Автор Тема: Училиште за странски јазици  (Прочитано 5002 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
Училиште за странски јазици
« на: 11 Декември 2013, 13:37:02 pm »
Ќе се молат клаберите кои имаат лично или непосредно искуство со некое училиште од овој вид, да споделат детали во врска со тоа.

Највеќе ме интересира за препорака за училиште каде најмногу ќе вреди одењето на интензивен курс по германски јазик.

Ќе ве молам да не редите имиња на училишта што сте ги сретнале по пат некаде, туку за споделување на навистина веродостојни информации.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен velestrumf

• Легенда
Одг: Училиште за странски јазици
« Одговори #1 на: 12 Декември 2013, 12:32:03 pm »
Т’нко со јазициве а? :)

(Благодарност до achtung и Класниот што покажаа знаци на живот во врска со темава :))
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #2 на: 12 Декември 2013, 19:00:37 pm »
Само немој во комшии кај тебе да идеш на курс...
Мислев на кочо рацин.
Идев таму 1 година. „Интензивниот“ курс им е по 2 пати неделно по саат ипол.
Термините се катастрофа...
Наставата е на некое си средно ниво. Колку да се предава.
Сега начекав попуст во Феникс за 800 денари 2 месеца. Па ќе видиме што ќе биде.

Највеќе препорачувам да се почне со компјутер.
Односно Rosetta Stone. Има 5 нивоа на Германски јазик кои помагаат многу во учењето на јазикот. Се учи многу и лесно се сфаќаат работите. Откако ќе ги поминеш сите 5 левела на програмот оди на тестирање во некое школо да ти одредат за кој степен си.

Слушнав дека Центар за странски јазици имале одличен курс и добро биле организирани. Но незнам колку е точно ова.

Доколку ти треба куср што ќе биде валиден во Германска Амбасада, тогаш ќе мораш да одиш во  Лингва Линк. Само тие се признати од германската амбасада и нивната диплома за завршен степен важи во цела германија.

Уште некое прашање?

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #3 на: 13 Декември 2013, 09:04:40 am »
Сум го чул тоа Rosetta Stone, ама никад не сум се нафатил подубоко да испитам. Данќе за потсет :)

За ЦСЈ и јас имам чуено, арно ама прилично им се набиени цените. Многу повеќе би преферирал приватни часови (доколку можам да си ги дозволам нормално), за да не идам по школи, да губам време у пат, итн.

Ќе видам и за Лингва Линк.

Фала пуно :)

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Имигрант
« Одговори #4 на: 13 Декември 2013, 10:42:31 am »
Приватните професори наплаќаат по 500-600 денари од час.
Има и поефтини ама незнам колку е квалитетно тоа што го предаваат.

Имаше по огласиве човек што пишал дека си изработил програми за луѓе кои сакаат да работат таму, за деловен германски... Едноставно кажано за секој по нешто.

види овде пиши им порака.
https://www.facebook.com/privatni.germanski?fref=ts

Јас не идам кај овие зашто цената од 4000+ месечно за 2 пати неделно по саат ипол ми беше многу. Несакаше да ја спушти цената изгледа има доста ученици.

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
  • Пораки: 2464
« Одговори #5 на: 13 Декември 2013, 13:09:48 pm »
Сега добив препорака од едно другарче што работи во Германија.Он одеше во Летрас исто така на убрзан курс и е доста задоволен.Ако си заинтересиран пиши ПП ќе ти дадам контакт.
www.domitalia.mk

Замисли како би ни изгледале колите по форумов да имавме нормални 5000еур месечна плата by Deni

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
« Одговори #6 на: 13 Декември 2013, 13:35:45 pm »
Сум го чул тоа Rosetta Stone, ама никад не сум се нафатил подубоко да испитам. Данќе за потсет :)

За ЦСЈ и јас имам чуено, арно ама прилично им се набиени цените. Многу повеќе би преферирал приватни часови (доколку можам да си ги дозволам нормално), за да не идам по школи, да губам време у пат, итн.

Ќе видам и за Лингва Линк.

Фала пуно :)

ЛингваЛинк е основано од поранешните (и добрите) професори од Центар за Странски Јазици. Препорака!

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #7 на: 13 Декември 2013, 14:04:12 pm »
Тенкју пиплз!

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #8 на: 13 Декември 2013, 14:21:55 pm »
Ако планираш да полагаш одреден степен и да добиеш сертификат (на пр. B1,B2,C1) тогаш најдобро ти е да одиш во Лингва Линк (имаат супер брза програма) плус потоа таму и се полага за сертификат, што значи дека ќе бидеш во предност за полагање. Тие се единстено школо во Р.М кои имаат право кај нив да спроведуваат полагање од Goethe институтот и притоа ќе се здобиеш со диплома Goethe која е светски признаена секаде каде што се бара германски јазик. Ама затоа и се најскапи еден интензивен степен чини 300 евра. Плус 100 евра за полагање за диплома.а
Втора опција е да учиш каде сакаш а потоа да  полагаш за ТЕLC испит и притоа ќе се здобиеш со истоимениот сертификат кој што истотака е признаен секаде но важи како малку полесна варијанта за добивање. Се полага во Велес во приватнато школо Bravo Schule.
Како евтино школо во СК би ти го препорачал Goethe, имаат одлична забрзана програма и се многу поевтини од Лингва Линк. Јас планирам таму да продолжам од јануари со B1/B2 зависи како ќе се вклопам.
Зини да ти кажу.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #9 на: 13 Декември 2013, 14:34:30 pm »
знаеш дека за да стигне да земе Б1 треба да помине А1-1,А1-2,А2-1,А2-2,Б1-1 и Б1-2 во превод добри година и пол интензивно учење како магаре

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #10 на: 13 Декември 2013, 14:43:18 pm »
Знам, јас си зборував за мене, а секако дека постојано се формираат нови групи кои стартуваат од почеток. Јас до сега имам сменето две школи и затоа знам колку толку да проценам (барем за мене) каде за одредена сума пари ќе добијам одредено знаење. И знам отприлика каде која програма (книга ја користат). Башка сестра ми оди во Goethe за B1 и е многу задоволна. И таа како мене смени две школи претходно ;) Знам и десетина други кои одат/оделе во таа школа и никој не се пожалил.
Зини да ти кажу.

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Имигрант
« Одговори #11 на: 13 Декември 2013, 17:06:29 pm »
знаеш дека за да стигне да земе Б1 треба да помине А1-1,А1-2,А2-1,А2-2,Б1-1 и Б1-2 во превод добри година и пол интензивно учење како магаре
Ти мислиш така е...
Јас завршив А1-1 и А1-2 и бев 2 месеца во германија на усовршување што би се рекло. Сето она што го научив за 1 година во 2 месеца ми пројде низ глава.
Сега ќе идам на А2-1... Ако има време и на А2-2 ама не се знае за тоа.
Исто така во германија имаат интензивни курсеви. траат по 4 месеци и 125 евра е месечно.
Не е скапо во однос на стаднардот таму... Но многу полесно се учи кога си таму.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #12 на: 13 Декември 2013, 17:12:52 pm »
епа како е? година дена си зимал целосен А1 а кај ти се А2 и Б1 цели, ме буниш со веселата математика  ???

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #13 на: 13 Декември 2013, 17:13:11 pm »

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Имигрант
« Одговори #14 на: 13 Декември 2013, 17:25:06 pm »
епа како е? година дена си зимал целосен А1 а кај ти се А2 и Б1 цели, ме буниш со веселата математика  ???
На овој дел мислев: