Автор Тема: Фарови и осветлување  (Прочитано 478061 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
Одг: Фарови и осветлување
« Одговори #285 на: 14 Август 2014, 12:05:12 pm »
Затоа реков, тоа беше пред 4 години. Сега има понови варијанти и неколку луѓе на форумов веќе ги возат подолго време без проблеми.

Кога ќе дојде ред на Голфот да сменам сијалички, ќе ставам Nightbreaker+. И да траат пократко, доброто светло ми е значително поважно од рокот на траење.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #286 на: 14 Август 2014, 12:26:06 pm »
Мноогу малку е тоа, еве и дупло да траат пола година па и цела година пак е мноогу малку...
Некој друг да каже некое искуство со сијалици што траат подолго?

во голема мера за вечноста на сијалиците игра улога и струјата во автмобилот...  елкетрониките горе доле имаат свои дополнителни исправувачи и “пеглачи“ на напон, но сијалиците се на онаа струја каква што ја дава алтернаторот... кај мене најт брејкерот се веке 3,5 години и нема проблем... до душа на долго ми се поставени, но повеке од 50% од возењето ми е со долги светла вклучени, бидејки доста возам ноќно време или откако ке се стемни.. прајме муабет за 100+ илјади километри годишно...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #287 на: 14 Август 2014, 12:28:05 pm »
Мноогу малку е тоа, еве и дупло да траат пола година па и цела година пак е мноогу малку...

во голема мера за вечноста на сијалиците игра улога и струјата во автмобилот...  елкетрониките горе доле имаат свои дополнителни исправувачи и “пеглачи“ на напон, но сијалиците се на онаа струја каква што ја дава алтернаторот... кај мене најт брејкерот се веке 3,5 години и нема проблем... до душа на долго ми се поставени, но повеке од 50% од возењето ми е со долги светла вклучени, бидејки доста возам ноќно време или откако ке се стемни.. прајме муабет за 100+ илјади километри годишно...

Јас користам OSRAM SilverStar 2.0 на Цитроенот, и намерно не земав Nighbreaker, бидејќи наводно кратко траат. SilverStar ов како компромис од добро светло и подолга издржливост.

Арно ама кај мене на 3-4 месеци прегорува сијаличка :( Не знам дали е до Цитроенов или до Сијаличките, ама можно е нареден пат да сменам Brand. Инаку супер светлина даваат кога работат :)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #288 на: 14 Август 2014, 12:31:35 pm »
францзите знат да имаат добар секс со алтернаторите... поточно со реглерите..  и јас имав таков секс... работи се ок и наеднаш за дел од секунда ке рипне струјата на 16-17 волти и ке се врати назад.. и тоа сосема случајно го открив чудејки се за истиот проблем како ти, со сијалиците.. кај мене беше по често прегорувањето.. мерејки колку полни го видов тоа и го чекав, па се појавуваше во некоја серија, а начелно ако само земеш да премериш струја нема да приметиш... тие рениксови реглери знаат таква глупост да направат... го решив така што од МОБИЛТРОН турв реглер и никогаш више проблем со струја и напон и воедно со сијалици...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2622
  • Custom made interiors
« Одговори #289 на: 14 Август 2014, 13:04:54 pm »
Ксенонот сет сега е евтин, и ако ставиш 4300К, ќе ти светат бело-жолто, не плаво, а и траат подолго.
Ксенон ќе ставам само ако ставам и лупи во фарот вака без лупи не ставам па ако сака и безпари нека е.

Ќе ставам или најтбрејкер или кул блу хајпер само што вториве неможам да ги најдам нигде во мојата околина.

Отсутен Mikroos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 921
« Одговори #290 на: 14 Август 2014, 16:01:39 pm »
Ксенонот сет сега е евтин, и ако ставиш 4300К, ќе ти светат бело-жолто, не плаво, а и траат подолго.
Ксенон ќе ставам само ако ставам и лупи во фарот вака без лупи не ставам па ако сака и безпари нека е.

Ќе ставам или најтбрејкер или кул блу хајпер само што вториве неможам да ги најдам нигде во мојата околина.

A shto cena se Osram Nightbreaker Plus ?i kade mozhat da se kupat ?

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
« Одговори #291 на: 14 Август 2014, 16:32:16 pm »
Осрам имаш на Лукоил, на Макоил, во Меркур итн. Една H4-ка е околу 620-30 денари.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #292 на: 14 Август 2014, 16:53:10 pm »
и во карс корнер ги има...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
« Одговори #293 на: 14 Август 2014, 17:28:36 pm »
Види прво на Макоил јас кога ги земав H4 им беше ~530 денари..

Отсутен ^Goce^

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 60
« Одговори #294 на: 14 Август 2014, 23:38:25 pm »
ксенон инсталација скоро ниедна кола нема, а половина возат со ксенони... значи кога купуваш ксенон сет, ти доаѓа со се инсталација која се прикопчува за постоечката инсталација на џековите. нема сечење и врзување жици. се е на жлеб... јас имав таков проблем со комбето... слабо светло... јбг, така ги направиле фаровите, плус за 1 деценија и нешто колку што е старо комбето, и сочивата матирале и стаклата и добив светло како да имам свеќи во фаровите а не сијалици... со ксенонот го решив проблемот...
Kakov na primer komplet da baram treba nesto plus so sijalicite ili samo sijalicite gi mestis I teras I dali e ednostavno ili treba da baram nekoj so se razbira da mi go sprovedi seto ova inaku moeto znaenje do sea e da smenam lamba vo farot I tolku :-) I odprilika kolku bi kostalo eve ako treba nesto plus sijalici komplet seto od prilika

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #295 на: 15 Август 2014, 00:27:56 am »
Види прво на Макоил јас кога ги земав H4 им беше ~530 денари..

Јас моиве Osram H7, прво ги купив во Луокоил, а после во Хубо каде што беа поевтини.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #296 на: 15 Август 2014, 01:32:16 am »
ксенон инсталација скоро ниедна кола нема, а половина возат со ксенони... значи кога купуваш ксенон сет, ти доаѓа со се инсталација која се прикопчува за постоечката инсталација на џековите. нема сечење и врзување жици. се е на жлеб... јас имав таков проблем со комбето... слабо светло... јбг, така ги направиле фаровите, плус за 1 деценија и нешто колку што е старо комбето, и сочивата матирале и стаклата и добив светло како да имам свеќи во фаровите а не сијалици... со ксенонот го решив проблемот...
Kakov na primer komplet da baram treba nesto plus so sijalicite ili samo sijalicite gi mestis I teras I dali e ednostavno ili treba da baram nekoj so se razbira da mi go sprovedi seto ova inaku moeto znaenje do sea e da smenam lamba vo farot I tolku :-) I odprilika kolku bi kostalo eve ako treba nesto plus sijalici komplet seto od prilika

идеш таму кај што продаваат и викаш вака:

кај мене во фарот има Н? сијалица... сакам ксенон, комплет да земам... и они ке ти дадат комплет. во комплетот треба да има 2 сијалици, 2 трафоа и нешто каблиња... само ако е Н4 и ако сакаш да туриш биксенон (ксенон и за долго и за кратко) тогаш има екстра уште едно уредче и уште повеке каблиња... а има Н4 и ксенон за средно+сијаличе обично за долго тогаш е исто како и првиот момент... за инсталација било кој електричар а нај често и тие што продаваат за мали пари монтираат... и брзо иде...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Amy87

• Почетник
  • *
  • Пораки: 37
  • Инженер-ка
« Одговори #297 на: 23 Август 2014, 19:15:15 pm »
Здраво на сите
Јас имам еден проблем кој го имав приметено, ама ме правеа слепа при очи и конечно се најде човек да ми каже дека сум во право.
Имам пунто од 2002, и фаровите ми се капут. Долгите светла се како позициони, неможам никаде да патувам ноќе, а за во град
се колку да се каже дека светат.
Појдов на еден мајстор што ми го препорачаа и почна да ми вади астрономски цени за нови фарови.

Ве молам ако може да ми кажете колку би ме коштале нови фарови (предни) и дали е препорачливо да се најдат добри, солидни
и од користени коли? И каде да се обратам за ова ако имате препорака?

п.с. Не се разбирам во типови на фарови, ниту во терминологија, па ако уфрлите некој корисен термин за да не изгледам дудук пред мајсториве,
би била многу благодарна  :)

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 920
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #298 на: 23 Август 2014, 19:20:04 pm »
Може да добиеме слика од твоите фарови? Веројатно пластиката на фаровите е матирана и може да се помине само со полирање.
Мислам дека нудеа некои на форумов добро полирање на фарови, цена од прилика 600 денари по страна, но, не ме фаќај за збор.
Поздрав

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #299 на: 23 Август 2014, 19:21:51 pm »
Здраво на сите
Јас имам еден проблем кој го имав приметено, ама ме правеа слепа при очи и конечно се најде човек да ми каже дека сум во право.
Имам пунто од 2002, и фаровите ми се капут. Долгите светла се како позициони, неможам никаде да патувам ноќе, а за во град
се колку да се каже дека светат.
Појдов на еден мајстор што ми го препорачаа и почна да ми вади астрономски цени за нови фарови.

Ве молам ако може да ми кажете колку би ме коштале нови фарови (предни) и дали е препорачливо да се најдат добри, солидни
и од користени коли? И каде да се обратам за ова ако имате препорака?

п.с. Не се разбирам во типови на фарови, ниту во терминологија, па ако уфрлите некој корисен термин за да не изгледам дудук пред мајсториве,
би била многу благодарна  :)

Драга Amy. На право место си за твојот проблем. Имаш среќа што член на форумов е Tome-Colt кој иако е велосипедист во слободно време, сериозно добро разбира фарови и електрика на возила.

Сериозно , Пиши му, и се кладам дека ќе ти го реши проблемот.