dobra kola ama i mn trosese momentalno bugjetot mi e 2500 evra pa da vidime dali ke se najde nesto kako za mene.inaku od sk sum,avtokomanda.

Отсутен Mario_306

• Редовен
« Одговори #5 на: 31 Јануари 2014, 23:45:33 pm »
znaci taka,fala mn za sovetot a jas veke bev odlucen da ja zemam ama sega ke podrazmislam,ne mora da bide bas astra kolata samo da bide dizel,so mala potrosuvacka,eftino za odrzuvanje,sredna kola ni mala ni golema,poveke me vlecat germanskive opel,VW,od ford samo focus,i fiat bravo bi mozel da zemam ama pogotovo sum zainteresiran za astra,jas imav astra 2.0 benzin mn dobra kola ama i mn trosese momentalno bugjetot mi e 2500 evra pa da vidime dali ke se najde nesto kako za mene.inaku od sk sum,avtokomanda.

Најдобра опција ако поминуваш до кај 12-13 илјади годишно да идеш на комбинација бензин со плин, а ако поминуваш повеќе од 15к тогаш иди на дизел тоа е некое не пишано правило, ама за 2500 евра нема да најдеш добар дизел, па и бензинец нема баш за толку пари ама сепак полесно се наоѓа... Ако си одличил да ја земеш астра 1.7 DTI 2001 година за до 2500 евра, сигурно нешто не ваља со неа... Така да би ти предложил да идеш на астра 1.4 бензинец, од VW поло, голф 4 1.4 за кого викаат дека не бил погоден, а сигурно е дека е тромав... :)

Едит: Можеби не си за француз ама еве интересна понуда http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=1048518, убаво и доста јако моторче, може да му спуштиш сигурно уште некои 100-150 евра + плинче ќе ти се фати 2500-2600 евра... :)

Ако можеби си за караван астра еве една со сигурност убава http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=1066620, оваа е на вујко ми, а Alen му ги продава дел од колите на вујко ми во Тетово и зема некој денар како посредник... Навистина е убаво количето и мислам дека е околу 2000 евра, само што нема клима...
« Последно менување: 01 Февруари 2014, 00:01:50 am Mario_306 »
;D ;D ;D

Отсутен Mario_306

• Редовен
« Одговори #6 на: 01 Февруари 2014, 00:05:09 am »
Иначе сега проверив, а не сум знаел, пишав на reklama5 на search ALEN и пола и повеќе од колите што ги продава Alen биле на вујко ми... ;D
;D ;D ;D

Отсутен astra dti 1.7

• Почетник
  • *
« Одговори #7 на: 01 Февруари 2014, 00:18:42 am »
ne znam druze deckovo so mi ja prodava astrata e sam doma so dve koli roditelite mu se u stranstvo veli ne se razbiral u koli a kolata stvarno zacuvana se gleda e sea toa so vikas ne gi bivalo moze ne znam a inaku francusko vozilo ne sakam nitu pak karavan gi mrazam u koska.
http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=1065615  eve go astricevo kazi mi so mislis

Отсутен Mario_306

• Редовен
« Одговори #8 на: 01 Февруари 2014, 00:33:47 am »
Вака надворешно изгледа топ астричево, од едната слика колку што можам да видам и внатрешноста е зачувана... Пишува дека има поминато повеќе од 200.000 што е доста многу, ако се реални што не ми се верува, тогаш е добро ама ако не се може има 500.000 поминато па е вратена... Ова само да си го видиш на лице место со некој мајстор што се разбира повеќе, а гледам дека и цената не е фиксна па така да можеш да му се ценкаш... Еве некои совети пред купување на половно возило, а иначе најдобро време за купување на дизел е во зима http://forum.carclub.mk/index.php/topic,316.0.html, гледај да ги исполни поголемиот дел од овие услови за да го купиш возилото... Значи види си ако ја земеш за евтино, тогаш ти се исплати, ама ако ја земаш веќе обрни внимание на прегревањето, за тоа сум сигурен дека се ранливи овие мотори, а за другото како и секој турбо дизел... :)
;D ;D ;D

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #9 на: 01 Февруари 2014, 01:25:30 am »
Volanot na astrata deluva mnogu ocuvan za taa kilometraza taka da nad 200000km nemi se veruva da e vo takva sostojba edino da e motan so kozurec pa bil zastiten..

Отсутен Mario_306

• Редовен
« Одговори #10 на: 01 Февруари 2014, 01:31:19 am »
Volanot na astrata deluva mnogu ocuvan za taa kilometraza taka da nad 200000km nemi se veruva da e vo takva sostojba edino da e motan so kozurec pa bil zastiten..

Или се реални километриве или е наџиџана, а е со преку 500к, затоа што реално не би и дал на колава повеќе од 200к според тоа што го гледам на сликиве... :)
;D ;D ;D

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #11 на: 01 Февруари 2014, 02:41:12 am »

1200 денара кошта со се аирбег ;D

Отсутен oliver-police

• Почетник
  • *
  • Пораки: 40
« Одговори #12 на: 01 Февруари 2014, 03:31:13 am »
1.7 ѓубре мотор, 2.0 di сосем друга работа иста потрошувачка ,ланче и барем добро влече ама гледам прашуваш а уствари си одлучил да ја земеш.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #13 на: 01 Февруари 2014, 09:38:11 am »
Не го лажете човекот. 1.7 е одличен мотор. Нема никакви проблеми. 2.0 ДТИ може да јави проблеми со пумпата за висок притисок. 1.7 ДТИ не јавува такви проблеми.
Само не е толку добар за возење побавен е.

Отсутен Mario_306

• Редовен
« Одговори #14 на: 01 Февруари 2014, 10:39:58 am »

1200 денара кошта со се аирбег ;D

Грешка си, без аирбег се толку, а со аирбег најевтините се 4500 па нагоре, имформација од прва рака... ;)

1.7 ѓубре мотор, 2.0 di сосем друга работа иста потрошувачка ,ланче и барем добро влече ама гледам прашуваш а уствари си одлучил да ја земеш.

Ако не е добра се надевам дека нема сигурно да ја земе... 2.0 и 1.7 DI им се најдобри дизели од тоа време, но 1.7 го има само во Корса, а за 1.7 DTI ретко да слушнам пофални зборови, иначе имам возено корса со истиот мотор и астра, а со тој мотор корсата леташе, а астрата не беше ништо посебно... :)

Не го лажете човекот. 1.7 е одличен мотор. Нема никакви проблеми. 2.0 ДТИ може да јави проблеми со пумпата за висок притисок. 1.7 ДТИ не јавува такви проблеми.
Само не е толку добар за возење побавен е.

Е ајде кажи што е тоа одличното во тој мотор толку, а иначе 2.0 DTI, што сум правел муабет помалце се жалат и ајде сега... ;D
;D ;D ;D