Автор Тема: Како да го (под)средиме сообраќајот во Скопје?  (Прочитано 195705 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
Одг: Како да го (под)средиме сообраќајот во Скопје?
« Одговори #405 на: 04 Ноември 2015, 22:06:10 pm »
Tака треба. Да бидат видени.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #406 на: 10 Ноември 2015, 12:22:00 pm »

Кул. Да го пуштиме низ Ск да ја убие малку нервозата...  ;D

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #407 на: 10 Ноември 2015, 12:36:19 pm »
или... ;D

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20144

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #409 на: 12 Ноември 2015, 23:11:33 pm »
Се почесто гледам поминување на црвено од страна на коли, пешаци стандард.. Вечерва се качувам на надвозникот кај Асуц за да идам накај Ново Лисиче и се запали црвено. Си застанав, до мене застана едно Ауди А4 и си чекаме. После 5-10 секунди му текна да си помине и си сврте лево. Гледам таму црвен семафорот и си викам, сега каде бе к*ре (ама потсвесно си викам "а, па и тука ќе си помине")? И тоа и се деси, си помина два семафори на црвено и никому ништо. Дали се врши некој надзор со камериве на раскрсниците или така си висат? 

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9108
« Одговори #410 на: 18 Ноември 2015, 22:27:15 pm »
Кој надзор тие дали работат воопшто. Да се расчуеше дека казнуваат мислиш така ке летаа на црвено.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #411 на: 18 Ноември 2015, 22:30:36 pm »
Just sayin...

Не е фер да те чека со радар на автопат кај што има знак 40 за без врска и да ти земе и возачка, а низ сред центар да си поминуваат коли на црвено и никој ништо да не презема.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #412 на: 18 Ноември 2015, 22:45:16 pm »
Прееска интересна случка. На партизанска одкај Мечос па према градежен факултет, приватна 22-ка зема во трета лента сите да ги претица тркајќи се со друга приватна 22-ка. Возеше цик цак, сечеше пат јкако да е Спарк. И му се накурчија тие пред мене и му застанаа во колона на средна лента од пред библиотеката па натаму. Му направија колона и не го пуштаа да се престрои од левата лента во десната. Убаво му направија и ја с се приклучив кон колоната и речиси сите застанавме, а тие на левата лента зад него свират ли свират.

Го пуштивме  да застане дури пред Броз кафе. Кога фатија сите да му свират, да го пцујат... пцуев и јас ама меракот ми се направи. Одлична соработка за да се научи говедото на памет. Каква стока се ова приватњациве да не ти се вервит.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #413 на: 20 Ноември 2015, 00:00:38 am »
Да застане некоја тешка категорија набилдана мрцина кај Лептокарија и да ги млати дечиштана од гуц што ја претрчуваат партизанска у група на црвено и низ жардињери. Тоа неваспитање и дегенлук освен со ќотек не се средуе другачие. Прееска околу 4ри саат 2-3ри групи претрчаа така мајмунски, од кои што последната ќе ја изгазеше приватна 22ка и можеше многу лесно да се предизвика сообраќајка меѓу колите што едвај докочуваа на нивно зелено, пошто изродиве од деца немаат три чисти у главата.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
Одг:
« Одговори #414 на: 20 Ноември 2015, 00:12:35 am »
Koleska Na zena mi denes I kazuvala sto praat nejzinite vnuci 12 I 13 godini. Cekaat da se pusti zeleno za kolite I pretrcuvaat-ruski rulet. Wtf
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #415 на: 20 Ноември 2015, 00:18:33 am »
И како да очекуваш тоа дете да се понаша ко што треба у сообраќај кога ќе порасне, кога од страт не е воспитано ко што треба? За да се опраи сообраќајов и кулутурата треба генерации и генреации да се сменат.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43937
  • Il Moderatore
« Одговори #416 на: 20 Ноември 2015, 07:23:49 am »
За да се потсреди сообраќајот, мора да се направи секоја автобуска по главните сообраќајници (а после тоа и по споредните) да е посебен, издвоен дел од лентата. Не да застануваат на коловозна лента.
Исто така, да се продолжи траењето на жолтото светло на сметка на црвено за 2-3 секунди на секоја попрометна раскрсница. Исто и „сите семафори црвено“ моментот да се продолжи за една-две секунди.
И конечно, да се воведе „автоматско казнување“ на прекршителите кои поминуваат на црвено и погрешно се престројуваат (од лента за десно, продолжуваат право), како и за другите покритични прекршоци. Па после нека си бркаат врски тие што може да бркаат. 95% нема да може да бркаат врски.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20144
« Одговори #417 на: 20 Ноември 2015, 14:16:27 pm »
Врски ни сега не се бркаат ако ти ја пишат. Проблемот е што не запираат воопшто.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #418 на: 20 Ноември 2015, 14:24:52 pm »
Со соодветна врска во МВР може секоја казна да исчезне, али секако тоа не е така едноставно како порано.

Јас се согласувам со колегата Симо, и особено да се стават во функција камерите, а не чисто онака да дремат.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43937
  • Il Moderatore
« Одговори #419 на: 20 Ноември 2015, 14:31:37 pm »
И уште една работа, да се намалат казните на 1/3 од сегашното ниво, ем да боли, ем да не ги поттикнува на бркање врски и неплаќање. Кога ќе му стигнат у месецот на јоцо со џипо (на старо увезен) 5 казни од 100 евра многу е поефикасно отколку 2 казни од 500 евра за кои ќе збрка врски да му ги скинат. 5 пати да брка чоек да му кине казна, па и на „врската“ ќе му скурчи и ќе му каже „добро бе Јоцо, не можам цело време казни да ти кинам, ја ќе наебам...“

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.