Автор Тема: Како да го (под)средиме сообраќајот во Скопје?  (Прочитано 196358 пати)

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 872
Одг: Како да го (под)средиме сообраќајот во Скопје?
« Одговори #915 на: 01 Август 2020, 20:36:44 pm »
Која е логиката јсп што кога тргаат од станица се престројуваат во лева или средна лента (и кога нема коли паркирано), и за 100м пак се враќаат во десна?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7082
« Одговори #916 на: 01 Август 2020, 22:43:47 pm »
Се сеќавате дека еднаш имаше слично решение за автобуси на Партизанска, Пенов ли беше тогаш, кога мме на гумените огради.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10243
« Одговори #917 на: 01 Август 2020, 22:49:30 pm »
Трифун беше.

Пола ги соринаа со плуговите чистејки снег.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43949
  • Il Moderatore
« Одговори #918 на: 01 Август 2020, 23:09:40 pm »
Тоа беше смешка од решение. Немаше врска со БРТ

https://en.wikipedia.org/wiki/Bus_rapid_transit

Богота:

Бразил:

Индонезија:

Друго место у свет:

Да не редам уште примери....
Уствари, ова е единствено логично решение како автобусите да ги тргнеме од сообраќајот. Ем автобусите брзи, ем ние не се нервираме со три паралелни автобуси на партизанска. Дај немојте типично македонски/балкански, одма адхок да отфрламе добри идеи, покажани дека работат по други места.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7082
« Одговори #919 на: 01 Август 2020, 23:15:05 pm »
Ама браааат шо прајме со муцињата у Броззз, па знаеш ли колку ќе им е даун либидото коа нема да е колата таму?!?

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #920 на: 01 Август 2020, 23:18:18 pm »
Да се надоврзам на претходниот пост за Партение Зографски (често ја возам).

Ако ја направеа еднонасочна но во спротивен правец, од кај Баба Цана ќе мораше да се врти десно наместо како досега да се сече Водњанска.
Подоле, кај Кочо Рацин полукружниот да се направи кружен тек и да може да си свртат лево за да излезеш на Питу Гули и понатаму.
Тие од Питу Гули би смееле само право по Партение за да излезат на Водњанска наместо да мора да вртат лево и кај Кочо Рацин да излезат на Водњанска.
Тие пак што сега ја користат Питу Гули за кон Државна ќе си фатат друга рута подоле по Васил Ѓоргов.

У ствари, цела егзибиција е направена поради колите паркирани пола на тротоар, пола на улица, наместо во двор, а има голем проток на возила.

Ако не се лажам, баш имам гледано и на зоните од ПОЦ, мислам дека баш на Партениј Зографски завршуваат сите паркинзи (и резидентални и зонски) па затоа тоа сите тука ги оставаат.

Признавам и јас некогаш, бидејќи едноставно немам каде да ја оставам ако треба преку ноќ да бидам паркиран. Единствено доле кај MFC, на Елисие Поповски, но е 60 ден/час, а се останато е резидентално, со налепница.

И сеа уствари од Водњанска можеш десно да се исклучиш на Партениј, ама потоа мора да идеш доле на островчето кај што вртат автобусите?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #921 на: 01 Август 2020, 23:20:54 pm »
Ама браааат шо прајме со муцињата у Броззз, па знаеш ли колку ќе им е даун либидото коа нема да е колата таму?!?
Коа ќе им застане БРТ ваков пред броС:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #922 на: 02 Август 2020, 04:43:26 am »
Само столпчиња. Јас сум само реален.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #923 на: 02 Август 2020, 08:54:57 am »
@dbl.dzo од Питу Гули мораш лево кон островчето, не можеш право на Партеније.
Фактички делницата кај Баба Цана што беше еднонасочна, сега продолжува на делницата над школото Кочо Рацин откако ќе ја пресечеш Водњанска. Тука е најдена логиката, можеби и некое правило дека една улица со едно име не може да биде контранасочна. Но во пракса се компликува проточноста.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #924 на: 06 Септември 2020, 13:04:16 pm »
Еве да речам, јас сум неук човек. Некој ако може да ми објасни како легнатите полицајци до тој степен се поврзани со намалување на загадувањето, слободно. Али мислам дека самиот наслов и содржината во текстот е оверкил. Улицата кај факултетите - Руѓер Бошковиќ ја знам во сон, и таа е единствено прометна кога е учебна година, ради основното училиште од лево и техничките факултети десно и тек-тук зградите што се во околината, иако има и куп други улички што поминуваат тука.

Идејата е на место, разбирам до негде што сакаат да постигнат, ама...

Македонските паметни лежечки полицајци, поставени на две локации во Скопје, докажано го намалуваат загадувањето до 90%!

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #925 на: 06 Септември 2020, 13:08:57 pm »
Паметните лежечки намалуваат загадување бидејки не застануваш за да ги поминеш во прва брзина и откако ќе ги поминеш да дадеш гас.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #926 на: 06 Септември 2020, 13:24:07 pm »
Паметните лежечки намалуваат загадување бидејки не застануваш за да ги поминеш во прва брзина и откако ќе ги поминеш да дадеш гас.
Па реално не намалуваат, ама не ни зголемуваат загадување, додека овие глупите лежечки, воглавно зголемуваат загадување. 
Е сеа, ако смениш глуп со паметен лежечи, многу веројатно ќе го намалиш загадувањето за некој процент.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #927 на: 06 Септември 2020, 14:16:12 pm »
На тоа и мислев, паметен лежечки vs глуп лежечки, мислев се подразбира ;D

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8618
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #928 на: 06 Септември 2020, 23:59:23 pm »
Сакате да кажете дека има и паметен полицаец...

Е СЕГА се отпишав од форумов...
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #929 на: 07 Септември 2020, 00:09:18 am »
@loopz Дечко, со сензори, со подигање, со трепкање навечер, со сите нишани. Кај факултетите е доста ефективен додуша бидејќи тука има(ше) деца што преминуваат на паузи, студенти исто.

Слична приказна и со таквиот пред Васил Антевски Дрен, ама мислам МИСЛАМ дека не работи, корегирајте ме ако грешам.