Автор Тема: Лов, риболов и опрема  (Прочитано 65152 пати)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
Одг: Лов, риболов и опрема
« Одговори #120 на: 15 Март 2013, 00:56:40 am »
како благ ???

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #121 на: 15 Март 2013, 01:00:02 am »
Здравје се планира да се оди на Турија и Водоча и Иловица, ми требаат совети од професионалец. :)

Водоча е пуна  амерички сомови или такозвани лигавци, од обала ништо не правиш.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #122 на: 15 Март 2013, 01:06:49 am »
^
Крап се бара, ако се најде чамец можеби и сом.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #123 на: 15 Март 2013, 12:32:10 pm »
како благ ???

Така, благуњаво му е месото треба фазла сол за да се јаде!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #124 на: 15 Март 2013, 12:33:27 pm »
Здравје се планира да се оди на Турија и Водоча и Иловица, ми требаат совети од професионалец. :)

Водоча е пуна  амерички сомови или такозвани лигавци, од обала ништо не правиш.

Никаков проблем не се америчките сомчиња. Во србија ги има на скоро на сите води кои се интересни за крапски риболов. Има фори како да се спасиш од нив да не ти досадуваат!

Од брег сум ловел на Водоча секогаш и никогаш не су имал проблем иако ги има многу!

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #125 на: 15 Март 2013, 18:01:11 pm »
А што е проблемот со тие сомчиња?

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #126 на: 15 Март 2013, 23:42:10 pm »
Јадат буквално се, пикавец да фрлиш ќе го изедат . Се работи за производ на глупите амери, риба хибрид која опстанува и во најтешките услови, со минимално количество на кислород и во биолошки и хемиски најнечисти средини. Расте најмногу до пола кило во некои свои вариетети инаку просечна големина му е 150 грама а има уста како за риба од кило и голта се живо. Проблемот е дека поситните мамци наменети за крап или амур ги глода со ситните заби кои ги има во устата, кои личат на шмиргла и полека го симнува мамецот од јадицата. При ловење на боили ја струга боилата се додека не ја направи доволно мала да може да ја голтне. На пример боила со дијаметар 18 мм за две минути ја среугаат и ја прават 10 мм и после лап. Спас е мрежичка врзана околу боилата или женска најлон чарапа. Така не може да ја дофати боилата, му се лизга и не прави проблеми. Инаку ни се јадат ни со рака се фаќаат. Имаат боцки од страните кои содржат помали количини на отрови кои предизвикуваат болка и црвенило на местото на убодот. Тиќе се невидено и голема напаст за рибниот фонд. Америте ги обожаваат оти може дебела Американка со стапче на кое врзала конец и јадица да наслови и 10 кг риба за два сааата на парче салама или слалина од сендвичот што го носи за викенд. Идиотска риба за идиоти.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4001
  • MadaFunker
« Одговори #127 на: 16 Март 2013, 01:37:14 am »
А како стасале кај нас?
New blood of old school

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #128 на: 16 Март 2013, 02:09:00 am »
долетале сами од америка
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #129 на: 16 Март 2013, 10:53:49 am »
А како стасале кај нас?

Преку птиците и неконтролиран увоз на риба за порибување е донесена во Европа а после се има проширено преку сливови и реки, и исто така преку птици и делумно рибари!

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4001
  • MadaFunker
« Одговори #130 на: 16 Март 2013, 12:13:33 pm »
долетале сами од америка

Хахах

А како стасале кај нас?

Преку птиците и неконтролиран увоз на риба за порибување е донесена во Европа а после се има проширено преку сливови и реки, и исто така преку птици и делумно рибари!

Значи слично ко тој азискиот крап во Америка што им ебава матер на сите други риби...not cool..
New blood of old school

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #131 на: 16 Март 2013, 12:17:02 pm »
долетале сами од америка

Да, одвреме на време се шетаат по аеродром во ЛА и влегуваат во карго одделот па се истовараат кај нас и се пуштатт по реките и езерата!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #132 на: 16 Март 2013, 12:23:08 pm »
Američki patuljasti somić (lat. Ameiurus nebulosus), je slatkovodna riba koja pripada familiji Ictaluridae.

Lokalni nazivi: terpan, cvergl, kućin, manjov, bodonja, glavonja, rogan.

Opis i građa

Američki patuljasti somić ima zdepasto telo i široku glavu. Telo mu je tamno braon boje sa ljubičastim, bronzanim ili zelenim prelivima. Koža mu je sluzava - nema krljušti – i liči na soma. Na leđnom peraju ima tri oštre bodlje čiji ubodi mogu da izazovu prilično jake bolove koji potraju i nekoliko sati.

Američki patuljasti somić je iz Severne Amerike, prenet u evropske vode sredinom osamdesetih godina prošlog veka, uglavnom nehotice ali delimicno i zbor razmnozavanja, suprotno svim predviđanjima, on nije uspeo da se prilagodi evropskim vodama. Za razliku od svog rođaka u postojbini u Evropi on je zakržljao, tako da je njegova najveća težina retko preko 500 do 800 g, a dužina 15 do 25 cm. Prema podacima iz Amerike njegova tamošnja braća dostižu težinu od 1-2kg i predstavljaju vrstu izuzetno zanimljivu za sportski ribolov. Prirodni neprijatelj terpana bi, po prirodi stvari, mogli da budu som, stuka i smuđ.

Navike, stanište, rasprostranjenost

Američki patuljasti somić naseljava sve nizijske vode dunavskog sliva. Najradije nastanjuje mirnije vode, posebno stajaće, kao sto su bare, kanali, mrtvaje. U brzim tekućim vodama je izuzetno redak. U vodama koje naseljava svoja staništa nalazi u delovima sa većom dubinom i dnom koje je puno panjeva, granja, ševara i podvodnog rastinja. Terpan je riba koja živi u jatima koja sadrže jedinke istog uzrasta. Može naći i u plićacima, naročito kada je u potrazi za hranom, koju ne bira mnogo. Terpan napada sve što može da savlada i proguta, uključujući i žive ribice za kojima se ponekada digne sve do površine u nastojanju da ih uhvati.

Razmnožavanje

Američki patuljasti somić ima neverovatnu sposobnost razmnožavanja i preživljavanja. Mresti se od maja do juna, pri čemu polno zrele ženke izbacuju relativno velik broj jaja (u odnosu na veličinu). Ženka svoje gnezdo pravi na dobro skrivenim mestima, nekad i u predmetima koji se nalaze ispod vode. Ikra broji od 1 do 5000 jaja, koja su uglavnom velika, prečnika oko 3 mm. Po završetku mresta desi se da oba roditelja čuvaju svoje ikre, kojih je malo, ali kada se terpan jednom negde nastani brzo se i razmnoži. Jaja u gnezdu leže 6 do 9 dana, posle toga im mužjak svojim ustima pomaže da se izlegu. Kada se mlađ izlegne nedelju dana ostaje u gnezdu, da bi posle toga krenuo u samostalan život.

Američki patuljasti somić svojim razmnožavanjem ugrožava populaciju ostalih ribljih vrsta, pogotovo što on jede ikru drugih vrsta u vreme njene inkubacije i što, kao grabljivica, jede i tek izleglu mlađ drugih vrsta, pa ga neki ribolovni stručnjaci svrstavaju u riblji korov.

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #133 на: 16 Март 2013, 12:39:05 pm »
Ова не знам шо риба е ама вака огромна ми се гледа. Зет ми во Србија вакви лови ама и други видови исто вака големи...

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #134 на: 16 Март 2013, 12:41:57 pm »
Како бре не знаеш што риба е ова.

Цитат: Sportex
Na leđnom peraju ima tri oštre bodlje čiji ubodi mogu da izazovu prilično jake bolove koji potraju i nekoliko sati.

Вадење од јадица само со ракавици  ;D