Прочитај си погоре ван, ете ти реплика од студијата што ти ја прикажа овде. Ако имаш уште такви студии слободно сподели ги, со мое очекување дека конечно ќе научиш и ти нешто ново...
Дури сега, при повторно прегледување те разбрав дека претходниот пост си го едитирал.
Ако дозволиш да ти сугестирам, не практикувај вакво едитирање откако некој веќе реплицирал на твојот пост - причината е затоа што ретко кој се навраќа назад на веќе прочитаните постови. Си можел едноставно да реплицираш во нов пост.
Нeka остане на страна тоа. Мило ми е дека ти се допаѓа студијата, дефинитивно прочитај ја цела (ако ти преостанале непоминати делови, а така некако ми изгледа).
Нејсе. Во врска со извадоците што си ги цитирал од научната студија на Делгадо.
Ќе те замолам посебно внимание да посветиш на уводот и на заклучокот. Целта на оваа научна студија е преку анализа на постоечки студии, да ја анализира состојбата со безбедоста на генетски модифицираните организми (ГМО),
од токсиколошки аспект (нешто што е специјалност на авторот). Делгадо анализира студии кои опфаќаат повеќе разни ГМО: potatoes, corn, soybeans, rice, cucumber, tomatoes, sweet pepper, peas, and canola plants for food and feed were included.
Еве само еден мал извадок од уводот:
In this paper, the scientific information concerning the potential toxicity of GM/transgenic plants using the Medline database is reviewed. Studies about the safety of the potential use of potatoes, corn, soybeans, rice, cucumber, tomatoes, sweet pepper, peas, and canola plants for food and feed were included. The number of references was surprisingly limited. This review can be concluded raising the following question: where is the scientific evidence showing that GM plants/food are toxicologically safe?
Значи авторот во овој научен труд ги анализира достапните peer-reviewed студии, од Medline database (американската државна медицинска библиотека, погоре пред некој пост поставив линкови).
Извадоците што ти vlatko.klp си ги цитирал од студијата, се пренесување на студиите кои ги анализира Делгадо. Ти си ги извадил од контекст, или поточно - поединачно ни пренесуваш како ти ги разбираш одделните анализирани студии. Самиот факт дека Делгадо ги анализира истите тие студии, не значи дека тој се согласува со тие студии (и со тебе). Прочитај повнимателно, и во целост.
Понатаму, како што и сам пренесуваш - заклучокот е дека повеќето од студиите опфатиле зачудувачки кратки временски периоди, или се однесуваат на анализа на нутритивниот состав на анализираните ГМО. Дека времето на студиите најчесто е многу кратко, еве само еден пример:
To determine whether transgenic Event 176-derived corn had an adverse effect on broiler chicken performance, Brake and Vlachos (1998) performed a 38-day feeding study in males and females.38 дена! Смешен период кога нас не интересираат долготраните ефекти врз здравјето.
Делгадо опфаќа повеќе разни токсиколошки аспекти од исхрана со ГМО, меѓу другото и можноста за трансгенетски трансфер на ДНК од храната во клетките на самиот организам (дигестивниот систем, и дигестивната бактериска флора). Но тоа ќе го оставам за некој друг пост, можеби.
Како и да е, еве што ти велиш понатаму:
Главната загиженост кај авторот е должината на овие тестови. Јеботе, како ние не знаеме дека времето е клучен фактор при кој што ГМО-то се усовршува до степен кој што е секој ден се подобар и подобар. Затоа имаш 1010389123 други исто толку добри студии кои што имаат многу подолги тестирања со повторни исти резултати сугерирајќи дека животни хранети со ГМО и без нема разлики did not show any GMO-related changes!!! , Морам да ти признаам, интересно за читање и доста добра студија! Но за жал, ни малку не се совпаѓа со твојата теорија против ГМО која што е смешна.
Тоа што Делгадо го кажува, е дека постоечките студии се прекратки за носење на заклучок за долгорочните последици. Тој не успеал да дојде до студии кои се бават со долгорочните последици - затоа што не постојат такви студии. Значи ако ти знаеш за квалитетни peer-reviewed студии, кои опфаќаат навистна долги периоди (години, и десетици години) - те молам пренеси ги овде. Многу би сакал да ги видам, и проучам.
Но тие
„1010389123 студии„ што ги спомнуваш
не значат ништо ако испитувале краткорочни последици (или нутритивен состав).
Твојот заклучок е невалден.Главната поента која јас би ја извадил од оваа студија е дека безбедноста од исхраната со ГМО е далеку од научен консенсуз... без разлика на тоа што регулаторните тела на САД и прехрамбената (ГМО) индустрија би сакале да не убедат во нешто друго.За крај еве го заклучокот на Делгадо:
The main goal of the present paper has been to review critically the published scientific literature concerning potential toxic effects/health risks of GM plants. It has been noted that experimental data are very scarce. As shown throughout the paper, most investigations correspond to short-term studies, mainly nutritional studies, with very limited toxicological information (Filip et al., 2004). Where are long-term toxicological studies that should guarantee the safety of the transgenic plants for animal and human consumption? (Patel et al., 2005). Because of the importance that the consumption of GMfoods has acquired, as well as its enormous potential in the near future, the performance of a complete case-by-case study seems would be advisable (Weil, 2005). Long-term studies are clearly necessary. This review can be concluded raising the following question: where is the scientific evidence showing that GM plants/food are toxicologically safe, as assumed by the biotechnology companies involved in commercial GM foods?