Автор Тема: Преправка на „фиксни“ брисачи, во брисачи со променливи метлици.  (Прочитано 6046 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17562
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Се работи за една голема мана на Alfa Romeo 145/146 pre-facelift моделите (нели освен што е Alfa), каде што брисачите, во фабричка форма се фиксни, поточно не е можно да им се сменат метлици, туку само гумици. Со 17 години дрнкање и стоење на сонце, пластиките што се грижат за налегнување на гумиците на ветробранското стакло испукаа и се скршија, со што видливоста при дождливо време беше сведена на 3%.
Мислејќи долго време како да го решам проблемот, ми текна да набавам брисачи со стандардизиран врв, на кој се менуваат метлици, и да ги спојам со моите. Па, да почнеме.

Потребни алати, конкретно за ова возило:
1. Штрафцигер со рамна глава (за вадење на капачето што го покира штрафот).
2. Клуч 13ка
3. Бугарски клуч како што го вика татко ми, или чекан на нашки.
4. Бонсек пила за сечење метал.
5. Четкичка и малце црна боја.
6. Метро и маркер за мерење и бележење.

Пред фотографија на „донор“ брисачите:

Мериме со метлиците, да дојдат точно на местото на старите брисачи:

Го отстрануваме капачето:

Го одвртуваме штрафот, потоа безбедно го складираме заедно со шајбничката под него:

Сечеме со пила:

После заигрува бугарскиот клуч (чеканот):

Па малку боичка:

И монтажа по обратен редослед (од монтажа и работа моментално немам слики зошто ми се стемни). Ќе сликнеме утре за да ја дополнам темата.

Отсутен Angel_1.3

• Редовен
  • Пораки: 1473
  • VOLVO C30
off breee na 6ta slika gledam koja krivina ja imaa,epa kolega alfa e :D bitno si go sredi

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
Не знаев како да ти објаснам, ама ете ти текна. :)

Отсутен Angel_1.3

• Редовен
  • Пораки: 1473
  • VOLVO C30
a siguren si deka toa nema da izleze kaj shto e spojkata :D

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
i ja kje ja pravam slednava operacija ama kje si gi pecnam so co2 za svaki slucaj,sega zemi si praxis metlici od hubo i da ne mu ja mislis na dozd

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
@Angel слободно можеш да ги тегнеш, колку ти душа сака. Ти давам слобода кога ќе се видиме да пробаш да го измрдаш. :)

@VLATKO гледај „донор“ брисачите да бидат СКРОЗ прави, не како овие со мало кривинче на крајот. Јас вакви најдов и со вакви морав да ги составам, и можеби малце погоре седат и влегуваат во видик додека возиш. Или ако најдеш со кривина, загреј ги и исправи ги.
П.С. Не ги пецнав зошто ќе мораше да се префарбуваат, ќе се сменеше бојата на металот. Вака само touch up со мрсна боја и ко фабрика.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7067
Браво Мартин, секоја чест !!!

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
@Angel слободно можеш да ги тегнеш, колку ти душа сака. Ти давам слобода кога ќе се видиме да пробаш да го измрдаш. :)

@VLATKO гледај „донор“ брисачите да бидат СКРОЗ прави, не како овие со мало кривинче на крајот. Јас вакви најдов и со вакви морав да ги составам, и можеби малце погоре седат и влегуваат во видик додека возиш. Или ако најдеш со кривина, загреј ги и исправи ги.
П.С. Не ги пецнав зошто ќе мораше да се префарбуваат, ќе се сменеше бојата на металот. Вака само touch up со мрсна боја и ко фабрика.
Јас би играл на 5 капки двокомпонентен пред „ковањето“, ама и вака ќе држат. Чисто да не се разлабават со тек на време. :)

Nice work, excellent day.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6167
Ова и на Куоре ќе му се најде.. Некогаш..

п.с. одлично "пресадување". Браво!

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
Само нели препорачувам да се користат брисачи без кривинки, кога ќе набавам такви ќе ги заменам.
Иначе купув метлици од Карфур, ми требаа 51 цм ама имаше само 48 и 53, и зедов подолги со што штрчи совозачкиот малце, ама не праи проблем. Ако поминува некој низ таа секција на Карфур и забележи 51 цм од тие ефтините, го молам да ме извести.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7067
Имаш во Меркур, 2 за 160 денари графитни.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
Kade ima merkur vo skopje?

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
Одг: Re: Преправка на „фиксни“ брисачи, во брисачи со пр
« Одговори #12 на: 09 Август 2013, 15:36:50 pm »
Во Автокоманда, пред Лукоил.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
A neli ti tekna da kupis za evtini pari stangli od brisaci od Fiat Tipo, I od nekoj drug model, za 500-600 den. original ke bile. ???

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
И Типо го има истиот проблем.
Пасуваат брисачи од 145/146 facelift, ама не успеав да најдам такви.