Автор Тема: tresenje pri trganje - ne postojano - mislenje  (Прочитано 12099 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
Одг: tresenje pri trganje - ne postojano - mislenje
« Одговори #15 на: 20 Јануари 2014, 14:19:25 pm »
Значи Бугар, веројатноста при поставена хипотеза за 1 работа може да се сведе само на сценарија: да се оствари или не. Аналогно на тоа, веројатноста е 50-50.

Те молам, не го наведувај погрешно човекот и давај мислења само за тоа што си сигурен или претпоставуваш. Пишав и повторно ќе пишам, замаец се гледа откако ќе се извади, се останато е мачка во вреќа.

Инаку еве извор што ќе дава анализа за што се случува со колата при дефект во сетот за квачило.

http://www.autoclutch.co.nz/content.asp?syscmd=dl&ID=460A2051F03E472B889A45C7CA5DD2FE

Мислам дека ќе ви биде интересен за читање.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14234
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #16 на: 20 Јануари 2014, 14:31:35 pm »
Јас мислам дека е за менување сетот ламела,каков замаец какви црни камења.Пред некој месец јас барав замаец,нов беше нешто над 500 евра(и многу тежок за наоѓање),а сетот ламела беше 18.000,овие цени се за 2.4.
Јас си ги решив со половни.

п.с јас го здробив менувачот на Алфата па замаецот пак беше во онака средна состојба,но го сменив пошо половен го најдов за 2000ден. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #17 на: 20 Јануари 2014, 14:35:46 pm »
Јас мислам дека е за менување сетот ламела,каков замаец какви црни камења.Пред некој месец јас барав замаец,нов беше нешто над 500 евра(и многу тежок за наоѓање),а сетот ламела беше 18.000,овие цени се за 2.4.
Јас си ги решив со половни.

п.с јас го здробив менувачот на Алфата па замаецот пак беше во онака средна состојба,но го сменив пошо половен го најдов за 2000ден. :)

Нормално според џебот половен. И еден ден кога ќе ја купи некој колата нека се чеша.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14234
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #18 на: 20 Јануари 2014, 14:36:35 pm »
Нема шо да се чеша,си ја вози без проблем,поточно ја возеше,па ја слупа. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
« Одговори #19 на: 20 Јануари 2014, 16:48:04 pm »
99 посто е замаец според опишаните симптоми.
99 посто е сет (ламела + потисна + друк лагер).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #20 на: 21 Јануари 2014, 00:10:00 am »
и јас викам дека 99% е ламела+потисна+друхлагер

се фатил бугаров на секој еден што ке се закачи на форум со некакво тресење при тргање за тој двомасен замаец... двомасниот замаец па двомасниот замаец...

од глава да си го удриш двомасниот замаец...  уште на почетокот реков, дека лагер не е, или е ламела (30%) или е потисна(70%) ама кога ги мењаќ овие две греота и друхлагер да не смениш...

така да мењај цел сет и терај. во секој случај прво мајсторот нека растури и нека дијагностицира што е...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен JAck-S

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 62
« Одговори #21 на: 21 Јануари 2014, 18:35:32 pm »
Сет куплунг е околу 16,500 денари во Скопје зборам за Лук или Валео. За Сакс незнам, и надвор од овие брендови не би одел. Обично Валео се смета дека е ОЕМ фабрички. Во другите земји (пример Грција е поефтин)

ДМФ е скап, доста скап, очекувај цени 350-500 евра. Впрочем нема ДМФ за било која кола поефтин од ~300 евра. Проблемот е што кај тебе моторот е 105 кс и мислам дека има различен ДМФ за разлика од другите Алфи со појака коњажа, али за ова не сум толку сигурен.

Конверзија од ДМФ во СМФ има само една на ибеј и чини околку 350 фунти без испорака ДДФ и царина. Истата се состои од замаец од Фиат Купе (мислам, не сум сигурен) ламела, потисна од Алфа 147 ГТА и незнам за лагерот. Но како се менува возењето незнам со ова, но знам дека евенталните слабости од дотраеноста во преносот веднаш ќе се покажат.

Јас сменив ДМФ, го купив за 15.400 ден. и тоа ЛУК, Валео треба да е уште поефтин. Го купив од Еур 07.
Кола шо има ДМФ најчесто нема федери на ламела.
Ако го смени ДМФ за СМФ како шо викаш, многу веројатно дека бргу ке покажат држачите на мотор, за жал...
Мојот ДМФ се скрши у центарот така да од дуал, се напраи трипл мас, и без да тропа тресеше и ја тресеше педалата за кумплугот.
У секој случај ќе мора да отвараш, и ти посакувам да не е ДМФ, за да си поминеш поефтино :)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #22 на: 21 Јануари 2014, 18:41:44 pm »
Сите коли со ДМФ немаат федери на ламела.
За жал ретко има дизељ кола после 1995 без ДМФ.

Отсутен JAck-S

• Јуниор
  • **
« Одговори #23 на: 21 Јануари 2014, 18:44:12 pm »
Сите коли со ДМФ немаат федери на ламела.
За жал ретко има дизељ кола после 1995 без ДМФ.

Fokusite TDdi, do 2004 ta gi pravea (mada poveketo od 2001va nagere se TDCI) so toj motor i so SMF...

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #24 на: 21 Јануари 2014, 18:45:04 pm »
Сите се со двомасен замаец. Кога Поло дизељ од 1996 има што станува за останатите.

Отсутен JAck-S

• Јуниор
  • **
« Одговори #25 на: 21 Јануари 2014, 19:19:13 pm »
Ај сам избриши го воа шо го пиша и тргај у ќош да стоиш доека не ѕвони !!!!

Отсутен Angjeleski

• Почетник
  • *
  • Пораки: 9
« Одговори #26 на: 22 Јануари 2014, 23:39:27 pm »
Сите се со двомасен замаец. Кога Поло дизељ од 1996 има што станува за останатите.

Ехеееј. И југо да не има DMF?

Иначе имам исто мислење како и AllMightyMe. Се додека не се отвори тука ќе си мелеме на празно.
За цена, како за илустрација сега менувавме комплетен сет со сите нишани како што треба на пасат 1,9 PD мотор.
Сменет DMF, Ламела, квачило, хидраучична пумпа за кумплунг и друк лагер околу 36 - 40 илјади денари беа деловите.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13839
« Одговори #27 на: 23 Јануари 2014, 05:07:29 am »
Машала ашколсун. Да се молам да не рикне кај мене на Алфата :D :D :D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
« Одговори #28 на: 23 Јануари 2014, 09:54:08 am »
Епа кај нас толку се деловите, на сајтот на мистер ауто ламелата за ЈТД е 140 евра ЛУК кај нас 16,500 со попуст. Замаец за ЈТД се наоѓа за околу 300-350 евра на ибеј оргинален или Валео. Пробај кај нас да прашаш.

Не се скапи деловите, ебана ни е државава. Како црна дупка сме.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #29 на: 23 Јануари 2014, 23:57:27 pm »
Да не отварам нова тема.
При успорување (во втора и трета брзина имам приметено) кога ке дојде колата до пониски вртежи осеќам минимално мрдање на воланот лево-десно(како едното па другото тркало да успорува), а знае и да се слушне некој звук: так так так(ептен тивок). Ова се случува последниве 3-4 дена и не постојано него од време на време.
Дали околу диференцијалот е нешто отидено или? За голф 5 1.9 тди се работи