Автор Тема: HID и LED светла  (Прочитано 600885 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Одг: Одг: Фарови и осветлување
« Одговори #1920 на: 24 Април 2018, 22:24:17 pm »
А какви се па сега овие Acharon проектори на retrofitlab? Гледам и за мене Mini H1 Acharon, не се Morimoto/Hella/Bosch. @Simo - Carrier159

Еовакви ваљда :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Одг: Одг: Фарови и осветлување
« Одговори #1921 на: 24 Април 2018, 23:46:27 pm »
Даблпост, знам но...

@Molec, еве ги истите тестирани во проектор/сочиво (претходното видео беше во фар без проектор/сочиво):

https://youtu.be/b8tCUyqwXR4

Светлосниот патерн воопшто не е лош. Добар катоф, повеќе осветлување на страна, малку е изместен хотспотот, но речиси сигурен сум дека може да се регулира со подесување на аголот на LED сијаличката (он ја има оставено комплетно вертикално,треба да се експериментира малце.

Халогена:

X-treme Ultion LED:

Според мене, повеќе светло има насекаде.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Одг: HID и LED светла
« Одговори #1922 на: 28 Април 2018, 09:14:02 am »
Еве едно видео што мислам дека е многу корисно при избор на LED светла:

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Viktor4mkd

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
« Одговори #1923 на: 04 Мај 2018, 08:29:02 am »
Каде можам да најдам ваков или сличен shield ?

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4776
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #1924 на: 08 Јуни 2018, 12:00:24 pm »
Не можам да се решам помеѓу Morimoto Mini H1 7.0 и Aharon Mini H1 6.1 проектори. Од тоа што успеав сам да споредам на видеа/слики на интермец мислам дека Morimoto имаат поостар cutoff, поширока латерална распределба на светлина и ~50 лумени повеќе светлина во центар (последново може да биде и ради сијаличка/баласт). Разлика во цена отприлика 50 јурци...би ги платил за подобар квалитет нормално.

Некој да набаци мислење, совет или саглам споредба?

BTW-дечкото од Кавадарци што ќе ми го праеше ретрофитот го снема...ќе средиме, ќе нарачам, ќе прашам, ќе ти кажам, му пишав неколку пати до каде е работава, ќе биде ли, има некое инфо = seen. Треба да ги молиш луѓево за да им дадеш пари изгледа. Преку к*р од “мајсторчиња" мрзливи...сам ќе ги направам, ќе ја оставам колата кај другар у двор јер мора да се расклопи пола предница за да извадам фарови и ќе им влезам некој викенд.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1925 на: 08 Јуни 2018, 12:06:35 pm »
Само сам...
што се однесува до избоот на сочиво - рефлектор, не знам што да кажам, јас би сакал повеќе рамномерна светлина во сите предели, отколку „хот спот“ во центар. периферното осветлување е она што иницијално сакаме да го подобриме со апгрејд.  Ем, тие 50јурци може да ги „додадеш“ во поквалитетни сијаличиња или баласти...
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #1926 на: 08 Јуни 2018, 12:12:11 pm »
Не можам да се решам помеѓу Morimoto Mini H1 7.0 и Aharon Mini H1 6.1 проектори. Од тоа што успеав сам да споредам на видеа/слики на интермец мислам дека Morimoto имаат поостар cutoff, поширока латерална распределба на светлина и ~50 лумени повеќе светлина во центар (последново може да биде и ради сијаличка/баласт). Разлика во цена отприлика 50 јурци...би ги платил за подобар квалитет нормално.

Некој да набаци мислење, совет или саглам споредба?

BTW-дечкото од Кавадарци што ќе ми го праеше ретрофитот го снема...ќе средиме, ќе нарачам, ќе прашам, ќе ти кажам, му пишав неколку пати до каде е работава, ќе биде ли, има некое инфо = seen. Треба да ги молиш луѓево за да им дадеш пари изгледа. Преку к*р од “мајсторчиња" мрзливи...сам ќе ги направам, ќе ја оставам колата кај другар у двор јер мора да се расклопи пола предница за да извадам фарови и ќе им влезам некој викенд.
Баш така. Да бркаш народ за да им дадеш пари.

Да имаше салам ќе ставевме сите.

Гледам дог има на сајтот види прашај што знаеш миоже работат и тоа.

Sent from my SLA-L02 using Tapatalk

Отсутен Molec

• Сениор
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #1927 на: 08 Јуни 2018, 17:07:16 pm »
Еве што ми одговорија од The Retrofit Source официјални дистрибутери на Morimoto кога прашав кои се разликите:

The Aharon projectors from RFL are akin to the ACME Super projectors - which while are not bad, aren't anything special by today's standards either. The Morimoto Mini H1 7.0 is by far the most advanced both in terms of actual light output, but design & reliability. The solenoid & cutoff shield mechanism is the biggest upgrade, virtually impossible to get stuck in high bream , which is a very common problem with older designs including the "6.1" from RFL

Така да најверојатно ќе земам Morimoto....се мислам уште дали само проекторите да ги земам од TRS или све комплет...дека тука локално освен дог секјурити кои не знам што бренд сијалички/баласти/конектори имаат нема ништо друго квалитетно. Избор на Н1 сијалички тука а и општо...т'нко.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #1928 на: 08 Јуни 2018, 17:13:49 pm »
Ќе зимаш фарбички фарови со лупи и ќе ги преправаш?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1929 на: 08 Јуни 2018, 17:17:56 pm »
Ваљда неговите ќе ги преправа у фарови со лупи...

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #1930 на: 08 Јуни 2018, 17:19:24 pm »
Што е планот да се направи да не изгледа тоа грдо?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1931 на: 08 Јуни 2018, 17:27:00 pm »
Розетните за тоа служат... ако се потрудиш, може одлично да испадне. Еве пример за солидна конверзија: https://www.youtube.com/watch?v=H-elFOOkXR4
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #1932 на: 08 Јуни 2018, 17:48:18 pm »
Не е лошо ама не е ни добро. А на е90 уште потешко ќе е да се направи да не изгледа фалц покрај толку добри фабрички фарови на изглед.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1933 на: 08 Јуни 2018, 17:52:16 pm »
Још боље ако може да најде со леќи фабрички. Тогаш е скоро „стрејт свап“.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Molec

• Сениор
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #1934 на: 08 Јуни 2018, 18:34:53 pm »
Постоечките ќе ги отварам. Фабрички со ксенон се мн комплицирани за ретрофит пошо треба да се мењаат компјутери па да се кодираат па да се монтираат сензори за нивелација пошо нема рачна нивелација за фабричките ксенонки итн итн итн....башка шо ќе кошта три пати повеќе. Не ми е битно многу како ќе изгледаат...побитно ми е јас да гледам убаво навечер.

Вака ќе изгледаат скоро исто: