Автор Тема: Remap, piggyback, чипување...  (Прочитано 9262 пати)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5654
Remap, piggyback, чипување...
« на: 29 Јануари 2013, 23:08:18 pm »
mi fati oko tekstov za golfov kako uspeal da krene 40ks bez cip samo so softver ???
http://reklama5.mk/Details.aspx?ad=634526
eve sansa za riki bidejki ima cip idi kaj deckive neka ti napraat update na softver i od 180ks odma ides na 220ks
« Последно менување: 30 Јануари 2013, 01:15:14 am Banzai »

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
Одг: Интересни понуди на користени возила.
« Одговори #1 на: 29 Јануари 2013, 23:33:37 pm »
Исто ви е тоа. Рево претпоставувам на овој принцип работи, не е piggy back, односно додаден уред, туку се менуваат параметрите во фабричкото ECU.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Anton

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 825
« Одговори #2 на: 29 Јануари 2013, 23:41:28 pm »
и рево и см и сите работат на овој принцип, само доста постари модели кои не поджуваат измени на ECU треба да им се менува "чип"
додека кај поновите, кај сите "чипувањето" е уствари менување на мапите и чудата во ECU-то
(барем ја вака ги знам работите) ;D
Jay Leno: Racecar driving is like sex. All men think they are good at it but...

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7278
« Одговори #3 на: 29 Јануари 2013, 23:53:36 pm »
mi fati oko tekstov za golfov kako uspeal da krene 40ks bez cip samo so softver ???
http://reklama5.mk/Details.aspx?ad=634526
eve sansa za riki bidejki ima cip idi kaj deckive neka ti napraat update na softver i od 180ks odma ides na 220ks

Ова нема логика...

При чипување се менуваат параметрите на колата под која ке работи ... the Boost/Timing/Fuel
Со чипување, му се вметнуваат новите параметри... Никаков додатен софтвер не се инсталира...

Новата мапа ако ја мислат како софтвер, многу се лажат...

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #4 на: 30 Јануари 2013, 00:26:17 am »
Сите напраивте утка освен банзаи... Менување на мапата (параметрите) на моторот се вика чипување затоа што кога искочија првите ЕCU, мапите беа складирани во ЧИП (EPROM) како и да се вика... Со менување (или бришење и преснимување) на истиот се правеше чиптунинг. Новите компјутери (OBD2) немаат ваква можност па "чипувањето" се вика REMAP и се прави со преснимување на софтверот на колата.
Без преснимување работат piggy back уредите кои се уштекуваат во OBD влезот и таму ги пресретнува сигналите од сензорите, ги преработува, и во истиот момент ги испорачува до моторот.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #5 на: 30 Јануари 2013, 00:32:10 am »
Сите напраивте утка освен банзаи...

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7278
« Одговори #6 на: 30 Јануари 2013, 00:34:18 am »
Сите напраивте утка освен банзаи... Менување на мапата (параметрите) на моторот се вика чипување затоа што кога искочија првите ЕCU, мапите беа складирани во ЧИП (EPROM) како и да се вика... Со менување (или бришење и преснимување) на истиот се правеше чиптунинг. Новите компјутери (OBD2) немаат ваква можност па "чипувањето" се вика REMAP и се прави со преснимување на софтверот на колата.
Без преснимување работат piggy back уредите кои се уштекуваат во OBD влезот и таму ги пресретнува сигналите од сензорите, ги преработува, и во истиот момент ги испорачува до моторот.

Ај посочи ми каде сум згрешил?

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #7 на: 30 Јануари 2013, 00:39:10 am »
Новата мапа, односно промена на истата и е дел од софтверот, така да не се лажат. Колата е софтверски преработена, како што се изразиле во огласот. Е сеа кај нас се тоа комплет што се вика чипување, е друга ствар. И ремап, и олд скул чип, и пиги бек :)

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #8 на: 30 Јануари 2013, 00:42:49 am »
Немора да значи дека МАПАТА се вснимува како што си напишал, туку може и целиот софтвер да се прасними. Како пример ке го кажам голфот (голф 5 тси) на еден мој другар што е чипуван во Атина. Кога бевме таму, кога заврши снимањето (траеше 4 часа!), газдата на фирмата, ни го покажа името на софтверот. Не пишуваше ништо дека е од VW или некоја негова верзија туку само ABT.
И за крај ни рече, ако ви прават проблем во скопје за гаранцијата на колата, бидејки одма се гледа дека не е VW софтвер, "слободно дајте им го мојот број, ке средиме одма", алудирајки на тоа дека ABT e фабрички тјунинг кој е одобрен од VW.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #9 на: 30 Јануари 2013, 00:47:21 am »
Но сепак прават проблем во Порше Македонија за АБТ :) Затоа и после луѓе даваат 100.000 евра кај конкуренти, а не кај нив.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #10 на: 30 Јануари 2013, 00:47:57 am »
Ех и грков пазарски муабет извадил. И тие од Порше МК ќе се залетаат да му се јават. Ќе те одје*ат за гаранција, ко` што само македонче знае. Па после мисли му ја ти како ке ја тераш, нив ич не ги боли. Ќе си кажат „сменет софтвер - нема гаранција“. А после ти бркај ги АБТ за да им се јавуваат на нашиве тука. Не алудирам дека така ТРЕБА да биде, ама знаејќи ги состојбите со македонизмот, така ќе испадне.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #11 на: 30 Јануари 2013, 00:50:09 am »
Точно така :)

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #12 на: 30 Јануари 2013, 00:51:37 am »
За се е така кај нас за жал.... па и стандард да ти е колата, нема да сакаат да ти ја опраат, камоли да имаат ваков изговор... баш денес се расправав во DYNAMIX за моторот мој....  копилиња!

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #13 на: 30 Јануари 2013, 00:56:30 am »
Dynamix се посебна прича.

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
Одг: Remap, piggyback, чипување...
« Одговори #14 на: 30 Јануари 2013, 10:37:30 am »
Немора да значи дека МАПАТА се вснимува како што си напишал, туку може и целиот софтвер да се прасними. Како пример ке го кажам голфот (голф 5 тси) на еден мој другар што е чипуван во Атина. Кога бевме таму, кога заврши снимањето (траеше 4 часа!), газдата на фирмата, ни го покажа името на софтверот. Не пишуваше ништо дека е од VW или некоја негова верзија туку само ABT.
И за крај ни рече, ако ви прават проблем во скопје за гаранцијата на колата, бидејки одма се гледа дека не е VW софтвер, "слободно дајте им го мојот број, ке средиме одма", алудирајки на тоа дека ABT e фабрички тјунинг кој е одобрен од VW.

Сведок сум на ова во повеќе наврати.

Ех и грков пазарски муабет извадил. И тие од Порше МК ќе се залетаат да му се јават. Ќе те одје*ат за гаранција, ко` што само македонче знае. Па после мисли му ја ти како ке ја тераш, нив ич не ги боли. Ќе си кажат „сменет софтвер - нема гаранција“. А после ти бркај ги АБТ за да им се јавуваат на нашиве тука. Не алудирам дека така ТРЕБА да биде, ама знаејќи ги состојбите со македонизмот, така ќе испадне.

Сведок сум на ова во повеќе наврати но, поткрепено со она од погоре "виткаат" опашка.