Купив OPCOM чисто од мерак нели, да се занимава човек у слободно време (ако го има), да ја пратам работата на возилото, менувам некои параметри доколку сметам дека е потребно и евентуално испрограмирам нешто, мада специјалните функции се плашам да ги користам пошто уште појма немам што и како оди и така натаму.
Барам некое подетално упатство за ОPCOM, па ако некој има би го замолил да ми пушти линк исто како и за некоја саглам софтверска верзија.
Овој е V1.45 и работам со стариот фирмвер, пошто ми рекоа дека подобро работи од новиот, мада можам кога сакам да направам апдејт. Е сега овој уред кога се зема потребно е прво да се активира, за да може да го препознае интерфејсот. Истиот го активирав, интерфејсот го препознава, АМА со подобрите софвери (полските) интерфејсот прекинува, а ECU-то не го препознава. Затоа работа со Chinese Clone верзијата од 08/2010 и тука си работи коректно, освен што не ми дозволува доста функции (аир бег на пример и многу други). Незнам со колку релиња е внатре (8 ли беа)
ОК, ги сега за сега само читам и бришам грешки
ELM327 не ги пронаоѓа (имам и таков), ама овој ги наоѓа и објаснува во кој дел е грешката, едино што ја незнаејќи, место прво да ја видам целата листа со исчитани грешки и снимам репортот, јас директно ги избришав.
Е сеа што е интересно... интересно е тоа што ни Tech2 не можеше да прочита некои грешки и оние единици кои можев да ги видам во скриеното мени (а треба да се нули) ги снема и таман се израдував, едната единица пак се јави - што укажува на фактот дека некој сензор се активира кога не е потребно. По повторно читање на грешките, не јавува грешка, но ја брише единицата кое пак ќе се појави по кратко време и ме нервира пошто неможам да најдам упатство за колата (четворка на пример на првото место во BUS редот се појавува кога притискаш кочница, АМА кога ќе ја отпуштиш, повторно треба да биде 0).
Трета работа ми е, каде се подетално опишани параметрите кои треба да ги очекувам...некој линк и од тоа?
Сакам да замолам оние кои работат со овој уред, вклучувајќи го и marsher, нормално да ми даде подетални информации, а и другите да ги споделат своите искуства со овој, иако ефтин - сепак моќен автодијагностички уред.
Ајде Опелаши, истакнете се