Автор Тема: LED наместо позиција...  (Прочитано 8123 пати)

Отсутен SaseMajstorot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 508
Одг: LED наместо позиција...
« Одговори #15 на: 18 Септември 2013, 13:52:44 pm »
Пред некое време кај еден другар на рено видов наместено лед диоди над вратата наместо регуларна сијалица за ентериерот...  Како што знам тие трошат многу помалку струја од другите ламбици. Го прашав како се наместени ама не беше нешто баш со воља да ми објасни.... :-\
Како што видов немаше отпорници ставано, затоа и почнав да размислувам и јас за таа финта. Но штом викате треба отпорник, ОК , ќе ставам... само што немам појма ни од каде да барам, ни како би изгледал во конкретниот случај...

Сепак, да ставам 5 диоди + отпорник некако најсигурно, а?
Како Југо нема друго! - и поарно шо нема!

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #16 на: 18 Септември 2013, 14:03:21 pm »
Еве кај мене како е внатре:

И надвор:

Нити отпорници додавани ни ништо. Плаг ен плеј :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #17 на: 18 Септември 2013, 14:17:29 pm »
Зошто сијаличките имале вграден отпорник.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #18 на: 18 Септември 2013, 15:18:39 pm »
Не дека не можи со отпорник, али црвените диоди имаат помал пад на напон(работат на 2, нешто волти... плавите исто така...). Што вели велештрумф може и 5 да се стават, не мора максимумот да се вади. Е сега може и отпорник на секоја диода. еве калкулатор да не сметаш на рака http://led.linear1.org/led.wiz. Е сега како работи пресметувачов.... Можеш значи да врзиж една диода и отпорник, можеш и 4-5 или повеќе диоди и отпорник. Диодите кога ќе ги купуваш ќе прашаш карактеристики да ти запишат, напон и струја ќе ги прашаш.
Во полето (Source voltage) ќе внесиш вредност 14.4, тоа е напон на напојување, нели кога е запалена колата максимум треба да достигне 14.4в.
Во второто(diode forward voltage) поле ти е напонот на кој работи диодата, точно ќе ти го кажат продавачите би требало да е 2-3.6в
Третото(diode forward current (mA)) поле е потрошњата на струја, исто така ќе го прашаш продавачот.
Четвртото(number of LEDs in your array) поле ти е број на диоди(сериски врзани).
Кога ќе кликниш каклулејт ќе ти даде пресметките и визуелен опис, како и мало објаснивање.
« Последно менување: 18 Септември 2013, 18:16:49 pm Bicikle »

Отсутен SaseMajstorot

• Јуниор
  • **
« Одговори #19 на: 18 Септември 2013, 15:47:51 pm »
Е арно де... ама овај калкулаторов некако многу витамински... се нешто мултивитамини, сирупчиња и такви работи излегуваат... хех... кај мене е грешкава или некој линк е побркан? :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #20 на: 18 Септември 2013, 18:16:34 pm »
aiii hahah da da sum gi pobrkal linkojne,... http://led.linear1.org/led.wiz ova e linkot :) (se izvinuvam za greskata )

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #21 на: 18 Септември 2013, 20:59:50 pm »
Еве кај мене како е внатре:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

И надвор:

Нити отпорници додавани ни ништо. Плаг ен плеј :)

велештрумф... и себе и неупатените ги тураш во заблуда, и тоа во нај мала рака ОПАСНА ПО ЏЕБОТ а во посериозни моменти може и по ЖИВОТ заблуда.

значи ДИОДА е една работа а СИЈАЛИЧКИ СО ДИОДИ е друга работа. ти имаш од овие вториве т.е. СИЈАЛИЧКИ СО ДИОДИ и тие се скоцкани и врзани веке во серија со отпорници и се што е потребно само да ги утакнеш во лежиштето и да фураш.

членот погоре збори за купување ДИОДИ кои работат на 3,4 волти и сака сам да си експериментира што и како му паше да ги поставува... затоа одтука диксутираме за правилно поврзување на ДИОДИ со отпорници и слично, а не за готов продукт СИЈАЛИЧКА СО ДИОДИ...

внимавајте за што се збори и дискутира. грешно поврзување на акумулатор и амперажата негова лесно доведува до потпалување на инсталација и горење на цел автомобил до голо железо...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #22 на: 18 Септември 2013, 21:12:37 pm »
Мадафак... Не сум имал појма... Мене „ДИОДА“ ми е огромно множество на светлечки сваштарии... Се извинувам ако некого сум навел на погрешен заклучок, не ми била таква намерата.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #23 на: 18 Септември 2013, 21:22:12 pm »
onak во право си, ама 10-15 денари е диода така да нема некоја штета огромна да се претрпи за 4-5 диоди хехе а и тешко дека прегорена диода ќе повлече некоја јака струја.. Сепак не мора да се прегори диодата намерно или ненамерно и тоа треба да се избегне, секако и да се внимава, инсталација си е инсталација, не трпи импровизации. Ако го разгледа калкулаторот, можда примети дека и отпорникот со 1 ом е соодветно дизајниран т.е. пресметан па ако се оди според калкулаторот не би требало да има никаков проблем.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #24 на: 18 Септември 2013, 21:35:53 pm »
onak во право си, ама 10-15 денари е диода така да нема некоја штета огромна да се претрпи за 4-5 диоди хехе а и тешко дека прегорена диода ќе повлече некоја јака струја.. Сепак не мора да се прегори диодата намерно или ненамерно и тоа треба да се избегне, секако и да се внимава, инсталација си е инсталација, не трпи импровизации. Ако го разгледа калкулаторот, можда примети дека и отпорникот со 1 ом е соодветно дизајниран т.е. пресметан па ако се оди според калкулаторот не би требало да има никаков проблем.

ако се заврши со 4-5 прегорени диоди, смешно е и да збориме... проблемот е што сум сведок како се палат диоди (пламен).. со свои очи видов, среќа надвор од возило т.е. како што реков веќе, спојлер на возило. прво се запалија а после и неколку пукнаа во исти момент.. затоа рекво нема играње со права струја.. на наизменична струја ке пукне, ке стопи кабел внатрешно и шанси за потпалување се мали, ама на права струај е лошо... каблите се претвараат во греачи усвитени и палат се околу себе...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #25 на: 18 Септември 2013, 22:10:35 pm »
Па и со наизменична не е препорачливо да се зеза. Да не заглавуваме сега во детали надвор од темава... Немаше осигурач на диодите?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #26 на: 18 Септември 2013, 22:12:29 pm »
Па и со наизменична не е препорачливо да се зеза. Да не заглавуваме сега во детали надвор од темава... Немаше осигурач на диодите?

не очекував такво срање... закачив, поврзав, наместив и другаров стисна на педалата за кочиница, а јас од надвор да гледам и се деси срањето...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #27 на: 18 Септември 2013, 22:23:33 pm »
иииии Арно очи што не си истерал... Инаку мене ми се има десено да ми прегори диода, на права струја, ама не толку спектакуларно, али ете се дешавало и тоа. Калкулаторот најверојатно затоа става обавезно отпорник, да игра улога и како осигурувач, да прегори тој наместо све останато.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #28 на: 18 Септември 2013, 22:43:17 pm »
тогаш не ни знаев дека треба отпорник да има..  :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен SaseMajstorot

• Јуниор
  • **
« Одговори #29 на: 18 Септември 2013, 22:45:43 pm »
Абе ме уплашивте... хаха...
Реков ќе направам фино светло со мал зафат, ама ова било опасна заебанција...
Значи тие ќе одат на регуларен осигурач за позиција, секако...
Е сега ако најдам диоди бели како што сакам, ќе пресметам спроед тоа, но тоа отпорникот не знам од кај да го барам. Додуша Прилеп е малце зафркнат град за најдување такви работи и не знам ни диоди од каде, но ќе изнајдам од негде си викам 10тина колку за експерименти. За отпорници, што знам... си велам треба да има кај што ќе најдам диоди...
BTW: фала за линкот и предупредувањето...