Автор Тема: ГМО  (Прочитано 408240 пати)

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
Одг: ГМО
« Одговори #540 на: 21 Мај 2014, 14:24:49 pm »
Мое мислење е дека малку претеравте кон тоа кој колку и што прочитал, не доликува на еден ваков форум...едноставно не е мерило, на кој му е поголем :)

Инаку, дали е добро ГМО или не, односно, дали воопшто е потребно или не, едно најбанално прашање кое можеби ќе ви го даде одговорот:

Кој на светот умрел од јадење домат или пиперка од бавча (не, ГМО) ?

;)
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #541 на: 21 Мај 2014, 14:34:54 pm »
Сите.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #542 на: 21 Мај 2014, 14:56:18 pm »
Кој на светот умрел од јадење ГМО?

(ако сеа се залетате да пуштате линкови, ве молам линкови од сериозни, peer-reviewed извори, а не од new-world-order, RT, Fox News, разни таблоиди, naturalnews, блогови, „„„документарни“““ филмови, разни анегдоти и слично)

И доста поврзувате „бавча“, „природно“, „традиционално“ дрн дрн со „здраво“. Тие работи се не-по-вр-за-ни.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Turbo
« Одговори #543 на: 21 Мај 2014, 15:08:01 pm »
Која е потребата од ГМО in the first place? Што и фалеше на храната досега, па сега наеднаш ГМО :)

Не се замарам со извори да губам цел ден и да го тупам, чисто лаички прашувам бидејќи еве досега, ништо не ми фали, а не сум јадел ГМО

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #544 на: 21 Мај 2014, 15:14:19 pm »
Тоа е како да речеш, што ќе ми е да летам. Во 1900тите првите летови на браќата Рајх биле кратки и ништожни. Исто како и генетската модификација на организмите пред некоја година. Но по само 60 години Јуруј Гагарин отиде во вселената. Денешниот свет неможе да се замисли без летачки објекти. Не дека и пешки не одевме до Солун, но требаше неколку недели, а сега за неколку часа си во Лондон.
Истото и со компјутерите (можеби и подобра аналогија). Непотребни се на прв поглед, но откога ќе им се најде примена се незаменливи.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Turbo
« Одговори #545 на: 21 Мај 2014, 15:27:36 pm »
Точно, меѓутоа сите тие пронајдоци во технологијата претходно ги немаше. Луѓето не знаеа за авион, не знаеа за компјутер, не знаеа за многу работи, меѓутоа тие работи го олеснија животот и го ставија светот на дланка, буквално за неколку саати. 35 еур за карта Скопје-Венеција, притоа за 90 минути сум во Венеција? Хелоу :)

Но знаеа за Храна, па сега наеднаш не чини храната? Сега, кога многу повеќе се внимава на се, на хигиена, зошто има повеќе болести? Истото се случуваше во 50-80тите минатиот век, со оловото во горивото. Само еден научник апелираше на тоа дека има преголема застапеност на олово во најгорните слоеви на земјата и воздухот, кога правел експерименти за староста на земјата...после 30тина години се докажа дека е во право. Исто, како и сега, во УСА имаше, да не речам пропаганди како оловото е добро за децата, незнам ова, она

ГМО е добро? Што, ќе живеам 82 години, 5 месеци и 23 дена, наместо 79 години, 8 месеци и 18 дена, а притоа ќе јадам домат кој има вкус на слива и мирис на диња? За мене, апсолутно неприфатливо.

Конкретно, во City mall, пред некое време, кило цреши (УВОЗНИ, наведено) - 1230 денари! Барем да личеа на цреши, а не како да јадиш лешници!....АЛО, 1230 денари???!?!?

А пак, ако се работи за подобар плод на што и да е, зошто тогаш не се искористат нашите капацитети за земјоделие целосно?
Зошто има лош откуп на сите, еве да ги наречам суровини? Грозје, овошја, тутун...Немаме производство, а без производство, ГМО нема да ни го реши проблемот...па уште и увезуваме, цреши увозни, брашно увозно...што ќе биде следно, увозен воздух?

Јас лично, ГМО го гледам само како профит, без никаква јасна корист од истото. Во МК, не ни треба ГМО

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #546 на: 21 Мај 2014, 15:34:02 pm »
На добар пат си.

ГМО не е профит. Но, лиценцирање на ГМО е профит. Мешањето на овие два поима всушност прави дел од нејаснотиите.

Не дека се добри или не. Тие се уште на ниво на летање со точак (на ниво на Комодоре 64 или Амига). Но имаат многу години развој пред нив. Вака би можел да изгелда тој развој: Во саксија на балкон си ставаш семе за патлиџан кој е толку совршено направен, да нема потреба од ѓубриво, има многу голема толеранција на суша и има најдобар вкус од сите патлиџани досега. И расте во саксија на балкон, и дава плодови од 200 грама, односно род од 8кг патлиџан месечно, 8 месеци од годината. Значи си садиш во саксиите по дома и на балкон и ти расте патлиџан домашен. Без да се замараш воопшто. Само семето е скапо и кошта 1000 денари, други трошоци освен вода - немаш. Ете тоа е ГМО за 20 години од сега. Односно една верзија на ГМО. (Core i7 патлиџан)

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Turbo
« Одговори #547 на: 21 Мај 2014, 15:44:43 pm »
Па нека напраат Core i7 патлиџан и нека го продаваат, не вака само се прави поделба околу тоа дали ГМО е воред или не...Не мора да се тестираат ефектите врз луѓето на многу примитивен начин како сега, кога за се тоа има опрема и капацитет :)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5291
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #548 на: 21 Мај 2014, 16:01:07 pm »
...ве молам линкови од сериозни, peer-reviewed извори...
Van, кажи бе некој наслов и автор кој си ги читал, зашто си ваков? Не за друго, од страна некој може да си помисли дека ништо не си прочитал. А рече си прочитал. Дај кажи бар еден наслов, вака малце незгодна станува ситуацијава.

Aко е незгодна ситуацијата, тоа е заради тоа што се однесуваш како дете. Затоа и ти реков дека не си играм повеќе со тебе ако не ги почитуваш правилата на играта.  ;)
Со вакво однесување не заслужуваш одговор на провокацииве... ама ете добродушен сум :) и не сакам да остане јавноста неинформорана, па ќе цитирам што ВЕЌЕ ти одговорив.

А не Филип, не си играм со тебе се додека не ја прифатиш играта според прифатливи правила.

Можеш да ми спинуваш репликите, и селективно да ги вадиш од контекст (патем си ја заборавил запирката)... ама за ова не дискутирам се додека не ги прочиташ и коментираш peer reviewed научните студии со кои кај растенијата реално и докажано е покажана една голема разлика меѓу оригиналот и ГМ рекомбинантот: значајно намалени количини на есенцијални амино-киселини.
Едноставно не заслужуваш никаков одговор, се додека не покажеш дека го респектираш соговорникот барем толку за да ги погледнеш покажаните аргументи (факти всушност).

Во меѓувреме уште еден поздрав од Карлин: 
;)

Во превод, докажи дека си писмен, прочитај ги спомнатите (peer-reviewed) студии (:
До тогаш немаш лице да спомнуваш литература, ниту јас имам поттик (или барем повод) да дискутирам литература со тебе.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #549 на: 21 Мај 2014, 16:03:55 pm »
Која е потребата од ГМО in the first place? Што и фалеше на храната досега, па сега наеднаш ГМО :)

Која е потребата од која било технолошка иновација? Сигурно не им било досадно решиле да тепаат слободно време со генетски инженеринг.

Потребата е истата она која постои посдледниве 10.000 години агрикултура: по богат род, на иста површина поише кила храна, менување на својствата на плодот на начин од кој луѓето ќе имаат бенефит итн итн. Потребите се истите поради кои човекот веќе со милениуми намерно и свесно го менува генетскиот матерјал кај различни култури.

Не се замарам со извори да губам цел ден и да го тупам, чисто лаички прашувам бидејќи еве досега, ништо не ми фали,

Не си само ти. Низ светот постојат луѓе кои умираат од глад затоа што - шознам - постоечките сорти пченка не растат на таква-и-таква почва или или не растат доволно, или не трпат такви-и-такви хербициди (наезда на скакулци ја „решава“ цела реколта) бла бла бла итн итн... Или замисли патлиџани кои наместо 2 недели - трпат 2 месеца складирање без да скапат. Наместо да скапат непродадени, можеш да ги транспортираш у пичке-си-материне и таму да ги јадат. ГМО има потенцијал да спаси милиони животи - има да никне пченка каде што до вчера немало шанси да никне.

а не сум јадел ГМО

Си јадел, си јадел и тоа охохо си јадел. Не е од вчера генетското модификување. Она што е ново е анти ГМО глупилото, не ГМО. ГМО си кркаме више со децении.

Не знам како воопшто замишљате ГМО, ама чим се плашите - не е тоа што мислите.

Van... ај биди маж и признај дека не си прочитал ниту една книга поврзана со генетика. Или покажи пред сите дека грешам со тоа што ќе ми кажеш еден наслов кој си го прочитал.

До тогаш немаш лице да спомнуваш литература, ниту јас имам поттик (или барем повод) да дискутирам литература со тебе.

А имаш поттик да реплицираш, да постираш линкови од карлин и да ми викаш дека нема да дискутираш? И тоа неколку пати?

А да приложиш наслов - оп одеднаш ти снемува поттик.

Шо така?

Да погодам?

Eee, Van, Van...

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14288
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #550 на: 21 Мај 2014, 16:27:50 pm »
Пред 10-15г во Преспа јаболката не ги прскаа,сега ги прскаат над 15 пати во текот на една сезона.Зошто?Кое е поздраво јаболко за јадење?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #551 на: 21 Мај 2014, 16:37:10 pm »
Пред 10-15г во Преспа јаболката не ги прскаа,сега ги прскаат над 15 пати во текот на една сезона.Зошто?Кое е поздраво јаболко за јадење?

Зависи со што се прска. Некои пестициди се штетни и тие еден-по-еден скоро сите ги забранија во западните земји пошто се отров дури и ако изедеш многу мали количини. Има и други, по нови, кои се ок доколку ги јадеш у мали количини (ќе го миеш јаболкото и немаш гајле).

Иначе во принцип секако дека е најубаво ем здрава сочна јаболка, ем непрскана со ништо. Ама такво нешто нема. Сеа баш пред некое време открија дека оние јаболки кои природно не ги напаѓаат инсекти (може си видел - на едно дрво 99% изедени јаболки од црви, а 1% здрави неизедени јаболки) самите лачат некои хемикалии кои ги бркаат инсектите. Богот Рандом ги измутирал на инсектициден начин (тоа не е реткост во природата, примери има многу) И дека тие природни излачотини се мање-више подеднакво штетни како и човечките современи вештачки пестициди.

И не ми се верува дека пред 10-15 години не ги прскале. Сигурен си? Ја колку што знам пред 10-15 години не можеа да обезбедат пласман на ЕУ баш затоа што ги прскаа со некои хадркор украински и турски пестициди кои во ЕУ биле забранети за човечка консумација. Ама не ме фаќај за збор.

Ај баш ќе прашам, имам другарче агроном што ќе каже, мене лаички ми звучи невозможно да не се прскаат, доколку зборуваме за производство.

Имам јаболки у двор едно десетина дрва - и лани не ги прскав со ништо, сакав да видам што ќе се деси, и ми искочија јаболчиња мали како џамлии и изедени од бубачки. А преклани ги прскавме два пати (еднаш цвет, и втор пат кога потпораснаа) со некои и искочија нааа оолкави јабуки, сочни лудница, се утепавме јадење јаболка немаше шанси да ги дојадеме. Гранки се кршеа од тежината на јаболките.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5291
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #552 на: 21 Мај 2014, 17:19:56 pm »
@FilipM на добар пат си чим критички размислуваш.
Не му верувај на никој. Не и верувај на владата, не и верувај на индустријата, не ми верувај мене и не му верувај на никој тука или било каде... се додека не ги научиш фактите и не си создадеш свој сопствен став.

Од друга страна, добри работи ти кажаа и тие со кои јас имам спротиставени ставови на оваа тема.
Ете ти спомнаа како секоја наука или иновација некогаш била на зародиш, како што сега на почеток е ГМО аспектот на генетскиот инжинеринг. Ти посочија паралела со авијацијата, која исто така некогаш почнала со скромните летови на браќата Рајт, а денес е секојдневие и важен, корисен и интегрален дел од денешното човештво.
Тоа што не ти кажаа е дека во тие рани денови, па до денес, безбројни жртви ја платиле цената на усовршувањето на безбедноста на авионскиот сообраќај. Самите изумители браќата Рајт, имале неколку несреќи и падови. Уште нешто што не ти кажаа, е дека од авијацијата сите имаме корист, а од ГМО храната најмногу корист има профитот на ГМО индустријата. Всушност со методите со кои таа индустрија ги манипулира и поробува (буквално) фармерите, повеќе го заслужува називот ГМО мафија.

Како и да е, назад на авијацијата... како некогаш авијацијата така денес и ГМО храната, сега е сеуште е непознаница од безбедносен аспект, и е експеримент врз сите луѓе. Што е најважно, тогаш браќата Рајт, сами експериментирале врз себе. Но газдите на ГМО индустријата денес, тие експериментираат врз други луѓе, врз нас.
Наш ризик, за нивни профит. Не се дозволува ни да се етикетираат ГМО производите. Ние овците не треба да знаеме што јадеме, не дај боже да се дрзнеш да не земеш од рафтот на продавницата ГМО производ.

Не е вистина тоа што ти кажуваат дека ние тука јадеме многу ГМО храна. Ќе бидеш релативно на страна од ГМО храната се додека седиш на страна од увозна храна, посебно од пченка и соја (репката не е толку опасна, зошто во исхраната се користат деривати во вид на шеќер и масло). Исто во последно време проблем е патлиџанот и паметно е да се купува јабучар или од другите стари видови (стануваат се поскапи пошто слабо се нудат).

И не ги слушај кога ти велат, тоа што газдата на стадото од сите овци одбрал 2-3 пара овци за размножување, дека е истата работа со лабораториски генетски сплајсинг каде гени од риба ставаат во патлиџан. Двете постапки во основа и двете се генетска модификација, но постапките се различни и уште поважно: безбедноста од резултатите е различна.
Не е исто, и овој имењаков твој знае дека не е исто... ама инаетот му е голем. :)

« Последно менување: 21 Мај 2014, 17:30:24 pm Van »

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #553 на: 21 Мај 2014, 17:24:51 pm »
Све, све, само наслов не.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
« Одговори #554 на: 21 Мај 2014, 17:25:09 pm »
А она што Ван не ти го кажува е како профитираат авио компаниите.