Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1140283 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
Одг: Велосипед
« Одговори #5505 на: 20 Јули 2019, 10:06:37 am »
@MartinAlfista  фала ти на објаснувањето, вчера бев до Про Спорт и во голем од ова ти што си го пишал ме советуваа и таму.

Скоро и да бев решен денес веќе да одлучам и да купам еден од точаците, се тоа беше од гледање на нет.
Вчера бев до Про Спорт и видов уствари дека на лице место и на нет е сосема различно.
Од точаков  https://pro-sport.com.mk/product/specialized/hybrid/crosstrail-mechanical-disc/  немаа со ХЛ рам, така да одма отпадна.
Пробав други МТБ модели од кој имаше ХЛ рам за да и јас а и продавачот утврди дека мене и ХЛ рам ми е мал и плус седењето на МТБ точак не ми се допаѓа, несакам да сум толку навален напред.
Ме советуваа да земам ХХЛ рам, ми кажаа и од кој модел ама тоа тек во Септември ќе стигне и ќе биде 36.000 ден.
Поради мојата тежина од 120кг ме советуваа да земам хидраулични кочници, не дека другите нема да кочат ама ако сакам малку поагресивно да возам посигурен ќе сум со хидраулични пред се поради тежината.
Се изненадив колку ми беше неудобно седењето, јас и сега го имам истото седење само на помал рам.
Ми се избистри малку главата и се решив сега убаво да разгледам и да пробам, ќе купам тоа што ќе ми одговара.
Денес ако стигнам ќе одам до Велосипед.мк и до Вело Спринт (овие во маало ми се).
Решен сум и ќе најдам голем точак со соодветно седење.

не знам дали ќе најдеш нов точак со XXL рам во продавница за да пробаш.Барем јас пред 3-4 години кога барав за мене не најдов, па се решив половен да земам. Среќа имав баш тоа време имаше само 1 MTB со XXL рам, Cube Attention, беше со добра опрема и во топ состојба за цена која ми одговараше и го пазарив.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #5506 на: 20 Јули 2019, 12:55:08 pm »
Ми се допаѓа муабетот за ХХЛ рам, како што и иницијално ти напоменав. И поисправена положба. Многу се ретки ХХЛ кај нас реално, а нацијава на Балканов е бајаги повисока од просекот.

П.С. хидраулика нема потреба според мене, само нормален Вбрејк. На сите тестови ќе увидиш дека е одличен. Слабоста му е во кал - нешто кое тебе не те интересира за ваков точак. Барем мое мислење.

@симо требало во клипчето и вбрејк да стават, ќе ги попарел. Зошто кочи на "диск" со 4 пати поголем дијаметар и нема трансфер на сила на сопирање низ предмети, туку мање-више ја сопира 2цм од гумата.
ако гледаш така цела сила кај вбрајк се пренесува преку банташот ем го арчиш банташот, вака дискот си е башка и да се излити ќе немаш проблем со други делови.
Сепак со вбејкот сум немал никад проблем осим што после пуштање од водно треба да ги мењам гуртните ради да не излезе тоа железото од внатре па да ми го поебе ванташот.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #5507 на: 20 Јули 2019, 14:30:48 pm »
Не сум убеден дека би ја платил екстра тарифата за хидраулика, и дека тоа треба да биде пресудно за избор на точак. Повеќе би ги дал тие пари (доколку сум решил да ги давам) за полесен и поцврст рам, или поасален амортизер.

Не не, не дека јас се фатив како слеп за стап дека мора хидраулика, прво мора да седам во положба и висина како јас што сакам, значи да го најдам моделот и димензијата на рамот. Опремата после.

Сестра ми која е прилично висока како за женско има Капироло женски градски точак, има феноменална положба на седење, премногу ипсравено можеби за подолго возење ама па подобро така отколку виснат напред како на МТБ.

Освен ако немаш некоја замерка со Номад, оди и таму, верувај ми. Ќе наидеш на добар третман и разбирање за ставот кој го браниш. :)

Плус, предлозите се со баш такво седење какво што сакаш/ти треба.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #5508 на: 25 Јули 2019, 13:48:34 pm »
Не сум убеден дека би ја платил екстра тарифата за хидраулика, и дека тоа треба да биде пресудно за избор на точак. Повеќе би ги дал тие пари (доколку сум решил да ги давам) за полесен и поцврст рам, или поасален амортизер.

кој е критериум а цврст и лесен рам, освен по килажа како ќе оцениш дека нема на првиот скок да ти се оцепи? За што ти е амортизер за низ град, ко баејафи има патека т.е. ќе си слагаш на извичњаци. 

Присутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2816
« Одговори #5509 на: 25 Јули 2019, 14:35:32 pm »
Малку офф топик ама сепак до топик, ова со крадењето на велосипеди ги надминува сите можни граници, со што ги заклучувате, некоја поасална „направија“ да предложите....
Своерачен потпис ;)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #5510 на: 25 Јули 2019, 14:41:09 pm »
Ова го монтирам вака

+ од предно тркало му ставам ова кабелов и спавам мирно  :D ....

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6293
« Одговори #5511 на: 25 Јули 2019, 14:55:12 pm »
Ех мирно, ако му се работи на некој со имбусот ќе ти заврши работа и на кочници и на седиште :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5512 на: 25 Јули 2019, 15:15:44 pm »
Малку офф топик ама сепак до топик, ова со крадењето на велосипеди ги надминува сите можни граници, со што ги заклучувате, некоја поасална „направија“ да предложите....

Работата е, ако некој се нафати, џабе е што и да му стаиш :-\

Јас имам вакво:

На предното тркало ставам:

А приколката ја врзувам за точак и за решетка со вакво:

Ако сака некој да краде, ќе најде начин да украде... Вака бар се надевам дека колку-толку ќе му се отежни работата.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #5513 на: 25 Јули 2019, 15:16:58 pm »
@velestrumf  колку кг тежат овие сите?Тоа првото личи доста ефикасно,ама ко што гледав доста скупо е.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5514 на: 25 Јули 2019, 15:22:04 pm »
Првото е околу 1.2 кг.

Второто не го носам со мене, пред куќа го врзувам со ова.

Третото е околу 1 кг и е 3 метра долго.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5231
  • The Spartan General
« Одговори #5515 на: 25 Јули 2019, 15:22:54 pm »
Јас мојот го прежалив уште првиот ден кога го купив. Го врзувам со еден што има код наместо клуч. Досега нема проодено. Ако некој си го препознае и си го земе, ќе си попцујам и ќе си купам друг.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #5516 на: 25 Јули 2019, 15:47:12 pm »
Ех мирно, ако му се работи на некој со имбусот ќе ти заврши работа и на кочници и на седиште :D
Да, седиштето многу лесно може да се украде нека го краде шо го ебам. Имам еден колега го вади и става на секое возење немам толкави живци :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #5517 на: 25 Јули 2019, 15:49:57 pm »
A зошто кабелчето да не стои низ седиштето? Дури може едно кабелче да стои низ седиштето до рамот - кое ќе е фиксно. Немора ни да се вади.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #5518 на: 25 Јули 2019, 15:52:57 pm »
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6293
« Одговори #5519 на: 25 Јули 2019, 16:40:22 pm »