Автор Тема: ГМО  (Прочитано 408464 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43712
  • Il Moderatore
Одг: ГМО
« Одговори #2221 на: 07 Јануари 2019, 00:12:02 am »
Еве, пак илуминатите сакаат матер да ни е*ат со овие ГМОава...
https://www.sciencealert.com/review-of-6000-studies-over-two-decades-delivers-its-verdict-on-GMO-corn-safety?fbclid=IwAR2BAP-dFW6jAz_8CoYrrDvsIji__uUQ4LLcBVKBtYMQpz5Kusw2y_tVV-I

There have been, for a variety of largely unscientific reasons, serious concerns surrounding the effects of GMOs on human health.

This analysis confirms that not only do GMOs pose no risk to human health, but also that they actually could have a substantive positive impact on it.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #2222 на: 07 Јануари 2019, 05:57:05 am »
Мене ми се чини дека не знаат што прават, дека не можат да ги предвидат сите мурации и нус појави, едно ќе напраат, друго ќе расипат, е сењга да се толку моќни да знаат точно што прават, сите мутации и евентуални последици да ги предвидат-аферим. Само за сега см малце скептик, али ако не поминат некои фази кај што грешиле ли кај што ќе направат грешки нема да дојдат до тоа ниво. Башка мислам Јапан ќе изумреа ко пилци за јадење ко им рикна електраната ако не беше гмо.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2223 на: 07 Јануари 2019, 08:20:08 am »
Баш ме занима што е тоа едно што напраиле и друго што расипале? ;D ;D
И мислиш пуштиле деца да си играат со скупа технологија и „не знаат што прават“?? :D :D :D
Нема никаква врска нуклеарната катастрофа во Јапонија со ГМО.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5041
  • The Spartan General
« Одговори #2224 на: 07 Јануари 2019, 08:48:55 am »

Од каде си толку сигурен дека нема?  :-X :-X

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6742
  • Бенве сие бенве
« Одговори #2225 на: 07 Јануари 2019, 09:03:35 am »
Колку народ имало во 1950та на пример, а колку денес. Мора да не ништат некако.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2226 на: 07 Јануари 2019, 09:19:07 am »

Од каде си толку сигурен дека нема?  :-X :-X

Не во смисла на контролирана интервенција во генетскиот запис на организмите :) Генетски Мутирани Организми е различно од Генетски Модифицирани Организими ;)

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5041
  • The Spartan General
« Одговори #2227 на: 07 Јануари 2019, 09:24:16 am »
Колку народ имало во 1950та на пример, а колку денес. Мора да не ништат некако.

Многу си негативен како за таков убав празник.

Не во смисла на контролирана интервенција во генетскиот запис на организмите :) Генетски Мутирани Организми е различно од Генетски Модифицирани Организими ;)

Домат, френка, патлиџан, парадајз.

;D ;D

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5291
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2228 на: 07 Јануари 2019, 11:54:43 am »
Забелешка: ГМО е назив резервиран за организми со рекомбинантна ДНК, ондносно организми добиени со генетски сплајсинг на нивната ДНК.

Другите класични методи за генетски модификации, од разбирливи причини нивните продукти не се нарекуваат ГМО. Како на пример генетска селекција - бирање кој бик ќе ги оплоди кравите, или од која тиква ќе се користат семки за следната сеидба. Така да додека навистина целата храна која денес ја јадеме е генетски модифицирана, разликите во методите на модификација се тие кои ја определуваат безбедноста на храната.

Ова повеќе пати е објаснувано на темава, се работи за разликите на одговорот на имуниот систем. Генетска селекција дава суптилни спори промени, резултатот е храната која имуниот систем лесно ја идентифицира како безбедна.
Рекомбинантна ДНК, или организми добиени со генетски сплајсинг ДНК - се добива храната која имуниот систем лесно НЕ ЈА идентифицира како безбедна, и често има претерани реакции. Како алергии, и воспаленија, кои со време прогресираат кон автоимнуни болести.

Инаку Симо, дај бе не паѓај толку во несвест за уште една МЕТААНАЛИЗА во низата такви confirmation bias творби, oд пропагандата со која не бомбардира индустријата за производство на профитабилна храна.
Др’ж нешто поинтересно, за тоа во која насока треба да се инвестира и поддржува развојот на Генетиката (наместо за профит на индустријата, на сметка на здравјето на човештвото):

https://futurism.com/gmos-led-the-fight-against-zika-and-ebola-and-they-will-combat-the-next-great-pandemic/

Цитат
Perhaps the most dramatic example of GMO use in medicine came during the 2014 Ebola outbreak in West Africa. When American doctor Kent Brantly and other Western volunteers contracted Ebola, several were cured by a “secret serum” called Zmapp. Manufactured by genetically modified tobacco plants, it’s a mixture of several proteins that attack the Ebola virus.

Цитат
Molecular biology is often found on the front lines of pandemics, appearing in on-the-spot diagnostic tools that are cheap and do not require extensive equipment or training. For example, a Harvard-led team recently unveiled a paper-based test – similar to a pregnancy test – that uses the CRISPR/Cas gene editing tool to distinguish the Zika virus from the closely related Dengue virus. If the Cas9 protein encounters the specific DNA sequence of Zika virus in a drop of blood, it starts a chain reaction that results in a colored readout.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #2229 на: 07 Јануари 2019, 15:39:17 pm »
Не дека се деца, ама не можат да предпостават. Рекомбинацијата на само еден пар хромозоми влијае на остатокот од нишката и тоа не знаеме како...
Епа по катастрофата јапанците мораа да најдат начин да се прехранат поплавени површини, уништени залихи, економски крах. Изнасадија гмо, роди, си јадеа. инаку гладни ќе останеа. Не дека гмо го предизвикало цунамито.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2230 на: 07 Јануари 2019, 20:02:29 pm »
Хахахахаха ;D ;D ;D

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #2231 на: 08 Јануари 2019, 04:29:24 am »
ne si znael ? :D
ају ако знат што прават, оти не ја направат ете пченката отпорна на инсекти па мора да ја прскаат? Не ми е логично, ама ај нека ти биде дека знаат што праат. Потоа колку обработливо земјиште само во мк не се обработува па да имаме потреба од гмо? За експерименти пеки, друг муабет...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2232 на: 08 Јануари 2019, 07:20:36 am »
@Bicikle  ГМО е благодет за мрзливи фармери како македонецот што е, Нуди поголеми приноси со поалку работа :D :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2233 на: 08 Јануари 2019, 10:17:31 am »
Уште една придобивка на ГМО: Љути патлиџанчиња :)

https://www.technologyreview.com/the-download/612721/the-next-feat-for-crispr-might-be-spicy-tomatoes-made-with-chili-genes/
« Последно менување: 08 Јануари 2019, 10:28:35 am Simo - Carrier159 »

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5291
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2234 на: 08 Јануари 2019, 10:23:22 am »
@ГМО е благодет за мрзливи фармери како македонецот што е, Нуди поголеми приноси со поалку работа :D :D
Да да, но само во првите пар десетици години - се додека не уништи почвата и подземните води со хербицидите кои никој не ти кажува дека секоја година ќе мораш се повеќе и повеќе да ги прскаш. Заем од идината. Земаш сега за да враќаш утре, или син ти да враќа. Нема бесплатен ручек.