Автор Тема: Санирање на кола изударана од град  (Прочитано 13775 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Санирање на кола изударана од град
« на: 31 Јануари 2014, 13:38:49 pm »
Ако ваква тема веќе постои, длабоко се извинувам.

Намерачив едно голфче на mobile.de, иам човек кој се нафаќа да ми го донесе. Изударано е од град.

Прашање: дали ако се префарба целата кола се подразбира и дека ќе бидат средени (искитирани?) вдлабнатинките? Со други зборови, дали цената на фарбање на „здрава“ кола е иста како и цената на средување+фарбање изударана кола?

Пошто кога се фарба колата, пак нели се китираат некои несовршености, па ваљда тоа иде у цена?

И на крај, колку воопшто чини сега фарбање кола? И - ако е различно за изударана од град кола - колку отприлика (+-100е) би чинело санирање+префарбување на оваа кола?

http://suchen.mobile.de/auto-inserat/vw-golf-1-6-fsi-trendline-1-hand-markt-schwaben/188943952.html?lang=en&pageNumber=1&__lp=1&scopeId=C&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&makeModelVariant1.makeId=25200&makeModelVariant1.modelId=14&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minFirstRegistrationDate=2005-01-01&maxPrice=4000&export=ALSO_EXPORT&maxMileage=150000&numberOfPreviousOwners=2

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
Одг: Санирање на кола изударана од град
« Одговори #1 на: 31 Јануари 2014, 13:43:58 pm »
Веројатно зависи колкави оштетувања има, ама мислам дека средувањето (китирање, пеглање итн) не идат „рака под рака“ со фарбањето по дифолт.

Мене за целата кола (металик црна), комплет фарбање со средување на нерамнини и лакирање на крај, ми понудија цени од 450 евра па до ~2000 евра.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #2 на: 31 Јануари 2014, 13:44:49 pm »
1. Дали знаеш што значи FSI и колку е тешко да се исплинува? Ако ти е за на бензин пеки.

Цитроените на времето беа измавани од град, така стигнаа некои на шлепер. Поправка од град ти е исто како поправка од друг вид. Зависи колкаво оштетување има. Од град може да има и 150 дупки, може да има и 4 дупки. Секако дека не е исто.

Од ракав мислам дека 800еур се комплет би завршил работа.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #3 на: 31 Јануари 2014, 13:45:19 pm »
најпаметно да си смениш хауба,а кровот нешто исправање негде кит ќе се среди :)

иначе поскапо е крпење+(спремање)фарбање него ли спремање-фарбање

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2851
« Одговори #4 на: 31 Јануари 2014, 13:50:18 pm »
На Smichka предлогот е добар...нова хауба воопшто не се размислувај за поправање
За кровот...може да го санираш а може и да се сече готниот плех само и да се замени со друг и после целото возило да си го офарбаш и да ти е мирна главата
А.....да си разгледеш и некое друго возило....за иста или приближна цена може да најдеш тука иста 5-ка и да си седнеш само и да возиш без да трчаш по мајстори

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #5 на: 31 Јануари 2014, 13:54:05 pm »
Јас имам оштетувања од град и други гребнатинки и вдлабнатинки по вратите и крилата. За комплетно средување на целата 166-ка ми побараа околу 1000е.
Тоа е за комплетно средување. Што ќе ти е префарбување, ако не ти ги израмнат вдлабнатините од град?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6 на: 31 Јануари 2014, 13:55:00 pm »
А.....да си разгледеш и некое друго возило....за иста или приближна цена може да најдеш тука иста 5-ка и да си седнеш само и да возиш без да трчаш по мајстори

кај нас слабо нешто голфови петки бензинци... дизелаши има, ама не ми се зима половен дизелаш

фала на сите на одговорите! ако добро разбрав, плус иљадарче не ми гине.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #7 на: 31 Јануари 2014, 13:56:06 pm »
Раундиш... Веројатно може и поефтино, ама тоа би можело во иднина да чини доста поскапо...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #8 на: 31 Јануари 2014, 13:58:14 pm »
за што иљадарче ?

за средување и фарбање на кровот и нова хауба + префарбување ?

па не е бугати мајку му :D

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1857
  • Renault Megane R26
« Одговори #9 на: 31 Јануари 2014, 13:58:26 pm »
Не ми е јасно која е целта.Колата таму 4000,претпоставувам давачки,заебанции,таблици ќе летне уште 1000че,добро фарбање 1000че и прашање колку ќе биде добро.Значи отприлика сето ова 6000ки,ќе добиеш Пластик лајн голфче(нема ни кожен волан кутрото) со 140000км,кој ќе биде цел фарбан и верувам дека ќе се познава од авион.
Ти си ги знаеш најдобро математиките,ама ја не ги разбирам!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #10 на: 31 Јануари 2014, 13:59:18 pm »
http://www.weltauto.mk/ Погледни ги преку Порше коливе - чисто како идеја. Нивни се и со позната историја.

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2851
« Одговори #11 на: 31 Јануари 2014, 14:01:21 pm »
Да точно како што вика Симо...сега може да поминеш поефтино ама после 3-то затварање на хаубата па и некој мајстор посилно малку ако ти ја тресне хаубата може да ти стане како географска карта цел кит да испука

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
« Одговори #12 на: 31 Јануари 2014, 14:01:37 pm »
Имам јас кола исто ко оваа случај и не би ја фарбал. Затоа што треба многу пари да се фрлат и сметам дека како фабричкава боја ништо друго нема да биде направено. И бидејќи низ град партал се праат коливе во Скопје рачунам дека не е исплатливо и така си ја терам

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #13 на: 31 Јануари 2014, 14:09:24 pm »
Не ми е јасно која е целта.

Целта е да се добие голф 5 бензинец со пристојна реална километража и неотварани ербези, а за не повеќе од 6000 евра.

Колата таму 4000,претпоставувам давачки,заебанции,таблици ќе летне уште 1000че,добро фарбање 1000че и прашање колку ќе биде добро.Значи отприлика сето ова 6000ки,ќе добиеш Пластик лајн голфче(нема ни кожен волан кутрото) со 140000км,кој ќе биде цел фарбан и верувам дека ќе се познава од авион.

Ако е добро фарбано - зарем навистина ќе се познава од авион? Не се инатам, стварно прашувам. Јас како нуб мислев дека фарбана кола, ако е добро фарбана, визуелно не се разликува од фабричка.

Него, остај ти тоа, кажи дали dci-то ти е споро и дали не влече над 3000 рпм :)

http://www.weltauto.mk/ Погледни ги преку Порше коливе - чисто како идеја. Нивни се и со позната историја.

...и над 6 бона е поло.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #14 на: 31 Јануари 2014, 14:11:35 pm »
Остај ти цените. Види дали нешто ти фаќа око.