Автор Тема: Европски пасоши и странско државјанство  (Прочитано 141239 пати)

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2734
  • Шалабајзер
Одг: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #120 на: 28 Август 2015, 13:35:23 pm »
Morash da imas nekoj kakov da bilo dokument so bugarski pecat za da dokazhesh deka imash poteklo, ili nekoja rodnina
No turbo, no fun :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #121 на: 28 Август 2015, 13:53:46 pm »
Било која рода, или мора да е татко/мајка, баба/дедо?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #122 на: 28 Август 2015, 13:59:19 pm »

До трето колено надолу нагоре по фамилијарното дрво (братучеди - крвно сродство).
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #123 на: 28 Август 2015, 14:17:30 pm »
Согласно најновиот изгласан закон во Бугарското Собрание во некаде втората половина на Јуни оваа година можеш да поднесеш барање за Бугарско државјанство доколку докажеш дека имаш Бугарско потекло до 4-то колено, значи: брат, сестра, вујко, чичко, братучед, дедо, баба итн. Можеш сам да си аплицираш во Бугарска амабасада кај нас во Скопје или да одиш во Софија или пак да аплицираш преку посредник. Доколку не го владееш Бугарскиот јазик те советувам да си аплицираш преку посредник. Му даваш полномоштво и он си ја брка работата, ти треба само два пати да се појавиш на местото на злочинот, еднаш кога ќе ги поднесуваш документите за аплицирање и вториот пат доколку добиеш "Происход" т.е Уверение за државјанство па ќе ти закажат интервју за добивање на пасош каде меѓудругото ќе мора да се изјасниш дека си Б'лгарин. Нормално на посредникот му плаќаш одредена сума за услугата. Инаку штом ќе добиеш происход 90% работата е завршена, ти зкажуваат интервју во рок од 2-3 месеца од денот на добивање на Происходот и после интервјуто чекаш до максимум година дена за пасош. Процедурата сега е пократка од порано кога минимум се чекаше 2 години за пасош.

Јас почнав со посредник, дечко од Скопје, ама детево здрвил опаш и продолжив сам. Аплицирањето ми е преку Блгарската амбасада и пред дечково да здрви опаш целокупната докумнтација веќе беше поднесена (тој дел одеше преку него). Аплицирав лани во Јуни и ми рекоа за 4-5 месеци од аплицирањето да им се јавам да проверам дали имам добиено Происход. Се јавив во Ноември лани и ми рекоа дека треба да доставам дополнителни документи за докажување на Бугарско потекло, иако при аплицирањето им доставив копија од Бугарски пасош и Бугарска лична карта од брат ми кој веќе 5-6 години има Бугарски пасош. И сакав да се откажам кога разбрав во Јуни оваа година дека требало да го изгласаат тој нов закон што го спомнав на почетокот од постот. Им отидов во Амбасада и повторно им ги доставив истите документи од брат ми и сега во Септември треба да им се јавам да видам дали има излезено Происход за мене.
Иаку, мој најдобар другар кој исто така аплицираше преку Амбасада се откажа, бидејќи и него му бараа дополнителни документи и во Јуни преку друг посредник аплицираше директно во Софија и веќе Происходот му е излезен. Сега треба да оди на интервју. Како доказ кога повторно аплицираше во Јуни достави копија од пасош од Вујко му кој веќе има Бугарски пасош.

Велештрумф ако планираш да аплицираш само преку посредник друже. Целата процедура ќе те чини некаде 400-500 евра. Има во Паланка еден човек преку кого многу луѓе зеле пасоши. Од истиот тој разбрав за новиот закон и преку него другар ми аплицираше повторно. Има уште еден посредник од Кратово, Русе се вика. Можам и од двајцата да ти најдам контакт. Во Скопје, веднаш спроти влезот на Бугарската амбасада има фотокопирница, има една г-ѓа што работи, мислам дека е и сопственичка а може и грешам, не е битно, она исто посредува за Бугарско државјанство.

Ако те интересира уште нешто друго пиши.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5082
« Одговори #124 на: 28 Август 2015, 14:30:20 pm »
И јас би да земам ама немам некој роднина со бугарски пасош. Дали има некоја друга варијанта и комбинација(сум начул нешто дека има ама непроверени информации)? Ако некој знае слободно може и во лични пораки да ми пише. Фала

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #125 на: 28 Август 2015, 14:52:18 pm »
Ако не можеш да докажеш дека имаш Бугарско потекло а тоа најлесно се прави преку некој што веќе има Бугарски пасош а е твој роднина немој ни да почнуваш, ако има некој таков кој ќе те убедува дека може џабе парите ќе му ги дадеш, освен ако не се договориш се да биде на негов трошок а ти да му платиш дури кога ќе го земеш пасошот, верувај нема да сака да се согласи.
Порано пред десетина години можеше секој Македонец да земе Бугарски пасош, доволно беше да се изјасни дека е Бугарин и толку, сега мора да се докаже потекло. Ова со докажувањето потекло е поради ЕУ кои ја притискаат Бугарија дека премногу давала државјанства на Македонци и други националности од интерс на Бугарската кауза. Докажувањето на потеклото е само да се оправдаат пред ЕУ и е чиста формалност, затоа и го направија сега до 4-то колено, да можат Македонците пак да добиваат нивни пасоши.

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 451
« Одговори #126 на: 28 Август 2015, 15:33:46 pm »
Законот уште не е изгласан, помина само на прво читање ( помина одлично, сите присутни беа ЗА, освен двајца воздржани). Второ гласање ќе има после 2 септември, до тогаш се на колективен одмор. Инаку може да се добие со роднини до шести степен, што би му дошло втор братучед.
Едит: Иако не е изгласан законот, веќе има олеснувања. Порано бараа само стар документ или предок со бугарско државјанство, а сега добиваат и оние со браќа, братучеди итн.
« Последно менување: 28 Август 2015, 15:46:39 pm Мартин_91 »

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #127 на: 28 Август 2015, 15:40:06 pm »

До трето колено надолу нагоре по фамилијарното дрво (братучеди - крвно сродство).

Согласно најновиот изгласан закон во Бугарското Собрание во некаде втората половина на Јуни оваа година можеш да поднесеш барање за Бугарско државјанство доколку докажеш дека имаш Бугарско потекло до 4-то колено, значи: брат, сестра, вујко, чичко, братучед, дедо, баба итн. Можеш сам да си аплицираш во Бугарска амабасада кај нас во Скопје или да одиш во Софија или пак да аплицираш преку посредник. Доколку не го владееш Бугарскиот јазик те советувам да си аплицираш преку посредник. Му даваш полномоштво и он си ја брка работата, ти треба само два пати да се појавиш на местото на злочинот, еднаш кога ќе ги поднесуваш документите за аплицирање и вториот пат доколку добиеш "Происход" т.е Уверение за државјанство па ќе ти закажат интервју за добивање на пасош каде меѓудругото ќе мора да се изјасниш дека си Б'лгарин. Нормално на посредникот му плаќаш одредена сума за услугата. Инаку штом ќе добиеш происход 90% работата е завршена, ти зкажуваат интервју во рок од 2-3 месеца од денот на добивање на Происходот и после интервјуто чекаш до максимум година дена за пасош. Процедурата сега е пократка од порано кога минимум се чекаше 2 години за пасош.

Јас почнав со посредник, дечко од Скопје, ама детево здрвил опаш и продолжив сам. Аплицирањето ми е преку Блгарската амбасада и пред дечково да здрви опаш целокупната докумнтација веќе беше поднесена (тој дел одеше преку него). Аплицирав лани во Јуни и ми рекоа за 4-5 месеци од аплицирањето да им се јавам да проверам дали имам добиено Происход. Се јавив во Ноември лани и ми рекоа дека треба да доставам дополнителни документи за докажување на Бугарско потекло, иако при аплицирањето им доставив копија од Бугарски пасош и Бугарска лична карта од брат ми кој веќе 5-6 години има Бугарски пасош. И сакав да се откажам кога разбрав во Јуни оваа година дека требало да го изгласаат тој нов закон што го спомнав на почетокот од постот. Им отидов во Амбасада и повторно им ги доставив истите документи од брат ми и сега во Септември треба да им се јавам да видам дали има излезено Происход за мене.
Иаку, мој најдобар другар кој исто така аплицираше преку Амбасада се откажа, бидејќи и него му бараа дополнителни документи и во Јуни преку друг посредник аплицираше директно во Софија и веќе Происходот му е излезен. Сега треба да оди на интервју. Како доказ кога повторно аплицираше во Јуни достави копија од пасош од Вујко му кој веќе има Бугарски пасош.

Велештрумф ако планираш да аплицираш само преку посредник друже. Целата процедура ќе те чини некаде 400-500 евра. Има во Паланка еден човек преку кого многу луѓе зеле пасоши. Од истиот тој разбрав за новиот закон и преку него другар ми аплицираше повторно. Има уште еден посредник од Кратово, Русе се вика. Можам и од двајцата да ти најдам контакт. Во Скопје, веднаш спроти влезот на Бугарската амбасада има фотокопирница, има една г-ѓа што работи, мислам дека е и сопственичка а може и грешам, не е битно, она исто посредува за Бугарско државјанство.

Ако те интересира уште нешто друго пиши.

Имам братучетка од Паланка што има земено пасош, ќе биде доволно за почнување процедура?
Башка, имам Паланечка жичка (100% сум уникат :)), па може и ќе го знам кој е посредникот, па ако не е проблем, пушти ми контакти од сите посредници (под претпоставка дека се докажани луѓе, а не преваранти нели :)) во ПП.

Фала ви дечки!
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #128 на: 28 Август 2015, 19:44:02 pm »
Тоа што имаш прва братучетка со Бугарски пасош мислам дека е доволно. Посредникот од Паланка се вика Бранко а надимак му е Вук. Роднините твои сигурно го знаат а можеби и тој и бил посредник на братучетка ти пошто пола Паланка имаат земено пасоши преку него. Не сум во МК моментално но веќе му пишав на тој другарот да ми го даде бројчето од Бранко. Денеска е Пресвета Богородица и во Паланка има голем народен собир така да до утре не очекувам ништо конкретно. Штом ќе го добијам  бројчето ќе ти го пуштам во ПП. За тој од Кратово Русе ќе почекаш додека се вратам во МК, битно ќе го најдеме и тој. За таа госпожата спроти Бугарска амбасада ќе мораш сам да се информираш иначе влезот е одма спроти главниот влез на амбасадата, на 10 метри оддалеченост еденод друг.

Погоре Мартин спомна дека законот сеуште не е изгласан, мене Бранко ми рече дека е изгласан а таа госпоѓата од фотокопирницита ми рече дека до 18-ти Јуни требало да се донесе. Како и да е во прилог ти е секако и да не е донесен кај и да е ќе се донесе, имаш прва братучетка со пасош така да само напред.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #129 на: 28 Август 2015, 20:23:03 pm »
Ја веројатно имам и некоја подиректна жичка рода што е поврзана со Бугарија, ама не знам како и каде би можел да најдам документи :(

Најнепосредна ми е посетата во копирницата карши амбасада, па понеделнички ќе отидам до таму, да прашам шо-како...

Фала најпуно за инфо, и фала на Луки за мејлот :)

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #130 на: 28 Август 2015, 22:41:08 pm »
Чим имаш Бугарска жичка ќе си ја олесниш процедурата за добивање БГ пасош ако го набавиш тој документ. Има кај нив некоја агенција или министерство, не сум баш сигурен што е, но пријател еден вадеше документ од кај нив дека дедо му служел во БГ војска за време на нивната окупација за кое нешто Бугарија има солидна евиденција, и кој што документ му послужи за докажување на потекло, пошто нели чим дедо му служел војска кај нив по автоматизам е Бугарин.
Кога ќе се вратам во МК ќе го прашам па ќе ти пишам подетално. Очекувај тоа да биде во текот на следната недела.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5082
Одг:
« Одговори #131 на: 28 Август 2015, 23:06:50 pm »
Mislam deka arhivi nekoi imaat za tie raboti. Pisuvajte vo temava vakvi raboti i mene me interesira

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #132 на: 29 Август 2015, 00:21:10 am »
Фала најпуно за инфо, и фала на Луки за мејлот :)
За ништо. Ако те интересира конкретно, документи, и други слични работи, пиши ми, ќе најдеме луѓе што ќе завршат работа во Бугарија. :)
Ако имаш роднина што живее во БГ, самата агенција може да ти заврши работа за изнаоѓање на роднински врски и докази.
Инаку, буквално секаков документ од БГ ќе заврши работа.

Mislam deka arhivi nekoi imaat za tie raboti. Pisuvajte vo temava vakvi raboti i mene me interesira

Воениот архив во Велико Трново. За да ти издадат документ, треба да имаш име и презиме од дедото + во која армија/единица служел војска, самата справка е околу 70ина лева.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #133 на: 29 Август 2015, 18:47:18 pm »
Велештрумф, како што кажа Луки погоре ако имаш дедо кој служел во Бугарска војска можеш документ да си побараш од Воено Историческиот Архив во Велико Трново и притоа ќе треба да им дадеш подетални податоци: име и презиме, татково име од дедото, која година и каде служел војска, која единица, до кога служел војска.

Во ПП имаш порака од Бранко посредникот.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6862
  • Бенве сие бенве
« Одговори #134 на: 29 Август 2015, 19:34:45 pm »
Ајде штрумфко еве ти адреса од воениот архив.

Пиши им би требало бесплатно да ти го пратат документот