Автор Тема: Инсталирање на паркинг сензори  (Прочитано 43252 пати)

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1389
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
Одг: Инсталирање на паркинг сензори
« Одговори #75 на: 26 Јануари 2012, 13:20:47 pm »
Од лично искуство сум видел како монтираат и демонтираат по 3-4 пати сензори со бушење кои не работеле нови од кутија. Вакво генерализирање не е на место.
Затоа и при финалната продажба монтажерот мора да заработи барем дупло, како би ги поднел финансиите доколку некој од сензорите што ги купил не работат.
Сите тие се кинески, и се мачка у вреќа. Ама кај тие што се бушат нема предомислување, а кај овие со лента има!

Најдобронамерна сугестија давам за придонес на темата.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #76 на: 26 Јануари 2012, 13:30:52 pm »
se e denes kinesko ili tajvansko druze  ;) samo zavisi so koj kvalitet e praven  ???..... istite od moive sto gi davam se 7000 denari vo mida ;D ;D ;D, koga prasav so kako zasto tolku odgovorot bese carina danok provizija kirija vraboteni montaza i sl.... pozz  ;)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #77 на: 26 Јануари 2012, 14:08:51 pm »
Моите во МАС коштаат 300€
;D ;D ;D

Можби се исти како тие од 50€ ама оди разбери се во МАС.

@yarre Сакам да те прашам нешто. Зошто и покрај толку подобра технологија на тие што се во лента, уште производителите монтираат вакви сензори, со дупка во браник? На најновите bmw, audi, mercedes итн.... сензорите се со дупка во браникот. Зошто?

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #78 на: 26 Јануари 2012, 14:45:18 pm »
osmica8,

Никој не вика дека технологијата со лента е подобра. Технологијата со ленти е иста, врз база на електромагнетно поле. Дали тоа ке го изведеш у лента или у посебен сензор, комплетно е исто. Производителите на возила не го тураат тоа со лента, бидејки им треба сегментна информација, спрема борд компјутерот ( Новите возила кои не се само со пип туку и со приказ кој сензор на колку е далеку- па се покажува секој сегмент поединечно ) Тоа неможе да се изведе со лентата.

Тука споредуваме афтермаркет сензори, и тие со бушење и тие со лента покажуваат дистанца комплетна дистанца ( оној со бушење покажува на најблискиот сензор ) а оној со фолија исто така на најблиската препрека.  Дека се сите кинески е јасно, дека сензорите вредат 30 пати помалку од нов браник и тоа е јасно. Дека е жалосно да бушиш браник и да го ружниш браникот е најјасно, особено кога за истата функција имаш невидливо решение.

Еве детално објаснување за нивното функционирање:

http://parkingdynamics.co.uk/

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #79 на: 26 Јануари 2012, 14:59:28 pm »
Ете убаво обајснување. Мене ми го избушија поштено ;D ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #80 на: 26 Јануари 2012, 15:11:13 pm »
Ова добра фора е ако не се буши браник! :) Дајте повеќе инфо, каде има некое со реална цена?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #82 на: 26 Јануари 2012, 15:44:05 pm »
Тенкс, ќе ги разгледам. Ама секое искуство е добредојдено.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #83 на: 26 Јануари 2012, 18:03:31 pm »
Имам уште 8 на залиха, од кои 2 комада остануваат за мене.
Цена за Карклуб је 2.000 МКД без монтажа.
Ако сте со фат, треба да си го симнете задниот браник, и кутијата со електроника да ја врзете на рикверц светло. Дури и она дојавувачот може да го остаите у багажник, немора до напред да го терате, и така пипкањето е битно а не визуелно да светка напред, башка да се гледа тоа за над ретровизор.

Лајв презентација имате пред фирма кај мене, карши Олимпико.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #84 на: 26 Јануари 2012, 21:33:17 pm »
Најдобра е варијантата на фабричките сензори, тие идеално се наместени. Тие се елегантни зошто немаат подлошка која штрчи надвор од браникот. Јас имав такви на претходната кола, и функционираа ама и тие знаеа да заглупават на дожд понекогаш.
За овие со фолија, фиксирањето на истата е со прилично јак лепак, но не е лошо за секоја евентуалија да се фиксира и дополнително ( Гафер трака, или пиштол со пластика ), мада и немам искуство дека некоја досеа се одлепила, а и дека овој сензор правел проблем.

Не верувам и дека енглезите се глупави што ги ставаат овие сензори.
Проблемот на неставањето кај нас произлегува во сервисерите што ги монтираат. Ги преферираат тие што повеќе ке заработат од нив. Сензорите со фолии малку доаѓаат кај нас, па затоа и цената нивна е повисока. Со тоа набавната цена на сервисерите им е повисока, и спремни се да ги монтираат сензорите со бушење, повеќе од овие со фолија, за можеби и смешна разлика во набавната цена од 200-300 денари. Ги заболе нив за вашиот браник.
Инаку сведок сум бил на монтажа на сензори со бушење, кај кои корисникот се враќал неколку пати, па и целиот сет е менуван, поради проблеми. Кинески се и едните и другите, па каков ти је ксметот.  Од моето досегашно искуство со ете мал број продадени, барем засеа никој не се вратил.

Јас земав од кај вас..... фино лепо го наместив и фино лепо го извадив едносавно не функционираше, а ептен се намачив.

Него NUME ти продаваше паркинг сензори..... имаш ли сребрени и ако имаш која цена?

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #85 на: 26 Јануари 2012, 22:28:03 pm »
 ;D ;D ;D ;D ;D da ne ispadne jas sum buckal, istoto mi go kazaa site dosega sto stavale takvi, imam grafitno sivi , beli, crni i uste eden par srebreni, taksani se za sabota sose montaza, za 20 dena ke stignat uste 2 srebreni edniot e taksan, edniot za tebe ako sakas, ke ti kazam kako da si gi montiras i ako ima problem tuka sum za reklamacija 100% ;)

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #86 на: 27 Јануари 2012, 06:30:25 am »
Најдобра е варијантата на фабричките сензори, тие идеално се наместени. Тие се елегантни зошто немаат подлошка која штрчи надвор од браникот. Јас имав такви на претходната кола, и функционираа ама и тие знаеа да заглупават на дожд понекогаш.
За овие со фолија, фиксирањето на истата е со прилично јак лепак, но не е лошо за секоја евентуалија да се фиксира и дополнително ( Гафер трака, или пиштол со пластика ), мада и немам искуство дека некоја досеа се одлепила, а и дека овој сензор правел проблем.

Проблемот на неставањето кај нас произлегува во сервисерите што ги монтираат. Ги преферираат тие што повеќе ке заработат од нив. Сензорите со фолии малку доаѓаат кај нас, па затоа и цената нивна е повисока. Со тоа набавната цена на сервисерите им е повисока, и спремни се да ги монтираат сензорите со бушење, повеќе од овие со фолија, за можеби и смешна разлика во набавната цена од 200-300 денари. Ги заболе нив за вашиот браник.
Инаку сведок сум бил на монтажа на сензори со бушење, кај кои корисникот се враќал неколку пати, па и целиот сет е менуван, поради проблеми. Кинески се и едните и другите, па каков ти је ксметот.  Од моето досегашно искуство со ете мал број продадени, барем засеа никој не се вратил.

Јас земав од кај вас..... фино лепо го наместив и фино лепо го извадив едносавно не функционираше, а ептен се намачив.

Него NUME ти продаваше паркинг сензори..... имаш ли сребрени и ако имаш која цена?

Ете прв со рекламација. Од 42 ца.
Може ли подетално, како тоа не работеше ?

Фолијата се лепи во внатрешноста на браникот и тоа на најиспакнатиот дел спрема надвор. Фолијата не смее да почне да влегува во кривината од браникот, односно се лепи само на правиот дел. Обично на поновите коли се гледаат места каде што се ставаат фабричките сензори, и се следи таа црта на лепење на фолијата. Фолијата не смее да го премаши најлевото и најдесното маркирање ( за фабричките сензори ) на браникот.

Нуме,
Мене сензорите не ми се бизнис, туку донесов минимална можна количина од 50 парчиња за моите возила, и возилата за пријателите прво.  Едвај се убедив со кинезот за толку малку. Со оглед дека се ужасно евтини на големо ( за твоја информација 12 УСД/парче ) цената повеќе ја крева транспортот и секако фиксните увозни трошоци кај нас. ( Сензорите со бушење беа 11 УСД ама за минимална количина од 100 комада )

Тогаш кога јас ги донесов, никако не можев да најдам во Скопје вакви сензори, сите монтери и фирми идеа како терминатори со бормашини и убедуваа дека овие се тие, па уште и ке ти ги офарбаме у боја на колата. Циркус!

Мојата намера не е да ги продадам сензорите воопшто, иако ладно се продадоа ( дел се вградија во возилата на мои колеги и нивни блиски ) од проста причина што има луѓе што не сакаат да ја скрнават ( особено понова кола ) со бушење.

Истите сензори се продаваат во повеќе земји, сигурно имаат инцидентни проблеми ( како што впрочем имаат и оние со бушење ) и секако може да има и грешки во монтажа.
Истата самолеплива фолија се продава во котур кај нас, и ако направиш грешка во лепењето, доволно е да ставиш нова и почнеш од почеток. Или ако го селиш сензорот на друга кола. Секако вреди поради крајниот ефект, односно небушењето а функционирањето исто како и овие другите.
Зарем сакаш да кажеш дека овие со бушење немале никад проблем ?

Дали ке се продатат или не останатите, ич не ми чуе, првичната замисла за која се донесени е супер остварена. Ќарот е никаков, ама меракот на задоволни лица кои не ја оскрнавиле колата, ми е најголема сатисфакција.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #87 на: 27 Јануари 2012, 09:29:04 am »
Yarre,

И јас размислував за електро-магнетните сензори меѓутоа двајца паталци ме разубедија. Кога врне дожд таквите сензори не функционираат. Инаку се согласувам за бушењето и скрнавењето на браникот. Меѓутоа ако бојата е погодена сензорите воопшто и не се забележуваат. Бар кај мене на Мазда 6-ката и Аурисот не се приметуваат, и двете сребрени металик.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #88 на: 27 Јануари 2012, 11:12:38 am »
yare druze jas samo kazav sto mi se slucilo do sega, sorry ako mislis deka te napagam samo razglabame za efektivnosta i prakticnosta, znaci luge koi gi imale senzorite doagaat i so nevernost gi zemaat i ovie moite, ne gi farbam zasto bojata moze da se sljusti, gi naracuvam vo boja da si e plastikata, inaku i na net proveriv od linkovite sto gi prati se e ok, samo mnogu rabota so vadenje branik, i ima stvarno poveke dislikes vo rewiew, inaku idejata e top da ne se gleda, a displejot go smatram kako pridobivna da znaes i metricki kolku imas distanca....

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #89 на: 27 Јануари 2012, 15:55:19 pm »

Ете прв со рекламација. Од 42 ца.
Може ли подетално, како тоа не работеше ?

Фолијата се лепи во внатрешноста на браникот и тоа на најиспакнатиот дел спрема надвор. Фолијата не смее да почне да влегува во кривината од браникот, односно се лепи само на правиот дел. Обично на поновите коли се гледаат места каде што се ставаат фабричките сензори, и се следи таа црта на лепење на фолијата. Фолијата не смее да го премаши најлевото и најдесното маркирање ( за фабричките сензори ) на браникот.

Нуме,
Мене сензорите не ми се бизнис, туку донесов минимална можна количина од 50 парчиња за моите возила, и возилата за пријателите прво.  Едвај се убедив со кинезот за толку малку. Со оглед дека се ужасно евтини на големо ( за твоја информација 12 УСД/парче ) цената повеќе ја крева транспортот и секако фиксните увозни трошоци кај нас. ( Сензорите со бушење беа 11 УСД ама за минимална количина од 100 комада )

Тогаш кога јас ги донесов, никако не можев да најдам во Скопје вакви сензори, сите монтери и фирми идеа како терминатори со бормашини и убедуваа дека овие се тие, па уште и ке ти ги офарбаме у боја на колата. Циркус!

Мојата намера не е да ги продадам сензорите воопшто, иако ладно се продадоа ( дел се вградија во возилата на мои колеги и нивни блиски ) од проста причина што има луѓе што не сакаат да ја скрнават ( особено понова кола ) со бушење.

Истите сензори се продаваат во повеќе земји, сигурно имаат инцидентни проблеми ( како што впрочем имаат и оние со бушење ) и секако може да има и грешки во монтажа.
Истата самолеплива фолија се продава во котур кај нас, и ако направиш грешка во лепењето, доволно е да ставиш нова и почнеш од почеток. Или ако го селиш сензорот на друга кола. Секако вреди поради крајниот ефект, односно небушењето а функционирањето исто како и овие другите.
Зарем сакаш да кажеш дека овие со бушење немале никад проблем ?

Дали ке се продатат или не останатите, ич не ми чуе, првичната замисла за која се донесени е супер остварена. Ќарот е никаков, ама меракот на задоволни лица кои не ја оскрнавиле колата, ми е најголема сатисфакција.

Ако мора само на пав дел да се става могуче малце да закривуваше. Него кога ја ставив за проба од надворешна страна си функционираше онака задоволително, а од задна нејќеше да чуе. Ај ако не ме мрзи ќе пробам пак деновиве, само трака да  најдам.