Автор Тема: Компатибилност на PC  (Прочитано 17804 пати)

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3845
Одг: Компатибилност на PC
« Одговори #15 на: 02 Јули 2012, 23:50:42 pm »
Се сложувам со Сале, ако ви текнува јас што пишував дека имав баш вакви рпоблеми со службениот компјутер, хардор застануваше, неможев да го исформатирам на раат. Мислев дека е рокнат хардот. Го однесов намајстор, дефектот бил во преслаото напојување. Кога дискот ќе запнел малце повеќе напојувањето не терало како што требало. Сменив напојување, ставив Spire 500W real за 1400ден. и тера еве го без проблем 1 месец. Иначе и јас имав доста потрошувачи, 3ДВД читали, кулер на хардот, 1 додатен кулер за куќиштето.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #16 на: 03 Јули 2012, 00:11:09 am »
Денес направив update на драјверите на графичката,работите се сменаа на подобро,не закочи ни еднаш и не исклучи,во потрага сум сега по ново напојување и матична плоча,веќе стапив во контакт,за напојување 50 евра,за матична ќе виидме колку ќе биде цената.сите понови игри ги играше досега,но одеднаш почна да кочи и затоа побарав помош од вас,благодарност на сите што безрезервно се вклучија во темава и го дадоја својот придонес да се реши овој проблем,мене не ми е проблем да купам нов компјутер со најсовремена конфигурација,овој компјутер нема да го продадам,смешно нели,:) но затоа имам посебна причина,ке го надградувам додека може да се надградува потоа во музејот мој домашен :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #17 на: 03 Јули 2012, 08:20:29 am »
Нема потреба да инвестираш во нова матична, освен ако за тоа нема реална причина...
Да не ме сватиш погрешно...Но јас повеќе во домашен компјутер не инвестирам ни банка...Ене го дома, уште од 2002 година си тера. Некој мали апгрејди му беа направени од типот рам меморија, хард диск и една графичка која покрај се останато и таа е историја...
Тој компјутер го палам еднаш у неделата колку да поработи, и да видам некој документи, некој слики и слично...+ убива кога е вклучен...6 кулери ја прават собата како да има авион у неа...
Не играм игри, па и не гледам причина зошто би апгрејдувал нешто за кое немам потреба...
Лаптоп, дефинитивно се користи нонстоп...
Прво е нечуен додека работи...Можеш да го носиш каде сакаш, а и тера додека тера...После купуваш нов...После 5 години или повеќе...Тоа е тоа...
Затоа моја препорака е да си го замениш само напојувањето и да си тераш со компјутерчето. :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #18 на: 03 Јули 2012, 08:43:04 am »
A da vidis od onie programcinja za drajveri, da ti pobara sto tu fali. Nekoj cipset drajver ova ona.

Ako znae nekoj takvo programce, bas mi kaza nekoja ama go zaboraviv.

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #19 на: 03 Јули 2012, 10:23:33 am »
Нема потреба да инвестираш во нова матична, освен ако за тоа нема реална причина...
Да не ме сватиш погрешно...Но јас повеќе во домашен компјутер не инвестирам ни банка...Ене го дома, уште од 2002 година си тера. Некој мали апгрејди му беа направени од типот рам меморија, хард диск и една графичка која покрај се останато и таа е историја...
Тој компјутер го палам еднаш у неделата колку да поработи, и да видам некој документи, некој слики и слично...+ убива кога е вклучен...6 кулери ја прават собата како да има авион у неа...
Не играм игри, па и не гледам причина зошто би апгрејдувал нешто за кое немам потреба...
Лаптоп, дефинитивно се користи нонстоп...
Прво е нечуен додека работи...Можеш да го носиш каде сакаш, а и тера додека тера...После купуваш нов...После 5 години или повеќе...Тоа е тоа...
Затоа моја препорака е да си го замениш само напојувањето и да си тераш со компјутерчето. :)
значи да купам само напојување ,ама тој поскапиот,ми рекоа 3 години гаранција за него 50 евра.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #20 на: 03 Јули 2012, 10:47:38 am »
Делукс "450"w ... мислам дека е преслабо, башка 2 хдд-а имаш/  земи појако и ќе нема гајле :)

Аман...

Денес направив update на драјверите на графичката,работите се сменаа на подобро,не закочи ни еднаш и не исклучи,во потрага сум сега по ново напојување и матична плоча,веќе стапив во контакт,за напојување 50 евра,за матична ќе виидме колку ќе биде цената.сите понови игри ги играше досега,но одеднаш почна да кочи и затоа побарав помош од вас,благодарност на сите што безрезервно се вклучија во темава и го дадоја својот придонес да се реши овој проблем,мене не ми е проблем да купам нов компјутер со најсовремена конфигурација,овој компјутер нема да го продадам,смешно нели,:) но затоа имам посебна причина,ке го надградувам додека може да се надградува потоа во музејот мој домашен :)

Абе оти такви работи зборите на форумов? Напајање да сменел свашта. Убаво си кажа чоекот дека на Youtube му кочи а вие не го прашавте дали му кочи на некоја друга апликација. Очигледно дека има проблем со драјверот и со верзијата на веб пребарувачот кој користи GPU акцелерација со погрешните драјвери или слично. Теен дали ти кочи и при друга активност или не? Дали проба со друг веб пребарувач?
Не си ги арчи парите на напојувања и матични плочи. Исцрпи ги прво сите можности па после купувај хардвер. Земи на крај краева преинсталирај Windows инсталирај нови драјвери и верзии па после ќе гледаме хардвер дали треба.

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #21 на: 03 Јули 2012, 11:14:55 am »
Најповејќе на Youtoube i Facebook,на сите прелистувачи,но ова се случува од скор време,два три месеци,инаку леташе компјутерот,температурата си е во ред,чист е ко солза внатре,не оставам прашинка да падне врз него,:)  детаилерска работа :) што да ви кажувам ,вчера направив неколу апдејти на драјверите и симнав нови на графичката,еве до сега нема никаков проблем,ќе го поработам вака неколку денови и ќе видам што ќе се случи потоа,па ќе ве известам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #22 на: 03 Јули 2012, 11:15:39 am »
Yup.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #23 на: 03 Јули 2012, 14:50:27 pm »
Делукс "450"w ... мислам дека е преслабо, башка 2 хдд-а имаш/  земи појако и ќе нема гајле :)

Аман...

Абе оти такви работи зборите на форумов? Напајање да сменел свашта. Убаво си кажа чоекот дека на Youtube му кочи а вие не го прашавте дали му кочи на некоја друга апликација. Очигледно дека има проблем со драјверот и со верзијата на веб пребарувачот кој користи GPU акцелерација со погрешните драјвери или слично. Теен дали ти кочи и при друга активност или не? Дали проба со друг веб пребарувач?
Не си ги арчи парите на напојувања и матични плочи. Исцрпи ги прво сите можности па после купувај хардвер. Земи на крај краева преинсталирај Windows инсталирај нови драјвери и верзии па после ќе гледаме хардвер дали треба.

Миле...Ти си добар дечко и ги разбираш перфектно работите.
Неколку прашања до тебе.
1. Какво напојување имаш во компјутерот?
2. Дали доколку склопуваш конфигурација за тебе би ја склопил со најчкартно напојување Делукс 450 вати кое чини 500 денари малопродажна цена?
3. Си ставил два харда од по еден тера и тоа WD Black и сеа сакаш да ми кажеш дека Делукс ке ги тера перфектно? И ке бидеш сигурен дека од тој аботрус коа ке крене напон у секундар хардовите кои чинат по 120 евра ке ти останат читави а со нив и податоците? :)

Се шалиш ти, знам јас...Ама ај...

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #24 на: 03 Јули 2012, 15:02:25 pm »
:) Сале јас имав ColorsIT напојување на сегашнава онфигурација од 550w и ја терав цела година без никаков проблем. Кулермастерот го земав заради модуларните кабли и тоа што ги има многу повеќе на број.

Ама тао не е битно. Муабетов овде е кочењето на компјутерот кога работи со активен Adobe flash plugin за web browser а не кочи при други активности. Ќе да е до напојувањето? Прилично сум сигурен дека не е.

Али квалитетно напојување секако е добродојдено за да се намали ризикот од цркање при полоша струја од мрежа или од прерано цркање на некој хардвер поради неквалитетна струја од напојувањето кон компонентите. Јас не велам дека грешно кажуваш туку дека тоа мислам дека не е изворот на примарниот проблем. Како секундарен проблем секако дека е проблем :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #25 на: 04 Јули 2012, 08:08:19 am »
Миле....КолорсИТ се напојувања кои се малку поквалитетни од Делукс...Односно многу поквалитетни од Делукс, а далеку понеквалитетни од КМ, Чифтек, итн...Би му дошле во некој гледишта подобри и од Хантол...Нека не те лаже името ;)
Ова од искуство ти го кажувам....
Најчкартни се Делукс, СЕТ, ЈНЦ и уште неколку на кои не можам да се сетам сега во моментот...

Значи ти си го терал ПЦ-то на некое напојување од некоја си средна-ниска буџет класа, но си го заменил...Дали ради модуларните кабли или небитно, си имал потреба...Значи ова веќе не ти бркало работа...
Тоа се напојувања кои тераат на плоча со се онборд и повеќе од хард и двд ромче немаш закачено...
Проблемите се случуваат одпосле...

Елем...За проблемот...
Првично затоа и го прашав дали ги извадил старите драјвери, па да си стави нови, но по она што го наброја и го има у куќарето неизбежно е да го смени под хитно напојувањето кое го поседува со цел да избегне несакани последици од типот на фрлање на компјутерот, а со самото тоа и на се што има од податоци...
Ако сакаш можам да ти поставам слика од пукнато скапано напојување, а понатака ке видиш што и се случило на плочата, рамот, хардот и единствено нешто што преживеало беше цдромот...Да имаше и графичка и она ке беше спржена како кајгана за доручек.

;)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #26 на: 04 Јули 2012, 09:23:55 am »
ТЕЕН, кога ќе можеш провери ги фрекфенциите на мемориите. Мислам дека таа од 1 гига ти е на 400 а таа од 2 гига на 800.

Напајањето можеш да го тестираш во БИОС, влегуваш со стискање на F1 или delete при стартување на компјутерот пред да почне да пуни виндосот, идеш у H/W monitor, и доле ќе ти се појави PC Health Status,

Последните 4 вредности кој се дадени се минимални и изменрените никако не смее да бидат помали:

3.3v          <  ....
5v             <
12v           <
5v sb         <
« Последно менување: 04 Јули 2012, 09:36:12 am Cuore Sportivo »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #27 на: 04 Јули 2012, 10:09:50 am »
Ако сакаш можам да ти поставам слика од пукнато скапано напојување, а понатака ке видиш што и се случило на плочата, рамот, хардот и единствено нешто што преживеало беше цдромот...

Хаха, седи бе Чак :D он мене ќе ми покажувал спржени напојувања  ;D Па мене ради цркнато напојување ми експлодира UPS и два дена после тоа вадеш штрафови од под кожа. На оној шефот на Куоре од глава ќе му ги треснев за малце остатоците од UPS-от. :D

Напајањето можеш да го тестираш во БИОС, влегуваш со стискање на F1 или delete при стартување на компјутерот пред да почне да пуни виндосот, идеш у H/W monitor, и доле ќе ти се појави PC Health Status,

Последните 4 вредности кој се дадени се минимални и изменрените никако не смее да бидат помали:

3.3v          <  ....
5v             <
12v           <
5v sb         <

PSU не се тестира така :)

Вакво ќе си купиш: http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16899705003

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #28 на: 04 Јули 2012, 10:15:28 am »
Тоа е за тестирање на немонтирано напајање.

Кога веќе е монтирано истите вредности што ќе ги добиеш со тестерот ти ги дава биосот.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #29 на: 04 Јули 2012, 10:20:13 am »
Не :)
Биосот ги дава тие вредности при 0 оптеретување. А во реалност ситуацијата е друга. Ако сакаш да го истестираш напојувањето да не ти ја спржи машината тогаш не треба да си дибек за да не ги одштекаш каблите и да го провериш како човек.