друже... јас купив црвени лед диоди за да составам стоп светло за во спојлер. и идев по таа логика дека една диода е со 3,6 волти напон, па одтука значи во серија врзување е 4 комада за да биде на 12 волти. мене ми требаа 3 реда по 5 така и ги врзав, 3 реда по 5 во серија, значи добив 3 серии. ги поврзав и се стопија за 3 секунди. ај си викам, нешто грешно направив.. зедов нови диоди и пак се случи истото...
после дојде еден електроничар и ми појасни за напони, ампераѓи и останати срања за на акумулатор со права и силна струја дека неможе без отпорник.. еве и денеска кога зимам диоди за возило гледам дека поред диодите има и отпорници, не се само во серија врзани... јас сум и елкетроничар и имам диплома за тоа, само повеќе од 15 години не сум се бачкал со елкетроника, а диодиве се релативно нов правец во електрониката па така да појма немав што и како... он ми пресмета кој отпорник, купив отпорник, го врзав и него во серија и крај на приказната.. ене ги светат диодите и ден денес (3-4 години) на едно од возилата што ги имав а више ги немам...