Автор Тема: HID и LED светла  (Прочитано 600880 пати)

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2309
Одг: HID и LED светла
« Одговори #795 на: 08 Август 2012, 10:11:35 am »
Ксенон без оптика е смрт,па колку сакаш штелувај го фарот.Дал 3000 ден. за кинески ксенон и ќе ваде очи на сите.За тие таквите само рефлектор од 500 вати и дирек во очи и векот светло да не виде.
Форестерот има фабрички ксенон со рефлектор. А и други возила немаат проблем со афтермаркет ксенон. Но секако тоа е ствар укуса. Може да не ти се допаѓа, и на ставај ксенон.

Поентата моја беше што тој кинески афтермаркет ксенон светлината ја расфрла ненасочено,ако земат да ти мерат на технички никад нема да ти го поминат возилото,ама никад.Со тоа се загрозува безбедноста,но бидејќи сме во Мак. и рефлектор да ставиш на кров никој од надлежните нема ништо да ти рече бидејќи на некој тоа си било ствар на вкус и си мислел само на себе и на никој друг.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #796 на: 08 Август 2012, 10:20:19 am »
А ако не е кинески? :) Тогаш може?

Кај голем број на возила, ксенонот не се ни приметува дека е ставен. :) И далеку повеќе смета ненаштелуван фар што свети кон небото, отколку фино наместен ксенон на убав фар.

Но, нели тоа е ставр укуса.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #797 на: 08 Август 2012, 10:24:10 am »
Еве ги разликите на солидно вграден HID вс фабрички. Иако сопственикот вика „добро е“, разликите во дисперзираната светлина над основниот сноп е очигледна, а поготово во ширината на снопот лево од основниот сноп! Она што ги залепува возилата од спротива!

Еве ги разликите во рефлекторите кај обичен и HID фар, од ист модел на возило:

Извор: http://forums.redflagdeals.com/hid-kit-relay-harness-how-does-connect-953404/2/#post11736425

Така да, ако ве праи среќни да имате несоодветно и пред се нелегално осветлување во повеќето нормални држави, а притоа да заслепувате возачи по пат, бујрум, терајте! Аутото ви изгледа „cool".

BTW, муаветов оди во темата за HID и афтермаркет ксенон.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #798 на: 08 Август 2012, 10:26:09 am »
На првата слика спореди со обичен рефлекторски фар, да ја видиме разликата. :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #799 на: 08 Август 2012, 10:28:29 am »

Edit:

Here is a photo of a proper HID beam pattern:

And here is an example of the beam pattern with HID capsules in a halogen reflector:

Notice the bright spots and diffused light above the horizontal cutoff as well as the upward flare at both sides. And these are with "precision machined" aftermarket housing - not cut and glue homemade ones.

Perhaps you should reconsider your installation plans.

http://ls1tech.com/forums/15677453-post31.html
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #800 на: 08 Август 2012, 10:36:09 am »
Сега зачестено возам со 4300ксенон по автопативе. И се што може да кажам дека сум препороден. :) Ми блендале само 2-3 пати, кога сум одел по угорница, и снопот одел нагоре наместо во патот. А тоа за 6 месеци користење е доволен доказ дека не пречи на просечниот возач. Не само што не пречи, туку и нормална боја има, па не одвлекува ни внимание како 6000к ксенон.

Детално ми е јасно каде се загреаните делови на влакното, по средината, и каде се наоѓаат загреаните делови на ксенон искрата (кон краевите). И температурата која ја развиваат.
Сепак сакам да пробам да ви објаснам, дека на некои коли (повеќето понови со капа на сијалиацта- не сите) имаат сосема добар сноп со ХИД сијалица. Е сега -верувале или не, ствар укуса.

Добро нагоден ксенон е препород во темница - без да ти блендаат од карши. :) Секако мислењата може да се различни и да не се согласуваат.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #801 на: 08 Август 2012, 10:38:26 am »
Баш ме занима твојот патерн отсликан на ѕид, потруди се, отсликај, па да го видиме, ај аутонивелацијата ќе ја „опростам“ :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #802 на: 08 Август 2012, 10:45:07 am »
Дојди од карши без да знаеш дека е мојата кола, и примети дали смета толку. :) Поубав тест - здравје.

Отсутен infected

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 402
« Одговори #803 на: 08 Август 2012, 10:51:31 am »
Сега зачестено возам со 4300ксенон по автопативе. И се што може да кажам дека сум препороден. :) Ми блендале само 2-3 пати, кога сум одел по угорница, и снопот одел нагоре наместо во патот. А тоа за 6 месеци користење е доволен доказ дека не пречи на просечниот возач. Не само што не пречи, туку и нормална боја има, па не одвлекува ни внимание како 6000к ксенон.

Детално ми е јасно каде се загреаните делови на влакното, по средината, и каде се наоѓаат загреаните делови на ксенон искрата (кон краевите). И температурата која ја развиваат.
Сепак сакам да пробам да ви објаснам, дека на некои коли (повеќето понови со капа на сијалиацта- не сите) имаат сосема добар сноп со ХИД сијалица. Е сега -верувале или не, ствар укуса.

Добро нагоден ксенон е препород во темница - без да ти блендаат од карши. :) Секако мислењата може да се различни и да не се согласуваат.

+1

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #804 на: 11 Август 2012, 23:50:55 pm »
kade moze da se kupat onie led sijalickite za pozadi na registracija i vnatresnost ?

Отсутен Martin06

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 252
« Одговори #805 на: 12 Август 2012, 17:49:24 pm »
kade moze da se kupat onie led sijalickite za pozadi na registracija i vnatresnost ?

АвтоЛидер - Чаир :)
Рамните патишта се за брзите коли, кривините се за брзите возачи !!!

http://imageshack.us/photo/my-images/707/opelastragpixelforum.jpg/

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
Одг: Re: HID и LED светла
« Одговори #806 на: 12 Август 2012, 18:30:55 pm »
H8 xenon sijalica samo kaj da pazaram? Dane ima vo autolider nekoj?

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1465
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #807 на: 12 Август 2012, 19:34:35 pm »

Тоа што ти блендлане „само“ 2-3 пати незначи дека само 2-3 пати си сметал на другата страна. Јас на пример не бленднувам туку коа ке поминам викам фала богу го поминав „овој“.

Се слагам со Симо во целост со неговото мислење, и такви шабански ксенони е добро што се забранети во нормални држави. Не за друго, туку само и само заради сигурност во сообраќајот.

Го гледам Турциве, што возат поминуваат преку МК. Ниту една кола нема шабански ксенон, а верувам први би ставиле, ама забрането им је во земјите каде работат.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #808 на: 12 Август 2012, 23:38:32 pm »
Da ne ti kazale tie sto imaat ubav ksenon nema da primetis.
Toa e muabetot sto go vrtam.

Sekako ima mesto za razlicni mislenja koi ne se sofpagjaat. Zatoa e forum.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #809 на: 13 Август 2012, 12:54:05 pm »
Ај бе најдовте да расправате за црниот дел од гомцето, а гомцето што седи тука не е проблем. 90% возат со неподесени фарови, 90% од нив не ни знаат воопшто дека треба да се подесат, а вас ксенон ви сметал. Искрено мене ми смета и исправен ксенон со лупа и сите срања па не плачам, свети пет пати појако од обично ставениот, може во дадена ситуација кога нема одсјај не смета ама кога е мокар патот маме ебава. Ја и тоа би забранил ако прајме муабет. Мене искрено никој не ми блиндал дека му смета, само Симо ми има кажано дека му смета, ама позади седеа двајца и не ги спуштив ич, а ако ги спуштев сигурен сум дека нема да сметаат. Добро подесен фар е добро подесен фар, и да има одблесок, крајот од облесокот се става во висина на предходно покажаната линија, со нормална сијалица, и нема да има проблем. Све се прави, само кој сака.