Хехехех читам и се смеам зими све.Абе убаво те прашав која кола и осште поубаво ако знаеш некоја која нема елетроника може да мине 40.000 + годишно да дојде до 400.000 да ја вратат на 100.000 и бо Македонија да си ја возиш домакински без проблеми уше најмалко 100.000.Кога веке давас пример за сондата...ако закачиш тротоар попрво ке ти отиде ауспухот а сондата нема да биде чепнета...потоа секоја кола и да свети дека има дефект сонда без проблем ке си бози колку сака ( не зборам на памент...имам пријател со пежо 307 му свети века 30.000 и никоме ништо) потоа дали си свесен колку пати ABS има спасено животи исто што и Airbag.Друго...а да комбето на другарти...ного едноставно го гасис пачис и нема сејф мод...еве ти усе еден докаж дека електрониката го штити моторот.И молим не збори за улјето зошто верувај дека никој нема расипсно мотор од ујле ако производителот вели 5w40 и чело време да си ставаш 5w40...а и не гледам потреба да менам од 5w40 na 10w50 и сл...така да мислам дека тоа е твое право дали сакаш стар или ноб саблом ама дека стариот е подобро од новион утре посабајле.
едит : зошто мислиш дека новите мотори не можат без филтер за воздух?MAF сензорот мери после филтерот а не пред (плус не ја гледам потребата за да возиш без филтер за воздух)
а и да не заборавиме оти со помош на електрониката лето си го ладеш а зима ди го топлиш г*от (се извинувам за сите печатни грешки погоре бидејки пошувам од моб малку потешко се снаваѓам.)
Прво да ти објаснам дека јас убаво реков компаниите да направат НОВА кола по стара шема, со најпростите делови кои се ставале пред 30 години.
Ја тебе знам што ти е работата, ти сега гледаш на коливе стари по 30+ години и гледаш да ги споредиш со сега испаднати и донесуваш заклучок оти старите ма ич не ги бива. Да не ги бивало, нема уште после 30 и кусур години сеуште да се возат и да палат чакмак, на само пола клуч.
Ко колегата мој додека работев од кладилница, сакал да купува голф 5, тоа било дас ауто, не се расипувало, и ја му викам е ај кажи која друга кола што се расипува често, и он знаеш што ми вика, епа ене кога ке заврне дожд, само застава 101, лади, фиковци имаат отворено хауби, и ја му викам е браво каква споредба направи, голф 5 со застава 101.
Така и ти, сигурно како репер ја гледаш застава чии мотори после 50 000 км бараат генералка оти имаа неквалитетни делови и ништо чудно од фабрика да излегувале дефектни. Било која кола од 30+ години што е од познатите брендови, опел, мерцедес, фолскваген и останати, гарант немало уште на 100 000 да бара ремонт по твојата логика.
Или пак ти си мислиш дека имаш електроника на твојата кола и моторот не ти се аби ? А ако немаш, моторот се аби абе што да ти зборам.
Уште оваа дешавка ке ти ја кажам пошто јас имам фотографско памтење.
Кога сум бил мал, моите немале кола и се договориле со комшиите од долната улица кај мене да идат заедно до село, потоа они да си продолжеле за охрид. Оделе со пезетка. После росоман, тунелот што е накај плетвар, пред да влезат во тунелот, колата останува со слаб притисок на уље, светнува сијаличка и моторот пролупува. Со автостоп, назад до бензинската кај дреновци, таткоми и комшијата зимаат уље сае 90, она за менувач.
Го ставаат тоа уље во мотор, го палат, во почетокот лупа и за неполна минута моторот го губи звукот и ништо не му е.
Така продолжиле до село, така и комшијата отишол до охрид, се вратил и дома го отворил моторот, само неколку лагери на радилица биле оштетени.
Е сега ако ме почнеш да дрндаш ете зарибала стара кола, одма ја ке те деаргументирам дека тоа може да се случи од уљна пумпа, што може и на нова кола да откаже.
И повеке не пишувам во оваа тема, ја отрувме.