Автор Тема: Средства за зацрнување на гуми: Совети и препораки.  (Прочитано 190010 пати)

Отсутен MNikolovski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 83
Одг: Средства за зацрнување на гуми: Совети и препораки.
« Одговори #660 на: 16 Јануари 2021, 04:08:16 am »

Нов производ на CARPRO, трајност 6 месеци, достапен од јануари.

Има нешто новости за ова? До кај е, шо, како, цена, за колку употреби?

Инаку ја пред година дена го земав ова:

FalconCar Tyre Protectant
https://carbox.mk/product/sredstvo-za-zastita-na-gumi-falcon-40099/

Го видов на Макпетрол за околу ~150-200мкд и си викам ај да пробам. Од тогаш го имам користено 5-6 пати, ама не сум нешто воодушевен. Средството е течно (како млеко за сончање), на упатството пишува да се прска директно на гумата ама ја прскам прво на сунѓер па го разнесувам, за да не испрскам наоколу по пластики и бандажи.

Веднаш по нанесувањето (откога ќе се исуши) дава некоја убава црна мат боја на гумата (не сјајна ко да е пластична гумата). После 3-4 дена ефектот се намалува, иако не ја возам колата често. На првиот дожд или перење на кола, ефектот скоро целосно се губи. Мислев дека после неколку употреби ќе трае повеќе, ама не било до тоа. Инаку го користам и за патосниците во кола и за гуми на точак, тротинет... Искрено никад не би купил пак вакво нешо пошо мислам дека премалку трае и не би го препорачал на никој :)

На сликиве е ефектот после 10тина минути од нанесување и после кратка вожња од 3-4км низ град:

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
« Одговори #661 на: 16 Јануари 2021, 08:37:26 am »
Ова е малку шити бренд. Поарно К2 да си земел, 750 мл за иста цена.

Околу траењето - гумата МОРА да е стакло чиста, за да се прими подобро хемијата. Што го ебеш, напрскај директно на гумата, накисни ја, пребриши го бандажот, па види како ќе биде. Ама, на добро исчистена гума.

Уште еден совет - немој вакви ствари на патосници да ставаш.

Отсутен MNikolovski

• Јуниор
  • **
« Одговори #662 на: 16 Јануари 2021, 15:19:16 pm »
Ова е малку шити бренд. Поарно К2 да си земел, 750 мл за иста цена.

Околу траењето - гумата МОРА да е стакло чиста, за да се прими подобро хемијата. Што го ебеш, напрскај директно на гумата, накисни ја, пребриши го бандажот, па види како ќе биде. Ама, на добро исчистена гума.

Уште еден совет - немој вакви ствари на патосници да ставаш.

Не е до парите, пре би дал 400-500 за нешто што ќе е добро и ќе ми праи ќеиф, ама кој да знае дека не чинат сра*ава. Тогаш немав скоро никакво искуство со одржуење на кола, посебно не со гуми, али сеа читајќи ги темиве и истражувајќи на интернет веќе знам у кој правец да се движам :)

Инаку секад нанесуем после перење на кола, гумите посебно ги перам со специјална четка, али срање си е срање  ;D

Зашо не на патосници инаку? За гумени патосници зборам, да не дојде до забуна..

Инаку коа веќе спомна к2, на почеток користев едни мн. добри освежувачи за у кола од нив, така беа дискретни, а сепак даваа фин мирис. Ги земав исто од Макпетрол ако не се лажам. После за жал престанаа да го носат тој мирис и никаде не можам да го најдам се уште. Од нив исто имам земано млеко за пластики (околу 200мкд), али не сум задоволен, го користев еднаш и никад више. Истото важи и тука, пре би дал 400-500 за нешто добро. Единствено друго млеко за пластики што иам користено е од некоја си германска фирма, од Купи Алат го земав, и искрено ко за no name бренд сум задоволен, мн е подобро отколку К2. Муабетот ми е, дури и у споредба со ваков бренд, К2 е полошо. Не викам дека другите ствари им се лоши, ете глеам горе го фалат средството за гуми, само споделуем искуство за млеко за пластика :)
« Последно менување: 16 Јануари 2021, 15:28:23 pm MNikolovski »

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #663 на: 16 Јануари 2021, 15:54:15 pm »
Затоа што остава масен слој и се лизгаат патосниците, притоа можеш да пренесеш и на папучите за гас, кочница и куплунг и да биде многу опасно.

Патосници ако се гумени, сосема е доволно миење со сјај за садеви и вода, остави ги да се исцедат, да се исушат и се спремни за употреба. :)

Присутен Diesel

• Сениор
« Одговори #664 на: 16 Јануари 2021, 16:01:50 pm »
@MNikolovski

За тие пари што ти се даваат, имаш...

https://carbox.mk/product/gel-za-gumi-extreme-sonax-235100/

Ова на Сонакс е тешко за нанесување, ама резултатот е одличен.

http://carwash.mk/category-ncistenje/Black3Plus

http://carwash.mk/category-ncistenje/FastBlack

http://www.autopro.mk/produkt/nadvoreshna-upotreba/endurance-high-gloss

Ова на Фра-Бер подоле, е 5 литри, се меша со вода 1:5, и фактички добиваш 30 литри. Плус, се користи и како дресинг за пластики. Моментално немам потреба, ама наредно за гуми вакво земам. Околу 1100 денари е, ама имаш за цел живот.

https://www.fra-ber.it/en/shop/industrial-vehicles/professional-en-5/exterior-truck-finish/gommanera-2/

Ова на КарПро го користам во моментов, и сум пре-пре-презадоволен. Малку скапичко иде, ама се користи за внатрешна пластика (нема подобро), за надворешна пластика и за гуми. 1:5 за внатре, 1:3 до 1:1 за надворешни пластики и гуми.

http://www.autopro.mk/produkt/vnatreshna-upotreba/perl-coating-carpro

Вака изгледа на ЧИСТА гума, од прилика... И трае. Многу.

Можеш да ги видиш и надворешните пластики, дека имаат прекрасен сатен финиш. Истото средство е, КарПро Перл. За внатрешни пластики, ти гарантирам дека нема подобро.

За патосниците, се перат, и се напрскуваат со КарПро Перл, и се оставаат да се исушат преку ноќ, пошто средството е на база на вода и е самонивелирачки. Е тогаш си безбеден со патосниците.

Инаку, @Passat3B ти објасни прекрасно зошто не.
« Последно менување: 16 Јануари 2021, 16:07:08 pm Diesel »

Отсутен MNikolovski

• Јуниор
  • **
« Одговори #665 на: 16 Јануари 2021, 16:41:47 pm »
Затоа што остава масен слој и се лизгаат патосниците, притоа можеш да пренесеш и на папучите за гас, кочница и куплунг и да биде многу опасно.

Патосници ако се гумени, сосема е доволно миење со сјај за садеви и вода, остави ги да се исцедат, да се исушат и се спремни за употреба. :)

Сум го приметил тоа, за тоа почнав да го разредувам со дестилирана вода и веќе не е толку страшно. Инаку сум пробал и само со шампон да ги мијам, ама не е тоа тоа, мн. праи ќеиф коа ќе светне тоа црното 8) Фала за советот у секој случај  :)

@Diesel фала ти и тебе за советите. Деновиве читав за пластики и гуми и видов дека многу го фалат CarPro PERL и мислам дека тоа ќе е мојот следен избор. Фала ти за сликите и споделувањето на искуство. У случај ако скоро земаш од тоа на Фра-Бер, сподели искуство и со нив и споредба со PERL-от.

Присутен Diesel

• Сениор
« Одговори #666 на: 16 Јануари 2021, 17:03:46 pm »
Нема мака, за тоа сме тука.

Обавезно ќе земам на ФраБер.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #667 на: 16 Јануари 2021, 20:35:55 pm »
Carpro Perl e zakon dresing plastiki nadvoresni vnatresni  plastiki okulu motor i creva ,gumi pa i koza

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6001
« Одговори #668 на: 16 Јануари 2021, 22:42:07 pm »
Значи универзал за пластики и гума 😁

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен dame

• Сениор
« Одговори #669 на: 16 Јануари 2021, 22:47:33 pm »
Се зависи како ќе го разредиш ама секоја чест

Отсутен MNikolovski

• Јуниор
  • **
« Одговори #670 на: 16 Јануари 2021, 23:14:21 pm »
Carpro Perl e zakon dresing plastiki nadvoresni vnatresni  plastiki okulu motor i creva ,gumi pa i koza

Некаде прочитав дека името PERL значи токму тоа.

P - Plastics
E - Engine
R - Rubber
L - Leather

Нека каже @Dejan Gj дали има вистина у ова :D

Отсутен dame

• Сениор
« Одговори #671 на: 16 Јануари 2021, 23:22:54 pm »
Да така е 😉

Отсутен Dejan Gj

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 411
« Одговори #672 на: 17 Јануари 2021, 10:29:16 am »

Некаде прочитав дека името PERL значи токму тоа.

P - Plastics
E - Engine
R - Rubber
L - Leather

Нека каже @Dejan Gj дали има вистина у ова :D

Најдов некоја слика со упатство, Perl е дресинг за пластики надвор внатре, гума надвор внатре ( тркала ), кедери, моторен простор, кожа, за секоја површина разлицен е само растворот.
Има одлична трајност поготово во домашни услови кога ќе се нанесат неколку слоеви
http://www.autopro.mk/produkt/vnatreshna-upotreba/perl-coating-carpro
« Последно менување: 23 Јануари 2021, 20:04:03 pm Dejan Gj »

Присутен Diesel

• Сениор
« Одговори #673 на: 30 Јануари 2021, 18:47:34 pm »
Си купив Fra-Ber Gommanera KE 185. 5 литри, се меша 1:5, за 30 литри корисна хемија. 1150 денари. Литро испаѓа 38 денари, што за тоа што го нуди (што успеав да испробам до сега), е убедлив бест-бај.

Направив раствор 1:5. И на тој размер е густо и мрсно. Во тубата е како мед густо.

Пошто летниот сет ми е веќе среден, пробав како ќе се понаша на нагазниот слој.

Еве пред...

Еве после...

Напрскав и оставив преку ноќ, да видам дали ќе се самонивелира или ќе треба вишокот да се пребрише. Може и вака, ама дефинитивно треба да се пребрише вишокот.

Имам еден ќопавац од Форд во подрум, па решив на него да пробам.

Прво ја исчистив гумата со АПЦ, 1:4. Значи, пробам на кристално чиста гума.

Прво шприцнав директно на гумата, па пребришав после некоја минута.

Еве 50:50.

На спротивната страна од гумата, само напрскав и оставив преку ноќ, не пребришав.

Се суши, ама недоволно. Мора да се пребрише вишокот.

Вака се понаша водата, после нанесување и пребришување...

Тоа беше вчера. Денес, пробав вака - прво, на апликатор напрскав, па нанесов, па пребришав.

Ова е најдобар метод на нанесување. Еве зошто... Дури и на слика изгледа добро. Во живо е уште подобро.

Следно, на другата страна, нанесов со апликатор и оставив да се исуши.

Останува многу residue, и е многу мрсно. МОРА да се пребрише вишокот.

Чисто не се нанесува. Пробав, бетер е од гелот на Сонакс.

Уште да ја провериме трајноста, за комплетна оценка на хемијата. Ќе биде и тоа, ќе апдејтирам.

Да резимирам - сум користел многу различни дресинзи за гуми. Ова е close second после CarPro Perl. Ова се моите топ 3:

1. CarPro Perl
2. Fra-Ber Gommanera KE185
3. Sonax Xtreme Tyre Gloss Gel.

Па сите останати.

Perl е најлесен за користење, најдобро изгледа, најдолго трае, самонивелирачки е, ама е и најскап во однос количина-цена. 900 денари за 500 мл, 1:1 или 1:2 за гуми. Плус, може да се користи и за ентериер, и за надворешни пластики. Плус е на база на вода, и најлесно се чисти. Не создава слинг-ефект да ја валка колата. Накратко, перфектно е. Ама, цената е проблем, реално. При 1:2, испаѓа 600 ден./литар. При 1:1, 900 за литар. За гуми, се препорачува неразредено. Така, испаѓа 1800 за литар.

Gommanera е најевтин, најмногу има, лесно се нанесува, супер изгледа, не знам колку ќе трае. Може да се користи и за надворешни пластики. Не е на база на вода, претпоставувам, туку на база на силикон, пошто и на 1:5 е премрсно. Фрка ми е дека само колку ќе биде проблем да го симнам при чистење и дали ќе шлака на полумесеците. Мислам дека со пребришување ќе го елиминирам тој проблем, ама ќе пробаме. 1150 за 5 литри, при 1:5, испаѓа 38 ден./литар. Џабе.

Сонаксот е супер, ама тешкотијата за нанесување и цената ги поништува сите позитивни ефекти од средството. Еднаш го користев, веќе не. Со цена, 450 денари за 250 мл. 900 за пола литро. Не се користи за ништо друго. Не се меша, така да испаѓа и поскапо од Perl, што е АПСУРД.

Би го препорачал, сега за сега, колку што можев да го испробам. Не изгледа сјајно, да л'шти, туку баш онака, природна, длабока црна нијанса. И да не трае колку што очекувам, имам пун курац од него и можам да шприцам до миле волје. Без пари ми испаѓа однос количина-цена.

Оставам простор за проба во реално време и услови. Плус, не ми е пробано на пластика (мазна, текстурирана, кваките сл.). Некои впечатоци може и да се променат. А може сум го решил проблемот со дресинг на гуми и надворешни пластики за навек. Ќе видиме.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3868
« Одговори #674 на: 03 Февруари 2021, 21:14:23 pm »
Jas voa go kupiv pred nekoj den slucajno od benziska

https://carbox.mk/product/cistac-za-gumi-i-sjaj-pena/
So bi rekol prijatelot @Diesel  ne e best dresing ever, ama zatoa e samoniveliracki, prskas se pravi pena ( gusta ko za bricenje ) , ja snemuva za 10 sekundi i posle toa gumata ima wet look. Povtoruvam ne e najdobar, ama za najlesen za aplikacija sigurno. Ne sum merel kolku gumi ke ima so edna boca da se napravat ama na kapaceto vrz nego pisuva za 40 gumi, pa da mu veruvame.  ;D

« Последно менување: 04 Февруари 2021, 07:38:05 am Roci »