Автор Тема: Електрични велосипеди  (Прочитано 12188 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
Одг: Електрични велосипеди
« Одговори #15 на: 13 Јуни 2012, 21:05:36 pm »
Заебано или не, ја не би му се размишљал ;D Секако или назад или назад и напред 2wd:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1317
« Одговори #16 на: 14 Јуни 2012, 14:02:18 pm »
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #17 на: 14 Јуни 2012, 20:47:56 pm »
не може нешто векво да се направи home made ???
Не се разбирам од овие работи многу ама мислам дека ќе може вака (незнам дали е паметна идеа):
електромотор
акомулатор
потенциометар за електро моторот...
на моторот да се завари зупчаници за ланецот и да се пресече тоа цевките кај педалата и кај осовината да се завари моторот на тоа место и наместо педала електромоторот ќе биди.. потенциометарот ќе се намести на воланот колку да може со палецот да го регулираш и го ставаш акомулаторот на некое место (багажник, над електромоторот) и тоа ќе биди се...И покрај тоа ќе можеш да мењаваш брзини....

Вака нешто (али ова е на крос)

Или пак да се купи вакво нешто, али вакво нешто тешко.. Можда има на ebay или некое друго

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #18 на: 14 Јуни 2012, 20:59:17 pm »
има еден битолчанец направено скутер со електро мотор

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #19 на: 14 Јуни 2012, 22:29:25 pm »
Сузуки, вакви тркала со хаб мотори има куп на ибеј, или само хаб мотори па тука да ти го исплетат на твој бандаш. Поскапата работа се батерии и контролерот, ама глеам тука исто може да се набави батерии (некој дури и постираше од огласи типац што се бави со барериски ќелии за рачни бормашини и сл.. апарати)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #20 на: 14 Јуни 2012, 22:43:01 pm »
Јас се бафтав едно време со разгледување на идејата. И тогаш ги гледав сите комбинации. Дојдов до заклучок дека направи сам варијанта е малце зезната прво треба погоден мотор, после контролер. Најскапа работа се батериите мада и тие не се проблем во овие што ги гледате или има литиумски за таа намена а кинезиве користат акумулаторчиња ко од УПС тс од веспи. Е сеа трајноста претпоставувам дека не е голема.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #22 на: 16 Јуни 2012, 15:13:31 pm »
еве го битолскиот DIY електроскутер

http://www.evalbum.com/preview.php?vid=3033

доволно е еден хуб мотор

« Последно менување: 16 Јуни 2012, 15:34:23 pm VLATKO »

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #23 на: 28 Ноември 2014, 14:43:59 pm »
http://el-motive.com/oxygen.html

Се расчепкав деновиве за електрични велосипеди и скутери и ги најдов овие во Бугарија. Што мислите за конкретниов точак, дали би можел да ги исполнува спецификациите кои се дадени (50 км без вртење на педали со едно полнење, 30 км/ч)? Електромоторот е на задното тркало или кај педалине, оти ко да има задебелување и тука? Дали се исплати да се купи според вас?

Или пак подобро е да се купи само кит па на свој точак да го вградиш? http://el-motive.com/kit_za_elektrichesko_kolelo.html  Но овде има само електромотор и батерија, а што е уште потребно за задоволството да биди целосно?

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #24 на: 28 Ноември 2014, 15:08:30 pm »
Подобро моторче да купиш. Не вреди да се инвестира во ел. мотор, една година ќе го возиш и кога ќе треба да смениш батерија изгор скапо.

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #25 на: 28 Ноември 2014, 15:51:11 pm »
Имам скутер, имам и солиден велосипед, но не е лошо да се проба и ова. Мислам дека иднината е во електрични коли, мотори и велосипеди. А што се однесува до батеријата, цената е 450 лева или околу 230 евра.  http://el-motive.com/litievo_ionna_bateria.html Овде пишува дека има 1500 полнења (ако брои цикли тоа значи :) што не ми е верно) но да има и 500 полнења  ??? (ако е возможно) се исплати.