Автор Тема: Весела Математика за деца и младинци  (Прочитано 44776 пати)

Отсутен ford ST

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 75
Najdi eden primer kade sum serel za туќa kola.
Со годините ти се има појавена селективна амнезија. Се сеќаваш само на работи кои ти одговараат, а не се сеќаваш на работи кои не ти одговараат. :D Да не ти роварам по постовите и да пастирам цитати, пред некој ден на 14 теми ги ругаше Алфа Ромео со посебен акцент на големата црвена лего коцка од Куоре. Да не одам понатаму со примери :)

Што се однесува до темата денес правев рекапитулација на потрошувачката на плин:
Точење 1:
Вкупно поминати: 340km
Вкупно наточени: 40l
Релации и дестинации:
A) Скопје - Охрид: умерено возење со брзина 20% поголема над дозволената во просек = 170km
B) Охрид градска: умерено возење со брзина 20% поголема над дозволената во просек, чат-пат по агресивно возење = 170km
Просек: 11.76l / 100km

Точење 2:
Вкупно поминати: 335km
Вкупно наточени: 42l
Релации и дестинации:
C) Охрид - Скопје:агресивно возење со брзина 35% поголема над дозволената во просек = 170km
D) Скопје градска: релативно агилно возење (цедење до и кочење пред семафори) = 165km
Просек: 12.54l / 100km

Точење 3:
Вкупно поминати: 407km
Вкупно наточени: 54l
Релации и дестинации:
E) Скопје - Св. Јоаким Осоговски - Скопје: агресивно возење со брзина 50% поголема над дозволената во просек = 220km
F) Скопје градска: релативно агилно возење (цедење до и кочење пред семафори) = 187km
Просек: 13.27l / 100km

Статистика
Вкупно километри: 340 + 335 + 407 = 1082km
Вкупно наточен плин: 40 + 42 + 54 = 137l
Просек: 12.62l / 100km

Од прилика му доаѓа 15% поголема потрошувачка и 45% разлика во цена меѓу плин и бензин или вкупно за истите пари поминувам околу 60% повеќе километри.

Nema da navleguvam dali ti se tocno presmetani podatocite na sredna potrosuvacka.Bidejki i da se poinakvi soodnosot ke ostane ist.Ne znam sto si po profesija ama vo nekoi tvoi postovi "barats" so formuli,ravenki,fizicki zakoni,expertizi od mehanika,expertizi od aerodinamika i sl. I normalno ne gi pisuvas formulite bidejki "nie" kako obicni laici i nepoznavaci na metematikata nema da gi razbereme.Vo edna prepirka so mene mi pobara fakti ako te negiram za nesto. Pokraj sto ima za mnogu postovi fakti ima na toni eve da pocnam od tuka.Mojata profesija i struka ne e se povrzani so matematikata. Arno ama na vremeto bev najdobar matematicar vo osnovno skolo (odev po natprevari i ostvaruvav odlicni rezultati na lokalno nivo,bev najdobar matematicar vo skoloto...) i odlicen matematicar vo sreno voopsto nevlozuvajki nikakov trud vo uspesite koi gi postignuvav.Sega da ne ispadne deka se falam da se zafatime za rabota zasto go pisuvam postot.So eden pogled na tvoite prsmetki bez da voopsto smetam ke kazam deka NE SE TOCNI.Znaci zemame deka si izvozil 1082km so plin 136 litri (izvini i tuka imas greska vo presmetkata 40+42+54=136l ne 137 ama ajde da receme deka tuka greskata e od priroda na nevnimanie ili poradi toa sto si posakal da stavis uste eden litar plus poradi zapirkite).Ako go pomozime plinot koj go imas potroseno 136*40=5440 denari imas plateno za da izvozis 1082km.Velis deka ako kolata se vozi na benzin potrosuvackata bi se namalila za 15% ,taka sto soodvetno na toa potrosuvackata na plin e 15% pogolema od taa na benzin.Razlikata od 15% se smeta vaka 15* 136/100=20.4l plus potrosen plin.Ako na 136 se odzemat tie 20.4l benzin se dobiva deka koga istata kilometraza bi ja izvozil na benzin bi potrosil 115.6lit. sto pomnozeno so cenata na 95 oktanski benzin od 73 den za litar se dobiva cena od 8438 denari potroseni za istata kilometraza.Sega koga bi napravile edna presmetka na nivo od kilometar kolku denari ke bidat potroseni vo dvata slucai na plin i na benzin dobivame 8438/1082=7.798 ili  priblizno da zaokruzime ~7,8 denari za izvozen 1km za benzin.Od druga strana potrosuvackata na plin iznesuva 5440/1082=4.658 ili priblizno ~4.7 denari po izvozen kilometar.Razlikata pomedju izvozen kilometar od benzin i plin e 7,8-4,7=3.1 . Zasteduvanje na 1 km (procentot na zasteda se smeta taka sto razlikata medju cenata na benzinot i plinot 3.1 se deli so 7.8 i se mnozi so 100 ) 3.1/7.8 * 100=39,74 % sto e daleku od tvojata matematika za zasteda od 60% ( "разлика во цена меѓу плин и бензин или вкупно за истите пари поминувам околу 60% повеќе километри"-tvoj citat).Iskren da bidam ne me interesira tvojata mazda i nemam razgledano dali imas staveno "kapalki" (koi se preporacuvaat za toj motor za da ne dojde do ostetuvanje na ventilite) koi na izvozeni 1082km bi ja podignale cenata za uste 200 denari za maslo na podmackuvanje i zamenata na plinskiot filter i servisiranjeto na plinskiot ured koj dopolnitelno bi go spustil procentot na zastetadata na plinot.I da nemas "kapalki" presmetkata ti e POGRESNA.Taka prijatele matematikata ti e daleku od tocna zastedata vo tvojot slucaj zemjaki gi tvoite podatoci za potrosuvacka e pod 39% a nikako 60%.Zalam Gojdo i pokraj toa sto si expert po "sestologija" t.e. za sekoja problematika +matemaika i fizika i ostali stvari ne si vo pravo so detalnata analiza kako i mnogupati do sega,pozdrav.

p.s. Dokolku se somnevas vo ispravnosta na moite presmetki slobodno mozes da ja odneses presmetkata kaj koj sakas dobar poznavac na matematikata ,profesor po matematika i slicno pa presmetajte odnovo.
« Последно менување: 02 Јули 2011, 13:49:42 pm ford ST »

Отсутен The Boy Next Door

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 491
  • Pug 205 GTI - the drive of your life !
Одг: Весела Математика за деца и младинци
« Одговори #1 на: 02 Јули 2011, 15:08:00 pm »
ford ST да не си на Машински? ;D

Вака само ние разглабаме математики. :D :D :D
Не возам брзо, ниско летам.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #2 на: 02 Јули 2011, 15:14:45 pm »
Со годините ти се има појавена селективна амнезија. Се сеќаваш само на работи кои ти одговараат, а не се сеќаваш на работи кои не ти одговараат. :D Да не ти роварам по постовите и да пастирам цитати, пред некој ден на 14 теми ги ругаше Алфа Ромео со посебен акцент на големата црвена лего коцка од Куоре. Да не одам понатаму со примери :)

Што се однесува до темата денес правев рекапитулација на потрошувачката на плин:
Точење 1:
Релации и дестинации:
A) Скопје - Охрид: умерено возење со брзина 20% поголема над дозволената во просек = 170km
B) Охрид градска: умерено возење со брзина 20% поголема над дозволената во просек, чат-пат по агресивно возење = 170km

Точење 2:
Релации и дестинации:
C) Охрид - Скопје:агресивно возење со брзина 35% поголема над дозволената во просек = 170km
D) Скопје градска: релативно агилно возење (цедење до и кочење пред семафори) = 165km

Точење 3:
Релации и дестинации:
E) Скопје - Св. Јоаким Осоговски - Скопје: агресивно возење со брзина 50% поголема над дозволената во просек = 220km
F) Скопје градска: релативно агилно возење (цедење до и кочење пред семафори) = 187km

Статистика

Од прилика му доаѓа 15% поголема потрошувачка и 45% разлика во цена меѓу плин и бензин или вкупно за истите пари поминувам околу 60% повеќе километри.

Nema da navleguvam dali ti se tocno presmetani podatocite na sredna potrosuvacka.Bidejki i da se poinakvi soodnosot ke ostane ist.Ne znam sto si po profesija ama vo nekoi tvoi postovi "barats" so formuli,ravenki,fizicki zakoni,expertizi od mehanika,expertizi od aerodinamika i sl. I normalno ne gi pisuvas formulite bidejki "nie" kako obicni laici i nepoznavaci na metematikata nema da gi razbereme.Vo edna prepirka so mene mi pobara fakti ako te negiram za nesto. Pokraj sto ima za mnogu postovi fakti ima na toni eve da pocnam od tuka.Mojata profesija i struka ne e se povrzani so matematikata. Arno ama na vremeto bev najdobar matematicar vo osnovno skolo (odev po natprevari i ostvaruvav odlicni rezultati na lokalno nivo,bev najdobar matematicar vo skoloto...) i odlicen matematicar vo sreno voopsto nevlozuvajki nikakov trud vo uspesite koi gi postignuvav.Sega da ne ispadne deka se falam da se zafatime za rabota zasto go pisuvam postot.So eden pogled na tvoite prsmetki bez da voopsto smetam ke kazam deka NE SE TOCNI.Znaci zemame deka si izvozil 1082km so plin 136 litri (izvini i tuka imas greska vo presmetkata 40+42+54=136l ne 137 ama ajde da receme deka tuka greskata e od priroda na nevnimanie ili poradi toa sto si posakal da stavis uste eden litar plus poradi zapirkite).Ako go pomozime plinot koj go imas potroseno 136*40=5440 denari imas plateno za da izvozis 1082km.Velis deka ako kolata se vozi na benzin potrosuvackata bi se namalila za 15% ,taka sto soodvetno na toa potrosuvackata na plin e 15% pogolema od taa na benzin.Razlikata od 15% se smeta vaka 15* 136/100=20.4l plus potrosen plin.Ako na 136 se odzemat tie 20.4l benzin se dobiva deka koga istata kilometraza bi ja izvozil na benzin bi potrosil 115.6lit. sto pomnozeno so cenata na 95 oktanski benzin od 73 den za litar se dobiva cena od 8438 denari potroseni za istata kilometraza.Sega koga bi napravile edna presmetka na nivo od kilometar kolku denari ke bidat potroseni vo dvata slucai na plin i na benzin dobivame 8438/1082=7.798 ili  priblizno da zaokruzime ~7,8 denari za izvozen 1km za benzin.Od druga strana potrosuvackata na plin iznesuva 5440/1082=4.658 ili priblizno ~4.7 denari po izvozen kilometar.Razlikata pomedju izvozen kilometar od benzin i plin e 7,8-4,7=3.1 . Zasteduvanje na 1 km (procentot na zasteda se smeta taka sto razlikata medju cenata na benzinot i plinot 3.1 se deli so 7.8 i se mnozi so 100 ) 3.1/7.8 * 100=39,74 % sto e daleku od tvojata matematika za zasteda od 60% ( "разлика во цена меѓу плин и бензин или вкупно за истите пари поминувам околу 60% повеќе километри"-tvoj citat).Iskren da bidam ne me interesira tvojata mazda i nemam razgledano dali imas staveno "kapalki" (koi se preporacuvaat za toj motor za da ne dojde do ostetuvanje na ventilite) koi na izvozeni 1082km bi ja podignale cenata za uste 200 denari za maslo na podmackuvanje i zamenata na plinskiot filter i servisiranjeto na plinskiot ured koj dopolnitelno bi go spustil procentot na zastetadata na plinot.I da nemas "kapalki" presmetkata ti e POGRESNA.Taka prijatele matematikata ti e daleku od tocna zastedata vo tvojot slucaj zemjaki gi tvoite podatoci za potrosuvacka e pod 39% a nikako 60%.Zalam Gojdo i pokraj toa sto si expert po "sestologija" t.e. za sekoja problematika +matemaika i fizika i ostali stvari ne si vo pravo so detalnata analiza kako i mnogupati do sega,pozdrav.

p.s. Dokolku se somnevas vo ispravnosta na moite presmetki slobodno mozes da ja odneses presmetkata kaj koj sakas dobar poznavac na matematikata ,profesor po matematika i slicno pa presmetajte odnovo.

Ако вака ве учат математика на машински тешко на вас а и на нас...!

Не знам како си одел на натпревари кога не знаеш процент да израчунаш...да не зборувам како си положил математика на факултет ако навистина си на машински!

« Последно менување: 02 Јули 2011, 15:32:00 pm Sportex »

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #3 на: 02 Јули 2011, 16:14:40 pm »
Фокус мк1 1.6   

наточени 2000 ден = 26,5 литри
поминато 270км (градска 150, регионални патишта - 120)

просек 9,8 л / 100км

п.с во истите услови 1.4 троши од прилика 1 - 1,5 литри помалку.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #4 на: 02 Јули 2011, 16:17:56 pm »
Uste ne go popravi kecot?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен mmm121

• Сениор
« Одговори #5 на: 02 Јули 2011, 16:20:35 pm »
јок...... :(
како ти стои оваа потрошувачка ? мене ми е многу бидејки возам како баба да ја остварам. Тие 120 км ги поминав во 5-та со 80-90.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6 на: 02 Јули 2011, 16:23:54 pm »
Mnogu druze. Treba pomalku od drugiot da trosi so 0.5-1 litro.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7 на: 02 Јули 2011, 16:24:46 pm »
Lambda sondata ja proveri?

Отсутен mmm121

• Сениор
« Одговори #8 на: 02 Јули 2011, 16:26:04 pm »
Цитат
Lambda sondata ja proveri?

не

и јас така мислам..... а 1.6 има доста подолги брзини што значи дека треба помалку да троши. На пример во 5 та на 100кмх 1.4 врти на 3000 а 1.6 на 2500.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #9 на: 02 Јули 2011, 16:30:12 pm »
Simptomi na rasipana labmda- pomala snaga i golema potrosuvacka. gi ispolnuvas dvata. po angliski sajtovi citam mk1 1.6 treba da trosi 6-7 litri.

Отсутен ford ST

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 75
« Одговори #10 на: 02 Јули 2011, 16:35:15 pm »

Точење 1:
Релации и дестинации:

Точење 2:
Релации и дестинации:

Точење 3:
Релации и дестинации:

Статистика

Nema da navleguvam dali ti se tocno presmetani podatocite na sredna potrosuvacka.Bidejki i da se poinakvi soodnosot ke ostane ist.Ne znam sto si po profesija ama vo nekoi tvoi postovi "barats" so formuli,ravenki,fizicki zakoni,expertizi od mehanika,expertizi od aerodinamika i sl. I normalno ne gi pisuvas formulite bidejki "nie" kako obicni laici i nepoznavaci na metematikata nema da gi razbereme.Vo edna prepirka so mene mi pobara fakti ako te negiram za nesto. Pokraj sto ima za mnogu postovi fakti ima na toni eve da pocnam od tuka.Mojata profesija i struka ne e se povrzani so matematikata. Arno ama na vremeto bev najdobar matematicar vo osnovno skolo (odev po natprevari i ostvaruvav odlicni rezultati na lokalno nivo,bev najdobar matematicar vo skoloto...) i odlicen matematicar vo sreno voopsto nevlozuvajki nikakov trud vo uspesite koi gi postignuvav.Sega da ne ispadne deka se falam da se zafatime za rabota zasto go pisuvam postot.So eden pogled na tvoite prsmetki bez da voopsto smetam ke kazam deka NE SE TOCNI.Znaci zemame deka si izvozil 1082km so plin 136 litri (izvini i tuka imas greska vo presmetkata 40+42+54=136l ne 137 ama ajde da receme deka tuka greskata e od priroda na nevnimanie ili poradi toa sto si posakal da stavis uste eden litar plus poradi zapirkite).Ako go pomozime plinot koj go imas potroseno 136*40=5440 denari imas plateno za da izvozis 1082km.Velis deka ako kolata se vozi na benzin potrosuvackata bi se namalila za 15% ,taka sto soodvetno na toa potrosuvackata na plin e 15% pogolema od taa na benzin.Razlikata od 15% se smeta vaka 15* 136/100=20.4l plus potrosen plin.Ako na 136 se odzemat tie 20.4l benzin se dobiva deka koga istata kilometraza bi ja izvozil na benzin bi potrosil 115.6lit. sto pomnozeno so cenata na 95 oktanski benzin od 73 den za litar se dobiva cena od 8438 denari potroseni za istata kilometraza.Sega koga bi napravile edna presmetka na nivo od kilometar kolku denari ke bidat potroseni vo dvata slucai na plin i na benzin dobivame 8438/1082=7.798 ili  priblizno da zaokruzime ~7,8 denari za izvozen 1km za benzin.Od druga strana potrosuvackata na plin iznesuva 5440/1082=4.658 ili priblizno ~4.7 denari po izvozen kilometar.Razlikata pomedju izvozen kilometar od benzin i plin e 7,8-4,7=3.1 . Zasteduvanje na 1 km (procentot na zasteda se smeta taka sto razlikata medju cenata na benzinot i plinot 3.1 se deli so 7.8 i se mnozi so 100 ) 3.1/7.8 * 100=39,74 % sto e daleku od tvojata matematika za zasteda od 60% ( "разлика во цена меѓу плин и бензин или вкупно за истите пари поминувам околу 60% повеќе километри"-tvoj citat).Iskren da bidam ne me interesira tvojata mazda i nemam razgledano dali imas staveno "kapalki" (koi se preporacuvaat za toj motor za da ne dojde do ostetuvanje na ventilite) koi na izvozeni 1082km bi ja podignale cenata za uste 200 denari za maslo na podmackuvanje i zamenata na plinskiot filter i servisiranjeto na plinskiot ured koj dopolnitelno bi go spustil procentot na zastetadata na plinot.I da nemas "kapalki" presmetkata ti e POGRESNA.Taka prijatele matematikata ti e daleku od tocna zastedata vo tvojot slucaj zemjaki gi tvoite podatoci za potrosuvacka e pod 39% a nikako 60%.Zalam Gojdo i pokraj toa sto si expert po "sestologija" t.e. za sekoja problematika +matemaika i fizika i ostali stvari ne si vo pravo so detalnata analiza kako i mnogupati do sega,pozdrav.

Ако вака ве учат математика на машински тешко на вас а и на нас...!

Не знам како си одел на натпревари кога не знаеш процент да израчунаш...да не зборувам како си положил математика на факултет ако навистина си на машински!

Kako prvo nema nisto niti so masinski niti so elektro,niti so pmf...nisto slicno.A za toa kako sum odel po matematika na natprevari dojdi kaj mene ili ke se dogovorime koga sakas i kade sakas ke ti dadam osnovno predavanje po matematika i toa besplatno za tebe.So tvojot komentar samo si kazuvas za sebe .Ako ova mislis deka e gresno togas mozam samo da te zalam.Eve bidejki ova ,iako ne e nekoja matematika tebe ti prestavuva poteskotija da go sfatis, ke ti go razdrobam do najsitno parce so nadez deka ke go  bides kadaren da go progoltas.Ako ne mozes i toa da go progoltas sportex togas nazad vo osnovno skolo i pocni od brojki i bukvi.Bidejki tesko ti odi so razbiranje ke ja zememe cenata na plinot po izminat kilometar.Presmetkata pokaza deka e 4.7 den.Koga Gojdo bi imal zasteda od samo 50% trosokot za benzin bi trebal da bide 9.4 den po litar a kako sto mozes da vidis ( sportex se nadevam deka vidot barem dobro te sluzi ako ne razumot presmetkata pokaza deka benzinskiot trosok doadja 7.8. litar na 1 izminat kilometar).Ili da se obidam uste poprosto da ti objasnam bidejki tesko ti odi so brojki za da vo idelani uslovi Gojdo ima 60% zasteda treba da ima identicna potrosuvacka na gorivo ( sto e nevozmozno) kako i plin taka i benzin i voedno soodnosot na cenata benzin plin da bide poveke od dvojno.Benzinot e 73 den plinot e 40 ...ako ne znaes kolku se 40+40 dali e pomalku od 73 zemi digitronot i soberi.Da ne navleguvam vo ponatamosni presmetki kolku bi trebalo da bide benzinot i plinot za da zastedata bide 60%, bidejki i ova e premnogu za tebe.
p.s. mojata grubost vo objasnuvanjeto kon tebe (sportex) se dolzi na navredite koi Ti prv gi upati kon mene.Nisto poloso nema od toa koga covek kazuva glupost i uste e silen i navreduva kako ti vo slucajov

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #11 на: 02 Јули 2011, 16:58:13 pm »
Те чекав да се закопаш пошто очигледно не знаеш.....па еве сега ќе ти објасни чичо.
Јас на натпревари по математика не сум одел ама знам да израчунам процент за разлика од тебе....кој си се натпреварувал и тоа по математика...??
Значи не навлегувам во тоа дали пресметката на процентот на гОЈДО дека му троши колата 15% повеќе на плин е точна, може да е и 17 и 20 не е битно ама твојата не е точна сигурно.
Знаеш ли дека кога додаваш процент на одредена сума и кога одземаш не е исто??? Или тоа не ве учеа на школо???
Да земеме за пример просечна потрошувачка на една кола од 10 литра и да речеме дека на плин колата ќе троши 15% повеќе како во случајов....10 * 15/100 + 1,5 литра...Така?
10 лит + 1,5 литра = 11.5 Литра...Така?
Значи колата со зголемена потрошувача од 15% ке троши не 10 ами 11.5 литра...ТАКА?
Е сега спрема твојата свемирска математика 15% од 11.5 литра излегува дека е 1.725....така?... 11,5 литра * 15%/100 = 1.725...ТАКАААААААА!!!

Опаа нешто не ШТИМА...нагоре кога одевме беше 1.5 литра 15% а сега кога треба од 11.5 литра да извадиме 15% не излегува така  туку 1,725...па ќе излезе дека колата просечно трошела не 10 литра ами 9,775....ТАКААААААААА!!!!!!!!

ТАКА и во твојот случај што се обиде така стручно и научно да ни го објасниш на нас лаиците и дудулињата по математика не е точно пресметана разликата во цена помеѓу бензинот и плинот...

Ајде сега фино лепо да се извиниш за сите глупости што ги истресе овде на моја адреса, направи со нова пресметка за да му реплицираш на гОЈДО со параметрите кои ти ги дадов (ако знаеш коако да израчунаш наназад процент ако не знаш ќе ти кажам јас нема проблем) и друг пат да не трчаш како прле пред магаре!

Во спротивно јас можам да ти давам часови од Економска математика ако сакаш, пошто таа ја имам полагано и звршено и ја применувам едно 17 години во работа секојднево за разлика од твојава такмичарскава која очигледно не е точна...

Поздрав!

« Последно менување: 02 Јули 2011, 17:06:48 pm Sportex »

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
« Одговори #12 на: 02 Јули 2011, 17:09:34 pm »
Т
Знаеш ли дека кога додаваш процент на одредена сума и кога одземаш не е исто??? Или тоа не ве учеа на школо???

ova malce loso e formulirano, snam so sakas da kazes, ama koga dodavas % od odredena suma si e isto dali go dodavas ili odzemas, 10% od 10l se nekoja brojka, pa taa si ja odzemas ili dodavas,

ti pogore zemas 2 razlicni vrednosti za procent

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #13 на: 02 Јули 2011, 17:35:51 pm »
Читај што има напишано гОЈДО и земи ја пресметката ...да не ти реплицирам сега и тебе.
Дека колата има зголемена потрошувачка од 15% или вкупно му потрошило 137 литра спрема гОЈДО и 136 спрема професорот по математика.

136 литра го множи со 15 за да извади 15% што е сосема неточно...се враќа назад пошто он не ја знае точната просечна потрошувачка на гОЈДО а множи со 15.
Професорот во примерот рачуна вака 136 * 15/100=20,4 литра и ги одзема од 136 то ест добива дека биле потрошени 115.60 Литри што не е точно.
Значи ако за таа километража на гОЈДО Мазгата не потрошила 115.60 литра ами повеќе затоа што вистинскиот процент е помал за пресметка на ваков начин односно 13.043479999.....%
Или 136 * 13.043479999/100 = 17.739 Литри што одземено од 136 изнесува 118.261 Литар по цена од 73 денари се добива 8.633,05 денари aшто поделено со 1.082 км излегува просек 7.978  ден за километар или заокружено скоро 8.00 а не 7.30 како што рече професорот.
Или примеровно што би рекол Началникот во Сомнително лице....ако гОЈДО вика зголемена ми е потрошувачката за 15% и му потрошило вкупно 136 литра гориво кога би му реплицирал би рачунал вака а не да барам процент наназад со 15. Нели прецизни сме и одиме на натпревари по математика па да бидеме прецизни до крај.
Ако 11.5 литра беше зголемената потрошувача за 15% тогаш наназад за да се вратиш и да најдеш колку е всушност потрошувачата на бензин (пли минус 15 %) треба да множиш со 13,043479999.... ане со 15.
11,5 * 13,043479999 / 100 = 1.5 литра.

« Последно менување: 02 Јули 2011, 17:57:11 pm Sportex »

Отсутен mmm121

• Сениор
« Одговори #14 на: 02 Јули 2011, 17:44:02 pm »
за да одземеш 15% од 137 треба 137/1.15 = 119