Да да од миќота беше документарецот... Апсолутно се согласувам со тебе со тебе во тој пост...
Да се вратиме на гмо-то... Точно дека богот рандом може да прави што сака со днк-та, али тешко веројатно дека ќе му текне да ја реконструира секвенцата баш онака како во некоја риба или рибилзна или што ти знам јас што, т.е. како во некоја лабараторија. Не дека сум да се укине гмо во лабараториите, али не мора ни да ни се наметнува со сила да јадиме. Еноставно треба да има право на избор, тоа според моите сваќања би било праведно, без разлика дали е штетно или не. Исто како што имаш право да возиш дизел(како поштетн за околината) или бензин(као демек сега со безоловниов понештетен....)
Точно дека сме вршеле вештачка селекција години наназад, али таа била многу постепена и истовремено и човекот се навикнувал на таа храна, ова со сплајсингов го разбирам, како сојата ќе скокне 1000 години еволуција, а за тоа време човекот ќе остане на исто рамниште... Решение: ќе го мутираме и нашиот род со цел да ја стасаме сојата- едноставно нели хехех -мада не се согласувам да се мутираат луѓе, пошто ќе бидат лудовишта а не луѓе, да ми прости Господ, или што и да е. Сепак сведоци сме на киборизи(нели човекот со вештачките нозе во темата наука и астрологија е нешто така? ) па вие сте запнале за гмо... за 10 год може ќе пиеме нафта бидејќи ќе ни накалемат дизел мотори и ќе немаме никаков проблем со варњењто на истата.... јбг...
Во секој случај не би сакал да ги осудувам оние што имаат мака и потреба од медицински помагала,што мене ми личат како прв чекор кон киборзите, ни најмалку, да не даде Господ никому да се најде во таква ситуација.
Не знам зошто ставањто на механички делови на жив организам ми има некоја сличност со генетски инжинеринг(не со гмо или вештачка селекција) па затоа спомнав, исто така ми изгледа како далеку поопасно од ген. инж. поготово ако се злоуппотреби.