Iako malce kasnam so postov, zaso sum neodamna zaclenet, denes gi iscitav site postovi i neso sakam da iskomenitram.
Iam kadett so 1.0 motor, ednogrli karburator so plin. Tatkomi vozi eptem penzionerski so nego, na minimalni vrtezi menjava prenosi, veke na 40 km stava 4 i vo grad vadi potrosuvacka na plin od 8.5 l. Za razlika od nego, ja malce poagresivno go vozam, ne ja stiskam do kraj gasta, ali mozam da kazam deka neso pod pola ja stiskam i kaj mene vo grad vadi potrosuvacka recisi 10 l na 100 km. Za injection motori nemozam da tvrdam, ali za karburatorski motor tvrdam deka ako gasta na zabrzuvanje ja stiskas poagresivno, poveke trosi. Cisto za primer, otvorete hauba na kola so karburator motor, stisnete ja do kraj gasta i sto ke zabelezite, kako ja stiskas gasta, taka i stranicnata membrana na kazanceto od karburatorot se stiska do kraj i togas karburatorot frla maksimalno kolicestvo na gorivo vo motorot za da toj pocnuva da zabrzuva.
Novite koli se so elektroniki, kompjuterski se odreduva kolku kolicestvo gorivo mu treba na motorot vo odreden obrtaj i pri stiskanje na gas kolku treba da vleze, dodeka kaj karburator kako sto rekov, od samiot moment karburatorot flra gorivo kako nenormalen, a vo niski vrtezi tolkavo kolicestvo motorot ne e sposoben celosno da go sogori i zatoa opsto e poznato deka motorite so karburator trosat nesto poveke i na zabrzuvanje se potromavi za razlika od injection motorite.
tatkomi raboti vo firma kako sofer i pred 20 god koa se zaposlil imale ladi nivi od starite so 1.6 motor, karburator, a sea imaat novi nivi 1.7i, i ovie novite nivi trosat duri i do 3-4 l pomalce vo prosek za razlika od starite, a seto toa e kako sto kazav pogore, nacinot na koj se kontrolira kolicestvoto na gorivo koe vlaga, kaj novite koli imas elektronika, kaj starite, nema brate elektroniki, frlaj gorivo za da ide
PS: procitav pogore eden post vo koj eden veli deka koa postepemo ja stiska gasta, poubavo zabrzuva, istoto i jas mozam da go potvrdam za mojata kola, koga postepeno ja stiskam gasta, podobro zabrzuva, pa po nekoja logika i zatoa tatkomi vadi pomala potrosuvacka, otkolku jas koa ja nagazuvam gasta, ali ova e za karburator, ne za injection