Автор Тема: Fiat Stilo 1.9 JTD  (Прочитано 2387 пати)

Отсутен Maisonpiere

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 91
Fiat Stilo 1.9 JTD
« на: 22 Октомври 2013, 13:29:14 pm »
Дечки ако може онака еднократен совет ... начекав едно фиат стило 1.9 јтд 2003 година, онака на изглед изгледа многу сочувано но кажете ми моторот каков е ? Има ли некои мани што треба да ги знам пред да го купам :). Однапред благодарам  ;D

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Одг: Fiat Stilo 1.9 JTD
« Одговори #1 на: 22 Октомври 2013, 13:32:28 pm »
Дечки ако може онака еднократен совет ... начекав едно фиат стило 1.9 јтд 2003 година, онака на изглед изгледа многу сочувано но кажете ми моторот каков е ? Има ли некои мани што треба да ги знам пред да го купам :). Однапред благодарам  ;D

Odlicen motor. Prepuno e so elektronika koliceto i ima mnogu moduli.
Mehanicki zdrav motor.
Od elektronika ima sve:
MAF, TPS, EGR, MAP itn.
Mnogu kilometri teraat JTD motorite na Fiat.
Ako e karoseriski socuvano i motorot raboti dobro lapaj go

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2 на: 22 Октомври 2013, 13:42:49 pm »
Колата не е само мотор. Проблемите со електрониката најчесто се сведуват на лош спој на конектори.
Подвозјето провери го убаво, иако е едноставно, знае да има проблеми со чаури на задниот трап предните спони за баланс штангла, и стандарно, спони и јабучици. Другото е воглавно се` во ред. По толку години и километри, под хауба веројатно ќе почнат (или почнале) проблемите со затнат од чад ЕГР, испукани црева од усис и турбо и сл. работи. Пред да почнеш да менуваш сензори заради црниот дим, провери ги цревата од интеркулер, турбо итн..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #3 на: 22 Октомври 2013, 13:47:21 pm »
Колата не е само мотор. Проблемите со електрониката најчесто се сведуват на лош спој на конектори.
Подвозјето провери го убаво, иако е едноставно, знае да има проблеми со чаури на задниот трап предните спони за баланс штангла, и стандарно, спони и јабучици. Другото е воглавно се` во ред. По толку години и километри, под хауба веројатно ќе почнат (или почнале) проблемите со затнат од чад ЕГР, испукани црева од усис и турбо и сл. работи. Пред да почнеш да менуваш сензори заради црниот дим, провери ги цревата од интеркулер, турбо итн..

Da Simo no popravka na prednica e smesna cena vk sporedba na popravka na motor.
Fala Bogu ima eftina reparacija so garancija i tuka problem nema. Defekt na prednica se resava brzo i kvalitetno.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4 на: 22 Октомври 2013, 13:50:37 pm »
Јас би препорачал TRW (кои се и ОЕМ добавувачи на подвозје за Стило). Комплетниот сетап (вилушки и спони) нема да чини повеќе од 250-300е. А за чаури од задниот трап - строго оригинални - фиатови. Е за нив ќе треба да се помачиш за асален мајстор што знае да ги смени и нема да ти земе многу пари.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #5 на: 22 Октомври 2013, 13:52:47 pm »
Јас би препорачал TRW (кои се и ОЕМ добавувачи на подвозје за Стило). Комплетниот сетап (вилушки и спони) нема да чини повеќе од 250-300е. А за чаури од задниот трап - строго оригинални - фиатови. Е за нив ќе треба да се помачиш за асален мајстор што знае да ги смени и нема да ти земе многу пари.
Jaki cifri be Simo. Inace najdobro e originalnoto. Ako kolata e nova si zasluzuva.
Na 10 god stara kola nema smisla. Poeftino od reparacija nema.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6 на: 22 Октомври 2013, 13:56:13 pm »
На нова кола не се менуваат тие работи. Се менуваат на стара кола која поминала преку 70-80.000км по наши или, би рекол дупло км по европските патишта.