Те чекав да се закопаш пошто очигледно не знаеш.....па еве сега ќе ти објасни чичо.
Јас на натпревари по математика не сум одел ама знам да израчунам процент за разлика од тебе....кој си се натпреварувал и тоа по математика...??
Значи не навлегувам во тоа дали пресметката на процентот на гОЈДО дека му троши колата 15% повеќе на плин е точна, може да е и 17 и 20 не е битно ама твојата не е точна сигурно.
Знаеш ли дека кога додаваш процент на одредена сума и кога одземаш не е исто??? Или тоа не ве учеа на школо???
Да земеме за пример просечна потрошувачка на една кола од 10 литра и да речеме дека на плин колата ќе троши 15% повеќе како во случајов....10 * 15/100 + 1,5 литра...Така?
10 лит + 1,5 литра = 11.5 Литра...Така?
Значи колата со зголемена потрошувача од 15% ке троши не 10 ами 11.5 литра...ТАКА?
Е сега спрема твојата свемирска математика 15% од 11.5 литра излегува дека е 1.725....така?... 11,5 литра * 15%/100 = 1.725...ТАКАААААААА!!!
Опаа нешто не ШТИМА...нагоре кога одевме беше 1.5 литра 15% а сега кога треба од 11.5 литра да извадиме 15% не излегува така туку 1,725...па ќе излезе дека колата просечно трошела не 10 литра ами 9,775....ТАКААААААААА!!!!!!!!
ТАКА и во твојот случај што се обиде така стручно и научно да ни го објасниш на нас лаиците и дудулињата по математика не е точно пресметана разликата во цена помеѓу бензинот и плинот...
Ајде сега фино лепо да се извиниш за сите глупости што ги истресе овде на моја адреса, направи со нова пресметка за да му реплицираш на гОЈДО со параметрите кои ти ги дадов (ако знаеш коако да израчунаш наназад процент ако не знаш ќе ти кажам јас нема проблем) и друг пат да не трчаш како прле пред магаре!
Во спротивно јас можам да ти давам часови од Економска математика ако сакаш, пошто таа ја имам полагано и звршено и ја применувам едно 17 години во работа секојднево за разлика од твојава такмичарскава која очигледно не е точна...
Поздрав!