Автор Тема: Фотоапарати  (Прочитано 145165 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13933
Одг: Фотоапарати
« Одговори #600 на: 19 Април 2016, 08:18:55 am »
Формално правно ако е робата над 350 евра тогаш е незаконски да не пријавиш за увоз.
Сепак не сме фирми туку физички лица кои купуваме ваква опрема еднаш на 5 години минимум.
Си ја одбирам варијантата која ми е најисплатлива.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3878
Одг:
« Одговори #601 на: 19 Април 2016, 08:54:30 am »
Е така де. Ако имаш роба со вкупна вредност над 350 евра должен си да ја пријавиш. На вредноста фактурирана или проценета добиваш царина + ДДВ. Во тој случај тешко есапот да испадне.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6445
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #602 на: 19 Април 2016, 09:03:55 am »
Шо би се рекло, ако гркот го купи апаратот во ПиксПлус и врати данок, ќе го кошта поефтино отколку да го купи во грција :)
Си се компензираме со грците на штета на државните каси.  ;D

Само прашање е дали кај нас во Мк има продавница што дава поврат на ддв?

Инаку, благодарност до smole за репела, јас прошверцував стока во вкупна вредност од 360€, 350€ апарат + 10€ мемориска.
Длабоко му се извинувам на државата што не ја пријавив мемориската и што ја оштетив државата за 1-2€.  :)

Отсутен velestrumf

• Модератор
  • Легенда
  • Пораки: 20665
Фотоапарати
« Одговори #603 на: 19 Април 2016, 10:22:47 am »
Ич да не се извинуваш... Не е дека државата се потепала да се извини на било кој (вклучувајќи ги и поколенијата) што го оштетила за пар милиони евра.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
Одг: Одг: Фотоапарати
« Одговори #604 на: 19 Април 2016, 10:29:11 am »
Шо би се рекло, ако гркот го купи апаратот во ПиксПлус и врати данок, ќе го кошта поефтино отколку да го купи во грција :)
Си се компензираме со грците на штета на државните каси.  ;D

Само прашање е дали кај нас во Мк има продавница што дава поврат на ддв?

Инаку, благодарност до smole за репела, јас прошверцував стока во вкупна вредност од 360€, 350€ апарат + 10€ мемориска.
Длабоко му се извинувам на државата што не ја пријавив мемориската и што ја оштетив државата за 1-2€.  :)
Нели до 500 еур не се пријавува? Значи не си шверцал.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3878
« Одговори #605 на: 19 Април 2016, 11:05:45 am »
Последното што го знам е 350 еур по глава на жител во еден премин на граница. Како се цепка ако двајца земете едно нешто од 600 евра (пример фрижидер со женати) не знам.

• Сениор
« Одговори #606 на: 19 Април 2016, 11:53:22 am »
Ај додека дискутираме со царините даноците, вистина до 350€ е, меѓутоа јас сакам сега наскоро до бугарија да одам и купам делови за точак со вредност над 350€,
па ако земам уште еден со мене вкола, можам така да си поминам без да платам давачки кон државата а очигледно работите се само за мене?

Присутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 608
  • Сузуки Витариче
« Одговори #607 на: 19 Април 2016, 12:25:04 pm »
Ај додека дискутираме со царините даноците, вистина до 350€ е, меѓутоа јас сакам сега наскоро до бугарија да одам и купам делови за точак со вредност над 350€,
па ако земам уште еден со мене вкола, можам така да си поминам без да платам давачки кон државата а очигледно работите се само за мене?

Мора производите да се на посебни фискални сметки/фактури и секоја од нив да е помала од 350€.
Потпис.

• Сениор
« Одговори #608 на: 19 Април 2016, 13:45:38 pm »
Чим е така не е проблем, ниту еден дел не е поскап од 350€, благодариме. :D

Отсутен velestrumf

• Модератор
  • Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #609 на: 19 Април 2016, 15:18:04 pm »
Абе да, ама некои продавници ти враќаат данок ако сметката е над 200 или 300 евра, па разгледај си и за тоа (ако ти е битно нели).
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #610 на: 19 Април 2016, 15:27:01 pm »
Добро...ќе купиш тело со една сметка, ...објектив на друга...воала :D

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #611 на: 19 Април 2016, 21:47:18 pm »
Поврат на ДДВ конкретно за Бугарија.

Значи ако сака некој да си поврати ДДВ од Бугарија треба во фирмата од каде што ја купува робата да им каже за тоа и таму ќе му дадат формулар да пополни, претпоставувам дека и фирмата пополнува дел од тој формулар. После на граница ја пријавуваш робата кај Бугарските царинари и им го даваш формуларот, ти удараат печат и на следното одење во фирмата од кај што си ја зел робата ти го враќаат ДДВ-то. Фискалните сметки или фактурите обавезно да ги чувате.
Битно да се знае е дека за да има поврат на ДДВ треба сумата која што сте ја платиле треба да е поголема од 300 лева (150 евра) и ако износот на ДДВ-то што треба да се поврати е помал од 50 лева тогаш нема да има поврат на ДДВ.

Линк до темата
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #612 на: 25 Април 2016, 10:11:20 am »
http://off.net.mk/links/nabrzinka/42738

Зенит се враќа!

Sporting 9 elements in 8 groups, the lens’s 14 aperture blades in 2 levels surprised Gavrilov. The lens will supposedly arrive sometime in 2017 and run you close to $500… so yes, just a touch cheaper than the $9,700 Noctilux.

Estimated price is somewhere around $500, and it’s slated to arrive sometime in 2017.

These are obviously early model, but still an interesting look at some very fast glass from Zenit. The initial assumption was that Zenit would be releasing only luxury products, but the prices quoted by Gavrilov and other sources get no higher than $600, making these very affordable given their optical characteristics.

Па, па, па, па, па, па, па, па, па, па, па, па...

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #613 на: 25 Април 2016, 14:21:13 pm »
Интересни спецификации! Браос!

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20115
« Одговори #614 на: 30 Мај 2016, 22:03:57 pm »