Автор Тема: Национална стратегија за прираст  (Прочитано 22478 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
Одг: Национална стратегија за прираст
« Одговори #90 на: 20 Ноември 2013, 18:38:38 pm »
Шо знам, веројатно има некоја теорија дека и за тоа е БЦ крив...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Одг: Re: Национална стратегија за прираст
« Одговори #91 на: 20 Ноември 2013, 18:56:25 pm »
А што, не е? (circle jerk во најава)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #92 на: 20 Ноември 2013, 19:00:30 pm »
Шо знам.. можда е. Проблемот е што многу се замараме кој е крив, а не како да го испраиме.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
« Одговори #93 на: 20 Ноември 2013, 19:01:09 pm »
Народот е крив.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #94 на: 20 Ноември 2013, 19:03:24 pm »
Таму и се удри. Во коренот. Се направија поволни услови за сиромашнипт народ да може да одлгедува деца.

абе што да ти раскажувам, едни услови бачко уау

Народот е крив.

eee

уште народот тоа да го сконта, може и ќе не биде

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #95 на: 20 Ноември 2013, 19:05:50 pm »
Точно така. Дискриминирани се граѓаните од Кратово во однос на граѓаните во Скопје. Дискриминирани се граѓаните од сите општини, во кои се затворија индустриите (фала Б.Ц) и каде што нема никаква работа, егзистенција и иднина.

Голема штета е што немаме здрава опозиција. Без здрава опозиција, Македонија не може да се развива, бидејќи опозицијата е таа што ја развива позицијата, која во неа гледа конкуренција. Опзицијата ја развива државата во моментот кога ќе дојде на власт, не пијавици кои ќе доцицаат што останало. Без опозиција, постои опасност да се претвориме во диктаторска држава.

Ретко вакви глупости да се спомнат.
Прво го критикуваш БЦ кој веќе многу време не е на власт. Ако тој беше крив а не некој друг зошто сега не ги поправат грешките на БЦ туку продолжуваат со уште поголем интензитет? Значи БЦ е крив? Тој е ситна риба во споредба со тоа што се прави.

А опозиција не постои затоа што на дело е диктатура, само изгледа си застанат во времето одно добри 10 години.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #96 на: 20 Ноември 2013, 20:38:02 pm »
Многу луѓе се застанати во времето, убаво им е да си се држат до старите стереотипи и не сакаат ништо ново да научат.

Да се вратиме на темата. Не требаат пари за многудетно семејство. Главните предуслови за многудетно семејство се:
1. голема смртност кај децата
2. голема потреба од деца работници, кои сами си го заработуваат лебот уште од 7 години
3. голема неедуцираност и невработеност кај жените
4. недостаток на семејно планирање

http://www.ted.com/talks/hans_rosling_religions_and_babies.html

Ако владата искрено сака да го зголеми природниот прираст, треба да поработи на остварување на овие цели.

Ако пак сака да ја задржи нацијата, треба да овозможи услови за достоинствена заработувачка во Македонија.

Овие две работи не треба да се мешаат, затоа што се тотално различни.

Во секоја развиена земја, опаѓа природниот прираст и тоа не е ништо трагично. Треба да се стремиме да спаѓаме во тие земји. Тоа не е проблем.

Проблем е огромната рата на отселување на најобразованите, кои нашава влада, сака да ги надополни со зголемување на природниот прираст. Се однопаку се прави.

http://www.ted.com/talks/hans_rosling_shows_the_best_stats_you_ve_ever_seen.html
http://www.ted.com/talks/hans_rosling_reveals_new_insights_on_poverty.html
http://www.ted.com/talks/hans_rosling_the_good_news_of_the_decade.html
« Последно менување: 20 Ноември 2013, 21:23:03 pm V »

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #97 на: 20 Ноември 2013, 20:54:16 pm »
Многудетно семејство е здраво за децата. Поголема е меѓусебната конкуренција, децата стануваат пожилави, индивидуалност е нивна карактеристика, полесно се снаоѓаат за разлика од едно, или две деца кој што углавном очекуваат родителите да им го трасираат патот. Широка тема, може да се филозофира до 101 и назад.

Проблем е начинот на кој се наметнува од страна на власта. Носењето закони е нивна работа, можат да го олеснат животот на трудниците на многу начини. Но патетиката е во тоа што неќат да се замерат со бизнис елитата. Тоа се гледа и од мизерната минимална плата со која можеш да си го избришеш гзот, у буквална смисла. Едно паковање памперс е 1100 денара, треба храна да се купи, квалитетната е поприлично скапа, а на дете нели сакаме сите најубаво да му купиме. Градинки нема, градат кичерица на плоштад а можат со тие пари модерни градинки да изград. Зашто дете да ми биде у група со 34 деца кога според Еу норми не треба да се повеќе од 14, или нешто слично..

Мислам патетика, чисто популизам она, да идеш и да ги ишамараш со две руки. Стока...

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #98 на: 20 Ноември 2013, 21:18:09 pm »

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #99 на: 20 Ноември 2013, 21:20:46 pm »
мислам дека е доста со политика... сепак ова е автомобилски форум... бц бил крив, љѓ бил уште по крив, нг не чинел, вака, онака, ова она... имате други миљон форум во државава на македонски јазик, кои се и повеке од спремни за бистрење муда на политичка основа...

како нај обичен член, БАРАМ ДА СЕ ИСЧИСТИ ТЕМАВА ОД ПОЛИТИЧКИ ПРЕПУЦАВКИ... ми пречи, ми смета, а нај веке ми смета губењето на дружбата и другарувањето кое ке се појави како гнил црв за многу брзо време...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #100 на: 20 Ноември 2013, 22:08:46 pm »
Н.Г. имаше (а и сеуште има) повеќе од доволно време да ги оживее тие индустрии што Б.Ц. ги затворил. Зошто не се прави тоа?
Не си во тек?

Не ги затворил туку затворил за да ги продаде на своите за пошто-зашто и да тури некој динар в џеб. Тие фабрики и фирми веќе не посотјат или се приватна сопственост. Нејсе, Н.Г. и С.М. немаат амбиција и желба да ги исперат гомната на пијаницата и психопатот. Они си владеат и тоа ќе трае уште долго...Пијаницата со неговото постоење и постоењето на баграта со која маме расплакаа на пост-СФРЈ-ска Македонија само придонесуваат кон не случување на нешто. Благодарение на нив Н.Г. и С.М. се со години на власт и тоа нема да се смени додека физички не исчезнат пијаницата и неговата багра. Откако ќе исчезнат ќе се создадат услови и потреба за создавање на реална опозција. Да се надеваме дека таа опозиција покрај за личниот ќе даде малку борба и за колективниот интерес.
« Последно менување: 20 Ноември 2013, 22:21:30 pm gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14288
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #101 на: 20 Ноември 2013, 22:12:49 pm »
Многу убаво објаснето од страна на гОЈДО,а и само би додал дека државата неможи да отвора фабрики(приватизација),градиме капиталистичко општество,помина времето на нишај врата земај плата(освен за јавна администрација).

п.с најмногу се придружувам до желбата(барањето) на Онак. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Пораки: 2512
  • Дете Битолчанче
« Одговори #102 на: 20 Ноември 2013, 22:47:55 pm »
Би се согласил со Онак, доста кај да се свртам сите ми бистрат политика не мора и на форум за коли да читам политика.
Што вредат коњските сили ако зад воланот седи магаре ... ? ;D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #103 на: 20 Ноември 2013, 22:52:31 pm »
фала богу еден се најде истомисленик... точно... кај да се свртам само се бистри политика. плус темава беше за прираст (раѓање деца бре :) ) а не бистрење муда за политика...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер